Takarítás hulladék nélkül

Takarítás hulladék nélkül megoldható, ha a megfelelő környezetbarát eszközöket és tisztítószereket használjuk.

A takarítás ésszerű keretek közé szorítása az egyik első feladat egy háztartás hulladékcsökkentésének folyamatában. A takarítással együtt járó hulladék ugyanis a teljes mennyiségnek tetemes részét teszi ki. Tény az is, hogy otthonunk tisztán tartása, a takarítás központi szerepet játszik a háztartás vezetésében.

 • többnyire tartunk a kórokozóktól, a baktériumoktól, az esetleges fertőzésveszélytől, így a tökéletességre törekszünk;
 • az elénk táruló tisztítószer és takarítóeszköz kínálat szinte döntésképtelenné tesz minket, ezért sokszor impulzusvásárlások révén választunk az üzletekben;
 • a fejünkben zúgó reklámok újabb és újabb fogyasztásra, vásárlásra próbálnak rávenni, amelytől nehéz elszigetelni magunkat.

A takarítás hulladék nélkül csak abban az esetben kivitelezhető, ha a fenti korlátokat át tudjuk lépni, és környezetbarát alternatívák bevezetésével megváltoztatjuk a takarításhoz fűződő viszonyunkat.

tükörtisztítás vízzel
Fotó: Merci Skoda photography

A takarítás fontos része egy háztartásnak

A gyártók különlegesebbnél különlegesebb eszközöket és tisztítószereket kínálnak, azzal a nyílt vagy burkolt szándékkal, hogy úgy érezzük, mindre szükségünk van, hiszen a lakás különböző szegleteire is tökéletes tisztítási megoldásokat nyújtanak.

A saját tapasztalataim alapján azonban állítom, hogy a takarításhoz szükséges eszközök gondos megválasztásával, tudatos átértékelésével, nagyon könnyen léphetünk előrébb a hulladékcsökkentési folyamatban. A takarítás ésszerűsítése és a hulladékunk mennyiségének csökkentése érdekében, fokozatosan kifuttattam a meglévő tisztítószereimet. A tisztítószereket funkciójuk szerint megvizsgáltam, leegyszerűsítettem, és ez alapján kialakítottam azt az állandó, 4 darabos készletet, amivel a házunk utolsó zugát is tökéletesen tisztán tudom tartani.

Takarítás hulladék nélkül optimális tisztítószerek segítségével

A tisztítószereim optimalizálása során az alábbi tisztítószereket tartottam meg. 

 • vízkőoldó;
 • általános tisztítószer;
 • „WC-kacsa”;
 • nedves takarítókendők.

Ezekre kerestem olyan alternatív megoldásokat, amelyek az alábbi feltételeknek megfeleltek:

 • hatékonyan tisztít,ellátja a feladatát;
 • könnyen elkészíthető otthoni körülmények között vagy beszerezhető környezetbarát csomagolásban, esetleg csomagolásmentesen;
 • természetes összetevőkből áll;
 • a szükséges alapanyagok minimális hulladékkal és csomagolással járnak. 
takarítás hulladék nélkül

Ezeknek a tisztítószereknek a receptjét maradéktalanul megtalálod a „Dobd ki a szemetest!” című könyvemben. Illetve többségük a blogban is olvasható.

Takarítóeszközök tudatosan

A különféle takarítóeszközök rendkívül fontosak a takarítás során, hiszen jelentősen megkönnyítik a dolgodat.  A hulladékcsökkentési utam része volt, hogy a műanyag szivacsokat, a gyorsan kopó szintetikus mikroszálas kendőket és a papírtörlőket leváltottam olyan tartós eszközökre, amelyek nemcsak jól használhatóak, hanem valóban hosszú ideig megőrzik minőségüket. Kivételt képez az ablaktisztító kendőm, ami szintén mikroszálas, de már sok éves és tiszta vízzel is tökéletesen csíkmentesen lehet vele üvegfelületet tisztítani.

A következő eszközök tökéletesen le tudják váltani az egyszer használatos  vagy műanyag eszközöket:

 • Régi tetra (mull) pelenkák feldarabolva;
 • Luffa szivacs;
 • Gyökérkefe vagy töldségtisztító kefe;
 • Seprű;
 • Pamut felmosófej;
 • Porszívó mosható tartállyal.


Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Adományaitokkal lehetőségem lenne eljutni oktatási intézményekbe, ahol a diákok és a pedagógusok számára díjmentesen tartanék előadásokat, workshopokat a hulladékmentes életmódról, annak fontosságáról. Támogatásra a Patreon oldalon van lehetőségetek:

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Még szintén kedvelheted...