Hulladékmentes konyha

Környezetbarát konyha kialakítása

Egy környezetbarát konyha megvalósítása fontos része a hulladékmentes életmódnak, hiszen a konyhában rengeteg hulladék, keletkezik.

A környezetbarát konyha kialakítása ezért számomra az egyik legfontosabb része a hulladékmentes életmódnak. Tapasztalataim szerint a lakás ezen a részén keletkezik a legtöbb hulladék, így érdemes komolyabban foglalkozni vele. Több mint 5 éve célom, hogy a háztartásunk hulladéktermelését a minimálisra csökkentsem, az egyik legsikeresebb terület számomra a konyhában keletkező hulladékok kiiktatása. Ez azonban nem jelenti a konyhai hulladékok 100%-os eltűnését, véleményem szerint ez nem is lehetséges.

A cél, a minimalizálás, viszont bárki számára elérhető. Amint rááll az ember agya erre az új életmódra, beilleszti a napirendjébe, gondolkodásmódjába az alternatív megoldások rutinszerű használatát, akkor már egyre jobban lehet haladni és egyre egyszerűbbé válik.

Környezetbarát konyha 3 oldala

Amikor a környezetbarát konyha kialakításában gondolkodunk, akkor három irányú célt tűzhetünk ki, amelyek egyébként bizonyos területen összefonódnak. Az egyik vonal, amikor a használt eszközeinket, elfogyasztott élelmiszereinket tudatosan választjuk meg, azaz olyan alapanyagú termékeket részesítünk előnyben, amelyek a környezetre és az egészségünkre nincsenek káros hatással. Ennek eléréséhez érdemes figyelni az ökocímkéket, a valós bio minősítéseket.

A másik vonal, hogy kiemelten figyelünk a konyhánk (és természetesen az egész háztartás) energiafogyasztására (víz, gáz, áram). Ennek érdekében takarékoskodunk a vízzel, árammal, gázzal, csak a legfontosabb elektronikai eszközöket használjuk, ezeket is okosan. Ebben sokat segítenek az E.ON Energiaközösségek évek óta hatékonyan működő programjai.

A környezetbarát konyha fontos része az itt keletkező hulladék minimalizálása is. Miből áll össze általában a konyhai hulladék? Ebből mi az, ami újrahasználható, elkerülhető, megelőzhető, és mi az, ami megy a kommunális illetve a szelektív gyűjtőbe? Ezek a kérdések foglamazódtak meg bennem, amikor elhatároztam, hogy még tudatosabban csökkentem a hulladék- és szemétmennyiséget a háztartásomban. Első lépésként megvizsgáltam, hogy mennyi és milyen szemét kerül kidobásra a konyhában.

A hulladéktípusok múltbeli konyhámban – 2016 előtt:

  • takarítóeszközök (pl. mosogatószivacs, súroló, tűzhelytisztító, főzőlaptisztító, konyhai papírtörlő, konyhai takarítókendő, nedves törlőkendők)
  • egyéb konyhai eszközök (pl. papírszalvéta, frissentartó műanyag fólia, alufólia, sütőpapír)
  • tisztítószerek csomagolása
  • élelmiszerek csomagolási hulladéka
  • élelmiszerhulladék

A természetes alapú tisztítószerek választása, a bioélelmiszerek fogyasztása és a konyhai hulladék minimalizálása, az energia mértékletes használata, így együtt fogják biztosítani egy valós környezetbarát konyha kialakítását.

Tippek a környezetbarát konyha kialakításához

Annak érdekében, hogy segítsek nektek is ebben a folyamatban, pontokba szedtem, hogy mire érdemes figyelni a konyhában. Ha ezeket az apróságokat sikerül beépítenetek a mindennapjaitokba, akkor nektek is könnyedén sikerülni fog. Aki még nem vágott bele, de most tudatosan elkezdi, az hamar meg fogja látni, hogy a hulladék minimalizálás nemcsak a költségek csökkentését vonja maga után, de kimondottan kellemes érzésekkel, megelégedettséggel, pozitív gondolatokkal is társul. Ráadásul jelentősen egyszerűbbé válik a konyha tisztán tartása és a keletkező hulladékok kezelése.

Visszautasítás – mértékletesség

Csak azt vásárold meg, amire valóban szükséged van! Figyeld folyamatosan az otthoni készleteidet, ne engedj a reklámok csábításának és az impulzus vásárlás hamis örömének! Ne felejtsd el: amit nem vásárolsz meg, abból nem keletkezik hulladék. Nem attól lesz környezetbarát a konyhád, ha minden öko/bio-nak nevezett eszközt, tisztítószert, élelmiszert megvásárolsz. A mértékletes szemléletmód elengedhetetlen a valódi környezetbarát konyha kialakításakor.

környezetbarát konyha fogyasztás csökkentés
Forrás: “Dobd ki a szemetest!” című könyv
  • Mindig készíts bevásárlólistát és vásárlás során szigorúan tartsd magad hozzá!
  • Minden vásárlás előtt gondold át, hogy valóban szükséged van-e rá!
  • Válasszd a csapvizet, szódát (akár szódagépet – nekünk SodaStream van, akár betétdíjas szódavizet)!
  • PET palackos üdítőket váltsd le házi szörpre, otthon elkészített gyümölcs vagy zöldséglevekre!
  • Mondj le olyan termékek használatáról, amely a reklámok alapján jónak tűnnek, azonban valójában komoly környezeti és /vagy egészségügyi károkat okonak (ilyen a textilöblítő, az eldobható nedves törlőkendők)!
  • Legyél kreatív és használd a már meglévő konyhai eszközöket, futtasd ki a korábbi tisztítószereket, gondold újra a megmaradó élelmiszereket!

Csökkents a mennyiségeken!

Régen rendszeresen estem abba a hibába, hogy nagyobb mennyiséget vásároltam akciós termékekből (akár a tisztítószerek, a takarítási eszközök, akár az élelmiszer terén). Ez a szokás a legtöbb esetben oda vezetett, hogy a nagy mennyiségben vásárolt termékek egy része megromlott (főképpen élelmiszerek esetén), más részét pedig már nem tudtam vagy akartam használni a későbbiekben (pl. kinőtt ruhadarab).

  • Vásárlás során csak annyi terméket tegyél a kosaradba, amennyire valóban szükséged van! Akkor sem mindig érdemes többet venni, ha akciós. Persze vannak kivételek, ha egyébként is szükséged lenne az adott termékre, akkor érdemes kihasználni a leárazásokat, lejáratközeli termékeket. Azonban ne kerülje el a figyelmedet, hogy ezek megfelelő tárolása erősen kihat a hulladék keletkezésére (pl. megromlott élelmiszerek elkerülhetőek tudatossággal).
  • Nagy kiszerelés választása jó megoldás, hiszen a csomagolási hulladék ezzel kevesebb lesz. Fontos szem előtt tartani, hogy a nagyobb kiszerelésű termékek megfelelő tárolása mellett eredményez csak hulladékcsökkenést.

Használd, amíg csak tudod!

A használati eszközeink életútjának meghosszabbítása révén, a hulladék mennyisége is csökken. Ezért akár konyhai eszközökről van szó, akár élelmiszerekről, fontos, hogy a lehető leghosszabb ideig használjuk, fogyasszuk azokat.

Környezettudatos hulladékmentes megoldás ha sokáig használjuk az eszközöket, ez a környezetbarát konyha jellemzője.
  • A szendvicsekett szabászati maradékokból, vagy egyéb megmaradt textilekből (pl. régi ing) varrott textil szendvicses szalvétába csomagold.
  • PET palackos innivalók helyett kulacsban viszünk magunkkal innivalót. A kulacs vagy egy régi üveg, vagy pedig egy hosszú távon tartós kulacs.
  • Régi befőttes üvegeket, fémdobozokat használj bármitárolásra. MIelőtt tárolóedény vásárlásba kezdesz, nézz szétt az otthonodban, hogy mivel tudnád kiváltani.
  • Több termék esetében a csomagolóanyagot szívesen visszaveszi az árusító. Jó példa erre a piacon vásárolt házi tojás. A tojások karton dobozait szinte minden árus örömmel fogadja, akinél lehet tojást kapni.
  • A háztartásban keletkező textil hulladékok tökéletes alapanyagul szolgálhatnak új eszközök elkészítésére. Készíts textilszalvétát régi terítőből, textilzsebkendőt puha lepedőből, konyhai takarítókendőt régi pólóból.
  • A műanyag bevásárlótáskák és neylonzacskók helyett szerezz be 1-2 textiltáskát és pár, különböző méretű textilzsákot, és használd ezeket sok-sok évig.

2015, Európai Unió, éves szinten 100 milliárd neylon szatyrot “fogyasztunk”.

Forrás: www.europarl.europa.eu

Fontos a szelektív hulladékgyűjtés

Egy környezetbarát konyha is termel szemetet, hulladékot, amelynek kezelésében szintén fontos a tudatosság. A megfelelően válogatott hulladék új alapanyagként (másodalapanyag) szolgálhat, így csökkentve az elsődleges nyersanyagok (pl. fa) használati mennyiségét.

  • A helyi hulladékkezelési eljárásnak megfelelően gyűjtsd szelektíven az újrahasznosítható hulladékot. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot (üveg külön, városi szelektív gyűjtő zsákba pedig műanyag, alumínium  és papír).
  • Ne csak arra figyelj, hogy a csomagolt termék csomagolása berakható-e a szelektív hulladékgyűjtőbe. Vásárlásnál arra is figyelj, hogy mibe van csomagolva az adott áru. Válaszd azt a csomagolást, amelynek a feldolgozása hatékonyabban történik ipari szinten, vagy tovább tudod használni saját háztartásodban.
  • Összességében törekedj arra, hogy a szelektíven gyűjthető hulladék mennyiséget is minimalizáld!
  • Speciális hulladékok esetén érdeklődj a megfelelő elhelyezésről a helyi hulladékkezelőnél!

A komposztálás a környezetbarát konyha egyik alapja

Egy átlagos háztartás hulladékának 30%-a komposztálható. Add vissza a természetnek, amit tőle kaptál kölcsön, és keresd a komposztálási lehetőségeket.

  • Saját kerti komposztáló építése
  • Saját beltéri (giliszta vagy Bokashi) komposztáló indítása
  • Közösségi komposztáló készítése/igénylése/használata
  • Barát, családtag, szomszéd kerti komposztálójához való csatlakozás
  • Sharewaste.com alkalmazás használata
komposztálás a környezetbarát konyha egyik fontos eleme

Legyél kreatív, keresd a csomagolásmentes lehetőségeket!

Habár az országban egyre több településen nyílik csomagolásmentes bolt, a legtöbb helyen még nem elérhetőek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet csomagolás nélkül (vagy legalább minimális csomagolás mellett) vásárolni. Ilyen esetben érdemes feltérképzeni a helyi üzleteket, és megkérdezni, hogy kiadják-e az áruikat saját csomagolóeszközödben. Megoldás lehet, ha kisebb társaságok összefognak közös rendelésekre, így nagy kiszerelésben lehet vásárolni.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon időről-időre jelentkezem hulladék-csökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Egy konyhában el lehet érni a teljes hulladékmentességet?

Ugyanúgy, ahogy az élet egyéb területein, a konyhában sem kivitelezhető a 100%-os hulladékmentesség. Azonban nagyon jól meg lehet közelíteni. Elég ha csak arra gondolsz, hogy a komposztálható hulladék kb. a 30%-át teszi ki a háztartási hulladéknak. Ha ezt sikerül kiiktatnod a kommunális szemét közül, máris harmadára csökkent a hulladékod.

Hogy kezdjek hozzá? Mi legyen az első lépés, ha szeretném, hogy hulladékmentes konyhám legyen?

Az első lépés mindig az elhatározás, majd az önvizsgálat. Első lépésként borítsd ki a szemetesed és alaposan vizsgáld meg, hogy mit tartalmaz. Ezekre kell fokozatosan alternatív környezetbarát megoldást találnod. Ebben segít a Dobd ki a szemetest! című könyvem, vagy az egyéni tanácsadás szolgáltatásom.

Mi a helyzet akkor, ha megakadtam a hulladékcsökkentésben?

Inspirálódj a környezetedben, akár neten is. Vagy lépj tovább, majd később visszatérsz erre a hulladék típusra. De kereshetsz engem is bátran, ha ötletre van szükséged.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük