fenntarthatósági fonó hogyan lépjünk tovább

HOGYAN LÉPJÜNK TOVÁBB? Nehézségek, megoldások és a közösség ereje

Ma már számos fenntarthatóság és zero waste életmód tematikájú online közösségi csoport és valós közösség működik. Ezek a csoportok azzal a céllal jöttek létre, hogy segítsenek a tagoknak eligazodni a környezettudatos életmód felé vezető információáradatban. Aki ilyen csoportot vezet, az velem együtt tudja, hogy sokszor a hatalmas lelkesedésünk sem elég, hogy a közösségben elénk kerülő nehézségeket kezelni tudjuk. 

Nehézségeink ugyanis tagadhatatlanul léteznek.

Az én lelkesedésem múltja, jelene és jövője

2016 év elején elhatároztam, hogy megpróbálom minimálisra csökkenteni ez otthonunk hulladéktermelését. Egy blog elindítása mellett életemben először a Facebookon létrehoztam egy csoportot (Háztartásom Hulladék Nélkül). Az volt az akkori egyetlen célom, hogy megmutassam másoknak is a haladásomat ebben a kihívásban. A kihívásból gyorsan életforma lett, a csoport taglétszáma pedig hihetetlen tempóban növekedett.

Most, közel 30 ezer taggal a hátam mögött, gyakran megkérdezem magamtól, hogy mi teszi ezt a munkát annyira értékessé és néha borzasztóan nehézzé. Rengeteg buktatón, érzelmi hullámvasúton mentem keresztül a csoport vezetőjeként, és még több elismerést, pozitív visszacsatolást, megerősítést kaptam vissza. A mérleg nyelve végül mindig a jó oldalra billent, így kitartok, és folytatom.

Azonban mindegy, hogy éppen hullámvölgyben küzdök, vagy a felhők fölött lebegek a büszkeséggel telve, rájöttem, hogy szükségem van arra, hogy ezeket az érzéseket másokkal, veletek is megosszam. Veletek, akik hasonló cipőben járnak, meghallgatják a gondolataimat, mindig ott vannak a háttérben, hasonlóan vélekednek a jelent és jövőt illetően. Tudom, hogy támogatjuk és segítjük egymást, amikor arra van szükség. 

Az ehhez szükséges platformot már ki is alakítottam magunknak, nektek csak csatlakoznotok kell.

Milyen nehézségekkel szoktunk szembekerülni az általunk vezetett közösségünkben?

Tény, hogy a közösségre hatással vagyunk, és a közösség tagjai komoly hatással vannak ránk. Ha rossz kedvem van egy negatív hír miatt, ha a klímaszorongásom hullámvölgybe taszít, ha egyszerűen csak bal lábbal keltem fel, vagy hisztis volt a gyerek otthon, akkor a posztjaim, megnyilvánulásaim nagy eséllyel a negatív hangulatomat is tükrözni fogják. És ugyanez érvényes fordítva is. A csoport tagjainak posztjai hatalmas erőt adhatnak, segíthetnek kimászni egy-egy gödörből, de mellette össze is nyomhatnak, bizonytalanná tehetnek és akár bánthatnak is. Ezek kezelése nem egyszerű. 

  • Kétségek – Sokszor őrlődünk kétségek között: mi az amit leírhatunk, elmondhatunk a csoport tagjainak, úgy hogy az előre vigyen a nagy közös cél, egy fenntartható jövő felé.
  • Düh – Nem ritka, hogy egyszerűen csak dühösek vagyunk a való világban tapasztaltak miatt. Ezt a dühöt nem boríthatjuk rá a követőinkre, hiszen a csoport létrehozásával kimondatlanul is vállaltuk a felelősséget, hogy segítjük és támogatjuk a környezettudatosabbá válni akarókat.
  • Csalódások és kiégés – A folyamatos csalódások okozta kiégés elsöprő ereje néha letaglóz bennünket. Éppen akkor, amikor példát kellene mutatnunk, és még kitartóbban kellene folytatnunk amit elkezdtünk. Úgy érzem nem tehetem meg, hogy visszavonuljak, felelősséggel tartozom azoknak, akik belőlem szeretnének erőt meríteni.
  • Ellenállás – Nem vagyunk egyformák, mindenki másképp éli meg az adott szituációt. A saját véleményem kinyílvánítása nem ugyanolyan reakciót vált ki a csoport tagjaiból. Elfogadni azt, hogy mindenki más szinten van, más a motivációja, más háttérinformációkkal rendelkezik, vagy egyszerűen csak nem tetszik neki amit leírtam, nehéz.
  • Frusztráció és türelmetlenség – Emlékszem, hogy az első időkben gátlástalanul rászóltam idegenekre, ha vásárlásuk során mindent duplán zacskóztak. Azóta tudom, hogy az ilyen jellegű reakcióim erősen kontraproduktívak voltak. Ma már egyéb módszerekkel segítem a környezetemet, hogy megértse, miért fontos fenntarthatóan és hulladék nélkül élni. 
  • Szaktudás hiánya – Érezhetjük azt, hogy nem tudunk elég hiteles tartalmat szolgáltatni, vagy hogy nem vagyunk képesek megfelelően támogatni közösségünk tagjait, mert nem rendelkezünk a megfelelő szaktudással.
  • A trollok – És persze ott vannak az elmaradhatatlan trollok, akik csak azt keresik, hogy hol mibe lehet belekötni.

Te is érezted már valamelyiket?

Biztos vagyok benne, hogy mindannyian találkoztunk már hasonló nehézségekkel. A magam részéről úgy gondolom, hogy a megoldást egymásban találhatjuk meg. Oly sokszor megtörtént már velem, hogy éppen ti voltatok, akik segítettetek kimászni egy gödörből. És nem egyszer fordult elő, hogy hozzám fordultatok egy kis lelki támaszért, megerősítésért. Az új csoport éppen ezt szolgálja: legyünk ott mindig egymásnak, ha rosszul érezzük magunkat, és akkor is amikor büszkén elújságolnánk egy-egy mérföldkő elérését.

Ne felejtsd el, nem vagyunk egyedül!

Az én küldetésem, hogy minél több embernek megmutassam az utat egy fenntartható otthon kialakításában és a hulladékmentes élet elérésében. Ebben a folyamatban újra és újra megakaszt valamilyen nehézség.Ilyenkor fontos felismernünk, hogy nem vagyunk egyedül, a közösség ereje a segítségünkre lehet. Segíthetünk egymásnak akár szakmai oldalról, akár tapasztalati oldalról, vagy csak egyszerűen meghallgatjuk egymást.

Egyre több jó példa van hazánkban arra, hogyan lehet a kisközösségek erejét a jövő szolgálatába állítani. Nekem is saját tapasztalatom van, hogy milyen hatékonyak és inspirálóak tudnak lenni ezek a csoportok. Ilyenek a Tudatos Vásárlók Egyesületének ökokörei és az Új Koma Háló ökoközösségei.

A közösséghez tartozás

Így jutottam el oda én is, hogy szeretnék még erősebben kapcsolódni hasonló mentalitású és szemléletmódú emberekhez. Ezt a érzésemet nemrég készített felmérés is igazolta. Sokan vélekednek hasonlóan, olyanok, akik kiemelkedően elkötelezettek a fenntarthatóság és a zero waste életmód iránt. A kapcsolódást pedig egy magasabb szint elindításában látom. Ennek háttereként elindítok egy Facebook csoportot (Fenntarthatósági fonó – zöld adminok csoportja), ahova olyan környezettudatos elkötelezett tagokat várok, akik maguk is kisebb-nagyobb csoportot vezetnek (online vagy személyes formában). 

közösség és felelősség

Ez a csoport lehetőséget kínál arra, hogy olyan emberekkel kerüljünk közvetlen kapcsolatba, akik már előrehaladott állapotban vannak a zero waste felé vezető úton, és emellett elkötelezettek annyira, hogy saját csoportjuk, közösségük tagjainak is átadják tapasztalataikat. 

Egy ilyen különleges csoportban még hatékonyabban tudunk együttműködni, tapasztalatokat cserélni és egymást támogatni. Lehetőségünk lenne arra, hogy megoszthassuk kudarcainkat és sikereinket, hogy tanuljunk egymástól, hogy ösztönözzük egymást a továbblépésre, hogy kihúzzuk egymást a lelki gödrökből. Ez a csoport nemcsak a személyes fejlődésünket, hanem a közösség erejét is növelni lesz képes.

Tehát, ha te is egy online vagy személyes csoport vezetője vagy, és azt érzed, hogy szükséged van egy olyan közösségre, ahol megértik és támogatják az elkötelezettségedet a fenntarthatóság és a zero waste iránt, akkor csatlakozz hozzánk. Együtt képesek vagyunk átlendülni a nehézségeken. Közösen még nagyobb hatással lehetünk a környezetünkre, és hatékonyabban tudunk előre lépni azokban az ügyekben, amelyek fontosak számunkra.

Gyere és csatlakozz hozzánk! Várunk szeretettel!

#fenntarthatóotthon #közösség #hulladékmenteséletmód #felelősségvállalás #csoport #hulladéknélkül #fenntarthatóságifonó

Időpont egyeztetés, kérdések a zero waste tanácsadásról

Ha további támogatásra és hasznos tippre vágysz a fenntartható otthon kialakításához, tekintsd meg Fenntartható Otthon mentorprogramomat, amely lépésről lépésre segít a zöldebb életmód felé vezető úton.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Még szintén kedvelheted...