Javítás vagy csere? Zöld döntés egy fenntartható otthonban

Javítás vagy csere? Sokakban ez a kérdés fel sem merül, és automatikusan lecserélik az elromlott eszközeiket, mert szeretnék ha a legmodernebb és legkörnyezetbarátabb eszközöket tudnák használni. Azonban egyre többen mégis a javítás mellett döntenek. Vajon ki hozza az ökologikusabb és fenntarthatóbb döntést?

A modern életmód változásával egyre inkább szembesülünk azzal a kérdéssel, hogy otthoni eszközeinket javítsuk meg vagy inkább cseréljük le. A fenntarthatóság és a környezettudatosság egyre fontosabb szemponttá válnak, különösen azoknak, akik értékes otthont szeretnének teremteni. Egyre több ember és család életének válnak meghatározó tényezőivé, különösen, amikor háztartási döntéseket hoznak. De vajon melyik lehet az ökologikusabb (és hulladékmentesebb) választás, és mik a kulcsfontosságú tényezők a tudatos döntéshozatalban?

Eszközeink élete egy fenntartható otthonban

Gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy csak az eszközök otthonunkban töltött részét látjuk, mintha azok csak akkor születnének és semmisülnének meg, amikor használjuk vagy kidobjuk őket. Ám a termékek életciklusa jóval szerteágazóbb, mint gondolnánk. A bölcsőtől a sírig szemlélet sokkal hosszabb élettartamot jelent. Jelentősen megváltoztathatja a termékhez való hozzáállásunkat az információ, amely az életciklus egyéb szakaszaira vonatkozik. A nyersanyagok kibányászása, a termék gyártása, szállítása, majd annak használata, valamint a hulladékkezelés mind-mind hozzájárulnak egy eszköz teljes élettartamához. Az információhiány, különösen a gyártás és a bányászat területén, megnehezíti a régi és új eszközök összehasonlítását.

Érdekesség

Az életciklus elemzés (LCA – life-cycle assessment) egy olyan eszköz, amely segít felmérni egy termék, folyamat vagy szolgáltatás környezeti hatásait a teljes élettartama során.
https://hu.wikipedia.org

Ha csak azt a szakaszt nézzük, amíg az eszköz a háztartásunkban van, akkor egy energiatakarékos készülék megvásárlása az adott pillanatban, az adott életszakaszban környezettudatos döntés lehet. Azonban sok termékről alig találunk információkat, például a nyersanyagok bányászásáról vagy a gyártás folyamatáról. Az életciklus elemzések azonban azt sugallják, hogy egy régi gép megtartása kisebb ökológiai lábnyommal járhat, mint egy új megvásárlása. Éppen emiatt lehet valós dilemma, hogy mivel ártunk kevesebbet a környezetünknek: javítás vagy csere?

Javítás vagy csere?

A döntés előtt érdemes figyelembe venni, hogy a régi eszközök javítása mennyire életképes és költséghatékony. Ha a javítás megoldható és gazdaságos, akkor ez az egyik legfenntarthatóbb választás. Ha azonban a javítás túl költséges, akkor azt kell mérlegelni, hogy a saját költségvetésünket tekintve, megéri-e a javítás anyagi terhét vállalni a környezet védelme érdekében. Ha a válaszunk erre a kérdésre nemleges vagy egyszerűen a javítás nem lehetséges, érdemes olyan új eszközt választani, amely a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után. Ezek közül a legökologikusabb döntés, ha a használt termékeket preferáljuk. Hiszen ezek a termékek egyszer már legyártásra kerültek, és attól, hogy másnak nem vált be, nekünk még tökéletes lehet. Ha nem találunk használtan megfelelő eszközt a régi helyett, akkor az új termékek közül érdemes a lehető legtöbb háttérinformáció alapján választani. A kidobásra ítélt eszközünknél pedig a lehető legtudatosabban járjunk el és felelősségteljesen bánjunk vele mint hulladékkal.

Régi eszközeink megtartásának szerepe a hulladékmentes életmódban

Az életciklus elemzések azt is megmutatják, hogy a régi eszközök megtartása hozzájárul-e és milyen mértékben a hulladéktermelés csökkentéséhez. Ezt logikusan végiggondolva egyértelmű, hiszen a régi termék minél hosszabb ideig történő használatával az adott eszköz annál később válik hulladékká vagy szemétté.

Ha környezettudatos vásárló vagy, akkor a háztartási eszközök cseréjével kapcsolatban érdemes törekedni hulladékmentességre is. A hulladékmentes életmód azt jelenti, hogy igyekszünk csökkenteni a hulladéktermelést, és újrahasználni, majd a szelektív hulladékgyűjtés segítségével újrahasznosítani a már meglévő dolgokat. Az új háztartási eszközök előállításához szükséges energiát minden esetben hozzá kell adni a fogyasztásához, és az eldobásukkor keletkező hulladék kezelésének energiáját is.

zero waste, fenntartható konyha

10+1 szempont, ami megkönnyíti a döntésünket

  1. Energiahatékony készülékek választása (energiaosztály besorolás A-tól G-ig csökkenő sorrendben)
  2. Helyben gyártott termékek előnyben részesítése
  3. Helyben forgalmazott termékek választása
  4. Környezetbarát alapanyagokat tartalmazó termékek választása
  5. Hulladékként újrahasznosítható termékek előnyben részesítése
  6. Javítás egyszerűsége és alkatrész utánpótlásának elérhetősége
  7. Hosszú gyártói garancia fontossága
  8. Elhasználódását követően más funkcióban tovább használhatósága
  9. Ökocímkés, fair trade termékek preferálása
  10. Az impulzusvásárlások kerülése

+1. Tudatos és felelősségteljes vásárlói szemlélet elsajátítása

Ha a mindennapi döntéseink támogatják a környezetvédelem iránti elkötelezettségünket, akkor azt is érdemes átgondolni, hogy a háztartási eszközeink teljes életciklusát figyelmebe véve, hogyan járulhatunk hozzá a fenntarthatósághoz. A javítás vagy csere, azaz az új vásárlás közötti dilemmában a tudatosság és az egyéni körülmények rendkívül erős befolyásoló hatással vannak ránk.

#fenntarthatóotthon #javításvagycsere #környezetbarátlakás #hulladékmenteséletmód #tudatosvásárlás

Időpont egyeztetés, kérdések a zero waste tanácsadásról

Ha további támogatásra és hasznos tippre vágysz a fenntartható otthon kialakításához, tekintsd meg Fenntartható Otthon mentorprogramomat, amely lépésről lépésre segít a zöldebb életmód felé vezető úton.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Még szintén kedvelheted...