Zöldség és gyümölcs – tárolás télen

2 éve belevágtam egy tesztbe, melynek a célja az élelmiszer hulladék további csökkentése. Elsősorban nem arra koncentráltam, hogy az optimális vásárlással, vagy a megfelelő kreatív főzéssel csökkentsem az élelmiszer hulladékot. A célom az volt, hogy a zöldség és gyümölcs megfelelő tárolásával hogyan tudom minél hosszabb időre kinyújtani ezen élelmiszerek frissességét és fogyaszthatóságát.

helyi szezonális zöldségek textilzsákban piac után, zöldség tárolási tippek

Első körben néhány magyar szezonális téli zöldséggel próbálkoztam. A tesztelésem alanyai a következő zöldségek, illetve egyetlen gyümölcs volt: alma, káposzta, kelkáposzta, fehérrépa, sárgarépa, hónapos retek, tarlórépa, póréhagyma, burgonya, batáta.

Zöldség és gyümölcs hulladék nélkül

Az egész gondolatmenet onnan indult, hogy a retek nálunk nagy kedvenc, azonban ha éppen a vásárlás napján nem esszük meg, akkor másnapra – hiába tartom hűvös helyen (hűtő alsó zöldségtároló fiókja) – löttyedt lesz (olyan puhás, nem roppanós), és már senkinek nem kell. Oké, hogy a komposztban elfér, de mindig rossz érzésem volt emiatt, hiszen mégiscsak kidobásra kerül. Emiatt egyre ritkábban vettem, de a család reklamált miatta. Tudom, hogy itt is a tudatosság lenne a megoldás, azaz úgy kellene terveznem a retek vásárlás napján a vacsorát, hogy a friss retek elfogyjon. De ez nem mindig sikerül, így mindenképpen szerettem volna hatékony megoldást találni, nem csupán a retek, de egyéb zöldség esetében is.

Gyökér zöldség frissen tartása hűtőben

A retek

A retek szárát rövidre vágom, és egy bevizezett konyharuhába csomagolva került a hűtőbe. Referencia darabként külön is eltettem egy darabot, a hagyományos módon. Az eredmény megdöbbentő volt. A nedves kendőből a retek magába szívta a nedvességet és másnapra, sőt több nappal későbbre is tökéletesen roppanós maradt. A megszokott módon tárolt retek viszont a vártnak megfelelően puha, fonnyadt lett. A titok, hogy a textilt állandóan nedvesen kell tartani, azaz minden nap igényel egy kis törődést. Az egyéb gyökér zöldség pontosan ugyanezzel a módszerrel hűtőszekrényben több napik frissen roppanósan képes maradni (ilyen például a tarlórépa, vajretek).

zöldség tárolás, retek frissen tartása

Répafélék tárolása

A répák esetében is elsőként a hűtőszekrényes megoldással próbálkoztam, és ismét a net adott ötletet. A megtisztított (vagy akár rövid szárra vágott, hámozatlan) répákat egy hosszú üvegbe tettem és annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje. Az eredmény ugyanolyan sikeres volt, mint a retek esetében: még hetekkel később is ropogós répáink voltak.

Répa tárolása hűtő nélkül verem, üveg, vízben

Ahogy arról az első részben is írtam, többet szerettem volna elérni, és Jihyun Ryou ajánlása alapján elkezdtem tesztelni a hűtőszekrény nélküli zöldség tárolási módszereket. Első lépésként csináltam egy szabad polcot a kamrában (eddig is többször oda pakoltam a zöldségeket, most azonban rendszerezettebbé vált a helyzet). Majd az új tárolási módszerek alapján helyeztem el a zöldségeket a polcon. Egyébként rengeteg – főleg angol nyelvű – írást találtam a zöldség tárolás témában.

Zöldség a veremben

Különleges felfedezés, és amolyan hűha érzés volt a répa, retek és póréhagyma újfajta tárolási módszerét kipróbálni. Mivel ezek a növények a föld alatt növekszenek, így a föld alatt érzik jól magukat a későbbiek során is. A megoldás tehát: tartsd őket a föld alatt. A régi kor embere nem véletlenül vermelte el a répaféléket. Manapság azonban erre kevesebb lehetőségünk van, mivel egyre ritkábbak azok a házak, ahol a hagyományos földdel döngölt pince erre a célra használható lenne. Főképpen nem megoldható ez a hagyományos módszer egy lakásban. Ennek ellenére ez a zöldség így érzi jól magát, így érdemes tárolni, azaz függőlegesen, földben tartva, ahogyan azt a természetes közegében is megtalálnánk.

zöldség, répa veremben, földben tárolás

A megoldás olyan egyszerű, hogy nem is értem, miért nem jutott eszembe magamtól is: Egy nagyobb virágcserébe laza földet (akár homokot) téve, ideális tárolási helyszín lehet. Olyannyira ideális számukra, hogy a retkeim ismét életre keltek, elkezdtek hajtani, a répákkal együtt friss ropogósak maradtak. A friss zöld hajtások pedig szuper zöldség kiegészítői lettek a konyhában, főzésnél.

retek, répa, zöldség földben tárolás, friss marad

A burgonya és az alma jó párosítás

A burgonya nem szereti a hűtőt, mivel túl hideg neki. A hideg pedig gyorsítja az állagromlását. Azonban sötét, hűvös hely ideális számára. Nálam a kamra viszonylag hideg (persze nagyszüleink pincéjével nem vetekedhet), viszont van egy nagy ablaka. Ezért a krumplikat az egyik alsó polcon, egy fa ládikóban tároltam, abban a textil zsákban, amiben a piacról elhoztam, ezzel viszonylagos sötétet is tudtam biztosítani számára.  

A burgonya és az alma szeretik egymást, mivel az alma által kibocsátott etilén (etén) gáz* a burgonyára jótékony hatással van: lassítja annak csírázási folyamatát, így a burgonya tovább friss marad. Minden más zöldség és gyümölcs az alma társaságában gyorsabban romlik, kivéve a krumplit. Ezért érdemes őket egy helyen tárolni.

alma és burgonya együtt, zöldség tárolás

Az almát bátran tarthatod hűtőben, de a hűtő hidege miatt gyorsabban elveszíti a ropogósságát, ezért én az almákat is a kamrában tároltam inkább.

Édesburgonya, téli kedvenc zöldség

Az édesburgonya (batáta) esetében nem teljesen ugyanazok a megfelelő tárolási módszerek, mint a hagyományos burgonyánál. A babtáta ugyanis kimondottan nem szereti a hideget, 10 foknál hűvösebb helyen gyorsan romlásnak indul. Ebből következik, hogy nem érdemes hűtőszekrényben tárolni. Az ideális hőmérséklet számára a 15 fok, és sötét, párás hely. Nálam a kamrában, az alsó polcon pihen, és jól érzi magát. De mivel nem találtam semmilyen nyelven információt arra vonatkozóan, hogy az almával milyen a kapcsolata, így inkább az almától külön tartom.

batata édesburgonya zöldség tárolás

Hagymafélék

A póréhagyma a répákhoz hasonlóan függőleges helyzetben marad tartósan friss, de értelemszerűen csak egy kisebb részét kell a földbe dugni.

A vörös és lila hagyma is a sötét hűvös helyet kedveli, a krumplihoz hasonlóan, viszont a krumplival összevesznek, ugyanis a burgonya elszívja a hagyma számára értékes nedvességet, így sokkal hamarabb megromlik. A legideálisabb a vörös illetve lila hagyma számára, ha egy jól szellőző, de sötétet biztosító zsákban, hűvös helyen tároljuk, nem érintkezve a burgonyával.

A fehérrépák és a hagymák (és még több más zöldség is, mint például: zeller, fokhagyma, káposzta) életét, felhasználásuk után is tovább lehet növelni, ha a levágott végüket kevés vízbe, vagy kis cserép virágföldbe állítjuk. A virágföldes módszernél a zöldség kisebb eséllyel rohad meg, mintha vízben tároljuk. Az újonnan kihajtó friss zöldség levelek bátran használhatóak főzésnél.

petrezselyem zöldség tárolás

Káposzta és saláta tárolási tippek

A káposztafélék hűtő nélküli tárolása is újdonság volt számomra. Jihyun Ryou blogjában olvasottak alapján, a káposzta féléket egy kis tálkában érdemes tartani, melyben folyamatosan kevés vizet tartunk. A káposzta torzsáját pár naponta vékonyan le kell vágni, hogy a friss vágott felületen hatékonyabban tudja a vizet magába szívni. A felhasználásukkor pedig a leveleket védve, levelenként használjuk fel alulról haladva, és ne vágjunk belőle darabokat. A kis tálka vízbe helyezéskor arra kell csak figyelni, hogy lehetőség szerint az alsó levelek ne érjenek bele a vízbe. Nem szükséges a sötét, hűvös hely, nyugodtan tarthatod a konyhapulton, vagy az étkező asztalon is. Ezzel a módszerrel nem csupán az élettartamát hosszabbíthatod meg, de a látványa sem utolsó, így a konyha dísze is lehet. Mindemellett biztosan nem felejtkezel meg róla, hiszen szem előtt van, így a szemétbe kerülő káposzta esetét el is felejtheted.

káposzta, sálata, zöldség tárolás, hűtő nélkül

Hasonlóan jártam el a fejes salátával. Azonban ez sokkal érzékenyebb, nem bírta több hétig mint a káposztafélék, de még mindig jobb eredményt értem el, mint a hűtőben történő tárolással. Ugyanezt tapasztaltam egyéb salátákkal is, azonban mindegyiknél a saját formájához kellett igazítani a módszert. A madársalátát például csokorba fogva egy pohárba állítottam.

tárolás hűtő nélkül

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon időről-időre jelentkezem hulladék-csökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

tárolás hűtő nélkül

Források:

Még szintén kedvelheted...