Luffatök, mint mosogatószivacs

Luffatök termesztéssel a műanyag mosogatószivacs kiváltható. A luffatök magjának elültetése és a palántázás kora tavasszal lesz időszerű.

A luffatök a hulladékmentes mosogatás egyik működőképes és jól használható alternatívája. A mosogatószivacs egyéb zero waste változatairól korábbi cikkemben volt szó. Nekem egyértelműen a luffa szivacs lett a kedvencem, amit alkalmanként mosogatókefével vagy fém dörzsivel egészítek ki.

fél éves luffatök sziovacs használatban

A luffatök termesztése

A luffa szivacs amiatt is szuper dolog, mert egy kis kertes házban, vagy egy teraszon, nagy balkonládában is nyugodtan termeszthető. A magyar klíma a legtöbb szezonban kedvez neki, sok napfényre és vízre van szüksége, így megterem és beérik.

luffatök palánták

Amikor első ízben erről olvastam, el is határoztam, hogy kipróbálom a tök termesztést én is. Persze ne nagyüzemi termesztésre gondoljatok, csak amolyan hobbi kertbeli termesztésre. 3 éve kora tavasszal kaptam egy nagy áruházban luffa tök magot. Kisebb palántázóládákba ültettem a magokat. Napos, meleg helyen pihentek, heteken keresztül. Mindig figyeltem arra, hogy ne száradjon ki a föld. Már-már lemondtam róluk, amikor végre megjelentek az első kis csírák. A hatékonyság nem volt túl nagy, mert 10 db magból 2 hajtott ki. Ahogy jobban utánaolvastam, beigazolódott, hogy valóban igencsak lassú a csírázási ideje (akár több hét is lehet, de találkoztam már nagyon gyorsan csírázó magokkal is, amiknek elég volt 2 hét).

luffatök viragzás, a méhek egyik kedvence

A luffatök betakarítása

Május környékére a luffatökök elérték a kb. 30 cm hosszt, az időjárás is szép volt, így elhatároztam, hogy az oviból kikerülhetnek a végleges helyükre, a magaságyásba. Itt növekedtek egész nyáron és ősszel. Október közepén némelyik tök sárgulni kezdett, azokat leszedtem, és lógatva hagytam őket tovább száradni. Az egyiket pedig még frissen feldolgoztam. Ez a pár tök könnyű volt, puha, érezhetően üreges belsejű. A tisztítás során kiderült, hogy tulajdonképpen akár kiszáradva, akár még frissen (de éretten), elég könnyű lehúzni a héjukat. November elején leszedtem a maradék tököket is. Ezek óriásira nőttek, 50 cm hosszukkal és kb. 10-13 cm átmérőjükkel valóban nagynak számítottak. Azonban, amikor megpróbáltam megtisztítani az egyiket, kiderült, hogy még éretlen, mert a belseje nem is hasonlított a korábban feldolgozottakhoz. Tény, hogy ezek az óriásiak nehezek, kemények, zöldek voltak – sejthettem volna, hogy még nem érettek. A hideg miatt leszedett de éretlen luffatök fellógatva száraz, hűvösebb helyen beérik.

luffatök érett és éretlen állapotban

Azt is megtapasztaltam, hogy nem mindig sikerül a luffatök magyarországi termesztése. Az első évben bő termésem volt 2 tőről. A második évben csak 1 tő maradt meg, a többi a hirtelen érkezett májusi hideg miatt megfázott és elpusztult (minimum kettőre luffatök növényre van szüksége a megtermékenyítéshez). A harmadik pedig a csigák áldozatává vált.

Luffatök szivacs felhasználása

A luffatök szivacsos szerkezete tökéletesen tudja helyettesíteni a szintetikus mosogatószivacsokat. Így ezt a szemét típust is sikeresen kiiktathatod a háztartásodból, hiszen a luffatök szivacs elhasználódása után (ami átlagosan fél év a saját tapasztalataim alapján), egyszerűen a komposztálóba lehet dobni.

megtisztított luffatök szivacs és a kinyert magok

A luffatök szivacs termesztését, feldolgozását és a használatát a következő videókban mutattam meg:

A környezetbarát konyha kialakításáról EBBEN a cikkben olvashattok, a hulladékmentes konyhai eszközökről pedig EBBEN.


Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Adományaitokkal lehetőségem lenne eljutni oktatási intézményekbe, ahol a diákok és a pedagógusok számára díjmentesen tartanék előadásokat, workshopokat a hulladékmentes életmódról, annak fontosságáról. Támogatásra a Patreon oldalon van lehetőségetek:

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

HULLADÉKMENTES GYIK

Honnan származik a luffatök?

A tökfélék családjéába tartozó hideg érzékeny szivacstök (Luffa cylindrica) Afrikában, Ázsiában őshonos, azonban ha kedvezőek az időjárási viszonyok, akkor Magyarországon is sikerrel termeszthető. Nekem is sikerült 🙂

Mire lehet használni még a luffa szivacsot?

Nemcsak mosogatásra, de takarításra, bőrradíozásra, arctisztításra is szuperül használható.

Meg lehet enni a luffatököt?

Igen, amíg fiatal és zsenge a termése, addig az íze a cukkiniéhoz hasonlít. Később már nem finom.

Még szintén kedvelheted...