Konyha

Konyha hulladék nélkül

A túlfogyasztás és a nem tudatos vásárlás egyértelműen hulladék keletkezésével jár a konyhában is. A konyha hulladékcsökkentésekor két területen kell lépéseket tenni: Élelmiszer hulladék minimalizálása és a csomagolási hulladék kiiktatása. Egyik sem bonyolultabb a másiknál, mind a kettő csupán tudatosságot és odafigyelést igényel.

Az élelmiszer hulladék

  • A fogyasztás optimalizálása az élelmiszerek terén legalább olyan fontos, mint az élet bármely más területén. Az alábbi tippek segítenek az élelmiszer hulladék csökkentésében:
  • Válaszd a helyi termelésű/gyártású élelmiszereket.
  • Részesítsd előnyben a szezonális élelmiszereket.
  • Heti vagy akár havi étrend tervezéssel irányíthatóbbá válik az élelmiszer vásárlásod.
  • Az élelmiszerek mennyiségét igazítsd családod reális igényeihez.
  • A használt étolajat és zsiradékot erre létesített gyűjtőpontokon add le. Soha ne öntsd lefolyóba, csatornába!
  • A maradék ételt gondold újra: változtass rajta, fagyaszd le, szárítsd.
  • Csak annyi romlandó ételt készíts, amit el is fogyasztotok.
  • Ha valamiből túl sok van, akkor mielőtt megromlana, adományozd el rászorulóknak.
  • Komposztálj! 
  • Hagyma és citrom a fagyasztóban
Fotó: Balázs Imola

Csomagolási hulladék

  • Válaszd a minél kevesebb, vagy környezettudatosabb csomagolású élelmiszereket, konyhai eszközöket (üveg, fém, papír).
  • Cseréld le a papír konyhai törlőkendőket!
  • Használj textil szalvétát.
  • A műanyag mosogatószivacs helyett találd meg a kedvenc alternatív mosogatási módszeredet: luffa tök szivacs, textil kendő, fa mosogatókefe.
  • Ha a régi műanyag tárolódobozaid tönkrementek, részesítsd előnyben az valószínűleg otthon is fellelhető befőttesüvegeket. De ha mindenképpen vásárolni szeretnél, akkor válassz üveg vagy fém dobozt.
  • Amit csak tudsz, készítsd el magad. Az alapanyagok csomagolására figyelj (a piac és a nagy tételes vásárlás jó megoldást nyújthatnak).
  • Felejtsd el az egyutas eszközöket, keress tartós megoldásokat (pl. szívószál, eldobható evőeszközök és tányérok, poharak, kávéscsésze, PET palack, alufólia, műanyag frissentartó fólia, stb.).
  • A kézi és a gépi mosogatószert készítsd el otthon, nagyon egyszerű és hatékony.
Mosogatás
Fotó: Merci Skoda Photography
Blog ajánló

Konyhám hulladék nélkül

Egy évvel azután, hogy tudatosan elkezdtem a háztartási hulladékunk csökkentését, a konyhai fronton így álltam.

Tovább olvasom…

Az étel hulladék kicsit másképp

Azért, hogy ne legyen étel-hulladékom (vagy legalábbis szinte nulla) szükség volt a tudatosságra, és egy kis kreativitásra. A legfontosabb dolgok amire nagyon figyelek:

Tovább olvasom…

Hogyan mosogass hulladék nélkül?

Egy háztartás konyhájában a főzésen kívül talán a mosogatással töltjük el a legtöbb időt. Akik fontosnak tartják a környezetet és annak védelmét, azok a kézi mosogatást is “zöldíteni” igyekeznek.

Tovább olvasom…

Érdekel a téma? Csatlakozz!

Ha folyamatosan szeretnél velem “találkozni”, a bloghoz és a facebook oldalhoz ITT csatlakozhatsz. Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről, ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót. A követés funkción belül pedig állítsd be a “megjelenítés elsőként” lehetőséget. Így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről. Érdemes feliratkozni a blogra is (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.

Ha tetszett a cikk megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért! Tarts velem ezen az úton! A dobd ki a szemetest! című könyvemről további cikkeket a DOBD KI A SZEMETEST! menüpontban találsz. A könyv megrendelhető a hulladeknelkul.hu oldalon vagy a kiadótól közvetlenül is.

Tóth Andi – Háztartásom Hulladék Nélkül
Lelkesedés Kiadó

Minden támogatásért hálás vagyok, mert ez már nem hobbi, hanem kőkemény munka: PATREON TÁMOGATÁS