növényi szivacs luffa

Növényi szivacs, ami mindent visz – ez a luffa

Ismeritek a szivacsot, ami vegán, műanyagmentes, termeszthető, igazán multifunkcionális, fenntartható, komposztálható, hulladékmentes, és lehet magyar is? Ez a luffa, azaz a növényi szivacs.

2016 óta keresem a különböző alternatív megoldásokat arra, hogy az otthonunk minél fenntarthatóbb legyen, a háztartásom minél kevesebb hulladéktermelés mellett működjön. A tapasztalásaim alapján rengeteg változtatást vezettem be. Az egyik első a luffa szivacs bevezetése volt.

Mi is az a luffa, azaz a növényi szivacs?

Első alkalommal még csak olvastam róla, és nagyon tetszett. Majd kaptam egy hatalmas darabot ajándékba Egyiptomból a szüleimtől. Ez volt az a pont, amikor elvesztem, és elkezdtem alaposabban utánaolvasni.

Először is érdemes tisztáznunk: a luffa nem a tengerből származik! A luffa valójában a tökfélék családjába tartozó szárazföldi növény.

A luffa

A Luffa a trópusi és szubtrópusi szőlőfajták a sütőtök, a tök és a tökfélék ( Cucurbitaceae ) családjába tartozik. A mindennapi szóhasználatban a luffa általában a Luffa aegyptiaca és a Luffa acutangula fajok terméseit jelenti.

Zöldségként termesztik és fogyasztják, de már fiatal fejlődési szakaszban kell betakarítani, hogy ehető legyen. A zöldség Indiában, Kínában, Nepálban, Bhutánban, Bangladesben és Vietnamban népszerű. Amikor a gyümölcs teljesen beérett, nagyon rostos. A teljesen kifejlődött gyümölcs a luffa dörzsölő szivacs forrása .

Forrás: wikipédia

Termeszd – szüreteld – használd – komposztáld

A luffa szivacs a luffa tök megszáradt belső része, azaz egy akár saját magunk által is megtermeszthető növény. Mivel a luffa elsősorban a meleg éghajlatot kedveli (lásd származási hely), ezért Magyarországon lehetnek problémás időszakok. Az én első próbálkozásom olyannyira jól sikerült, hogy 3 évig elegendő szivacsom termett. Majd jött egy hűvös tavasz és nyár, amit a palánták nagyon nem kedveltek. A luffatök rendkívül érzékeny a másjusi váratlan lehűlésre – minden évben kihívás megtalálni azt a napot, amikor már biztosan nem fázik meg, de még nem is nő annyira nagyra palántaként, hogy még elviselje az átültetést. A korosabb tökféle palántákra ugyanis általában jellemző, hogy az átültetés nagyon megviseli őket, ami akár a növény pusztulását is eredményezheti. Aztán ott vannak a csigák, akik nagyon szeretik lelegelni a friss hajtásokat. Sokféle módszer létezik arra, hogy a luffát megvédjük a csigáktól, de gyakorlatilag a legbiztosabb módszer a manuális védelem.

Egy biztos, hogy a luffatök odafigyelést, törődést igényel (persze a sok nap és víz mellett), de ha csak 2-3 évente lesz sikeres a projektünk, és pár termést sikerül megtermesztenünk, akkor pár évre el is látjuk magunkat tökéletes, növényi, hulladékmentes, természetes szivaccsal. Ha pedig elkopik, nincs más dolgunk, mint a komposztálóba dobni, így visszakerülhet a természet körforgásába.

Ha nincs kerted, hogy luffát termessz

Természetesen (sajnos) nincs mindenki olyan szerencsés helyzetben, hogy kertes házában megtermessze a növényi szivacsot. Erre az esetre mutatok pár ötletet, ami segíthet igazi környezettudatos döntést hozni.

  • Keress egy barátot, rokont vagy szomszédot, akinek van kertje, és vágjatok bele együtt a luffa projektbe. Nemcsak a közös kertészkedés, de a többi emberrel való személyes kapcsolódás is meghozza a gyümölcsét – vagyis zöldségét, vagy szivacsát. 🙂
  • Keress olyan ismerőst, akinek sikeres volt a luffatermesztése, és kérj tőle 1-2 darab növényi szivacsot. Cserébe ajándékozd meg valamivel, amiből neked van több (akár egy finom házi szörp, vagy akár az időd – pl. vigyázol a gyerekeire amikor neki szüksége van rá)
Enxe’s luffa luffa szivacstök ültetvény

  • Vásárolj növényi szivacsot. Szerencsére ma már rengeteg helyen kapható. Eredendően bőrradírozásra használatos dörzsiként forgalmazták a drogériák, így ilyen üzletekben nézz szét. Azonban ezek a luffák sok esetben külföldről származnak, sok ezer kilométert tesznek meg, hogy a boltok polcaira kerülhessenek. Vajon ez fenntartható megoldás? nem igazán, de ha nincs más, akkor még mindig jobb mint a műanyag mosogatószivacs. Szóval érdemes megnézni a termesztés helyét is, mielőtt kifizetjük.
  • A növényi szivacs vásárlás ma már nem korlátozódik le a drogériák szintjére, hiszen egyre több bio bolt, csomagolásmentes bolt és webáruház is forgalmazza ezeket. Ráadásul már kimondottan természetes, növényi mosogatószivacsként lelhetünk rájuk. Azonban ebben az esetben is érdemes azokat a termékeket kiválasztani, amelyek a legfenntarthatóbbak. Egyre több magyar termesztésű növényi szivacsot is találhatunk ezekben a boltokban, ilyen például az Enxe’s Luffa. De rajtuk kívül még több más is létezik.

„A családommal élek Nyíregyházán és a környezettudatos szemléletmódot külföldön töltött éveim alatt sajátítottam el. Később, gyermekeim születésekor erősödött meg bennem az érzés, hogy sokat tehetek a környezet védelemért és úgy gondolom, hogy mindenkinek a saját életében kell megtalálnia azokat a pontokat, hogy mit tehet. Nálam ez a luffa használattal, majd termesztéssel kezdődött, amihez már a férjem is csatlakozott. Az elmúlt években barátaink, rokonaink és ismerőseink is elkezdték használni és egyszer csak azt vettük észre, hogy annyi termés lett, ami már meghaladta a környezetünk igényét, így lett az Enxe’s luffa.”

A növényi szivacs az egyik leghulladékmentesebb alternatívája lehet a kommersz szivacsoknak

A növényi szivacsokról általában a mosogatás környezettudatosabbá tételekor szoktam mesélni. Azonban nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a növényi szivacsok nagyon sok területen alkalmazhatóak a mindennapi életben, ezzel gyakorlatilag a háztartásunk minden területén kiválthatja a műanyag és erősen környezetszennyező szivacsok használatát.

A zuhany alatt

A növényi szivacs szuper környezetbarát megoldás, ha tusoláshoz, mosakodáshoz használjuk. A luffa szivacs enyhén érdes szálakból áll, amelyek hatékonyan távolítják el az elhalt hámsejteket a bőrünkről. Plusz előny, hogy ​​segítenek a keringés fokozásában, és ösztönzik a pórusokat az olaj és egyéb szennyeződések eltávolítására. Olyan szappan is kapható többfelé, ami luffa szivacsra lett ráöntve, így egyben fejti ki a bőrhámlasztó és tisztító hatását.

szappanszivacs luffából

A konyhában

Személyes kedvencem a mosogatószivacsként történő alkalmazása. A hagyományos szintetikus szivacsot 2-4 hetente javasolt cserélni, mivel nem tisztítható megfelelően, nem tud tökéletesen kiszáradni, és egészségre ártalmas baktérium szaporodnak el rajta. Mindemellett a használata során folyamatosan mikroműanyagok hullanak le róla. Mivel a luffa szivacs nem karcolja az edényeket, üveget, és sokkal tovább használható a műanyag változatoknál, így tökéletes megoldás lehet mosogatásnál.

Takarításnál

Gyakorlatilag, az otthonunk bármely területén használatban lévő, takarításra szolgáló szivacs környezetbarát alternatívája a luffa növényi szivacs.

Szappantartóként

A luffa ​​valójában bármilyen formára vágható, és így igényeink szerint használható. Mosogatáshoz nagyobb henger formát kedvelem, de van aki a textillel összevarrt verziókra esküszik. Korong formára vágva ideális szappantartóként.

növényi szivacs szappantartó

Kezelése, ápolása, tartása

Az új, nem használt luffa kiszárítva, zárt dobozban, száraz helyen akár évekig is tárolható. Én általában egy papírdobozban tartom őket. A használatban lévő növényi szivacsok is meglepően sokáig bírják. Ennek egyetlen titka van: nem szabad vizes helyen tárolni, két használat között. Ezzel a módszerrel akár hónapokig is használhatóak. 

A luffa megfelelő ápolása a következőképpen történik:

  • Első használat előtt, áztasd be rövid időre vízbe, így kissé megpuhul.
  • Használata után öblítsd le és hagyd megszáradni például lógatva.
  • A növényi szivacs mélytisztításához forrald vízben pár percig. A vízhez adhatsz például mosogatószert, nátrium perkarbonátot.
  • Mosógépben vagy mosogatógépben is tisztítható.
  • Az alkalmankénti fertőtlenítést ecetben való áztatással tudod egyszerűen megoldani.

#fenntarthatóotthon #növényiszivacs #hulladékmenteséletmód #luffa #luffaszivacs #hulaldéknélkül

Időpont egyeztetés, kérdések a zero waste tanácsadásról

Ha további támogatásra és hasznos tippre vágysz a fenntartható otthon kialakításához, tekintsd meg Fenntartható Otthon mentorprogramomat, amely lépésről lépésre segít a zöldebb életmód felé vezető úton.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Még szintén kedvelheted...