Konyhai tisztítószerek környezetbarát és minimalista módon

A konyhai tisztítószerek valódi zöldítése a saját háztartásomban, az egyik legjobb döntés volt a hulladékmentes életünk során. Ez a változtatás egyszerre hozott pozitív eredményeket az egészségünk, a hulladéktermelésünk, az ökologikus hozzáállásunk és a családi kasszánk terén.

Talán nem állok messze a valóságtól, ha azt mondom, hogy az otthonunkban szinte a legtöbb időt a konyhában töltjük. A konyha sokszor a család központi helyisége, ahol összeülnek, együtt főznek, esznek, beszélgetnek, élnek a családtagok. A központi szerepéből és a sokszínű élettér jellegéből adódóan szinte észrevétlenül gyártjuk a szemetet. Ez a szemét / hulladék, három fő területen keletkezik a konyhában: élelmiszer hulladék, a csomagolási hulladék és a használt energia. Ebbe nem tartozik bele az olyan közvetetten előforduló károkozás, amit például a használatban lévő vegyszereinkkel okozunk a környezetnek. A konyha tisztántartása pedig akár szeretünk takarítani, akár nem, de elengedhetetlen feladat.

A hulladékmentes életmód jár egy olyan komoly előnnyel is, hogy az életünk, a hétköznapjaink, a mindennapi teendőink – így a konyha tisztántartása is – sokkal egyszerűbbé válnak. Mindeközben a kiadásaink csökkennek, a tisztítás hatékonysága változatlanul jó marad, a káros vegyszerek kiiktatása révén egészségesebben élhetünk, és nem utolsó sorban a környezetünket sem károsítjuk.

Hulladékmentesen lehetséges?

Mielőtt bárki felkapná a fejét a hulladékmentes kifejezésre, előre megnyugtatlak benneteket: (sajnos) a tökéletes hulladékmentesség az otthonunk tisztántartása során nem reális cél. 100%-osan nem kerülhetjük el a konyhai takarítás során sem bizonyos hulladékok képződését. Azonban a takarítószereinket – így a konyhai tisztítószerek is – tudatosan megválasztva, a folyamatokat leegyszerűsítve, rengeteg szeméttől kímélhetjük meg magunkat és a környezetünket.

Emlékszem, amikor kezdő háziasszonyként és kisgyermekes friss anyukaként családunk egészségét előtérbe helyezve, kizárólag arra törekedtem, hogy minél inkább öko/bio konyhai tisztítószerek kerüljenek a bevásárlókosaramba. A törekvés a mai napig nem változott, de a szemléletmódom igen. Ma már nem csupán az a cél, hogy az egészségünkre és a környezetünkre káros vegyszereket elkerüljem, hanem hogy a zero waste életmód alapszabályainak megfelelő tisztítószereket használjak.

nátrium perkarbonát nemcsak a konyhában de a fürdőszobában is szuper a takarításnál
  1. Visszautasítom (refuse) – nem vásárolok fölösleges tisztítószereket, ez vonatkozik a céljára, az összetételére, a származására és a csomagolására egyaránt;
  2. Csökkentem (reduce). – Csak annyit vásárolok amennyire és amire szükségem van;
  3. Újrahasználom (reuse). – Az esetlegesen bekerülő flakonokat használom amíg csak tudom. Lehetőség szerint, töltőpontokon újratölthető tisztítószereket választok. Egy tisztítószert kreatívan több funkcióban is használok (például a konyhai általános tisztítószer tökéletes a lakás egyéb területeinek takarítására is);
  4. Szelektíven gyűjtöm (recycle). – Nálunk is keletkezik valamennyi hulladék a takarítás során, de olyan tisztítószereket használok, amelyek újratölthetőek, vagy legalább a csomagolásuk szelektíven gyűjthető. A biológiailag lebomló csomagolásokat teljesen külön válogatva ott adom le feldolgozásra, ahol erre van kiépített infrastruktúra;
  5. Komposztálom. – A vegyszerek többnyire nem komposztálhatóak (kivéve pl az olyan teljesen növényi mosószerek, mint a mosódió, vadgesztenye, borostyán), azonban a csomagolásuk némely esetben igen. Az olyan csomagolások, amelyeken hivatalos jelzés van a kerti komposztálás (home compost) lehetőségére, ott a csomagolást minél kisebb darabokra szedve a kerti komposztálóba tudom dobni.

Konyhai tisztítószerek a háztartásomban

A konyhai tisztítószerek mennyisége a minimálishoz közelít nálunk. Takarításnál, a mosogatással együtt, összesen csupán 4 fajtát használunk: kézi mosogatószer, gépi mosogatószer, általános tisztítószer, felmosószer. Ezek mindegyike elkészíthető pár alapanyag felhasználásával. Azonban egyre több üzletben és webáruházban is kaphatóak olyan késztermékek, amelyek a zero waste életmódba jól illeszkednek. El kell fogadnunk, hogy a házilag elkészíthető tisztítószerek esetében szükségünk van olyan alapanyagokra, amelyeket korábban valószínűleg nem tartottunk otthon (decil glükozid, mosószóda, szódabikarbóna, növényi glicerin, zselésítőanyag, stb.). Ezek beszerzése nem mindenkinél egyszerű, ráadásul az alapanyagokat sem mindig tudjuk környezetbarát csomagolásban (vagy csomagolásmentesen) megvásárolni. Erre egyébként megoldás lehet, ha ismerősökkel összefogva közös vásárlást szervezünk. Így a nagy tételben történő vásárlásnak köszönhetően a fajlagos csomagolási hulladék csökkenthető. Egyébként ez a megoldás nem csak a tisztítószerek alapanyagainak beszerzésekor alkalmazható, hanem késztermékek esetében is.

Kézi mosogatószer

A házilag elkészíthető változatra két megoldást találtam. Egyrészt bizonyos alapanyagok beszerzése után szuper folyékony kézi mosogatószert keverhetünk percek alatt.


Hozzávalók: 350 ml víz, 15 g citromsav, 100 ml decil glükozid, 1 kávéskanál xantán gumi. Az alapanyagokat meleg vízben csomómentesre keverjük, és ízlés szerint adhatunk hozzá illóolajokat.

A másik házilag is elkészíthető módszer a szappan főzés otthoni körülmények között. Én ezt nem alkalmaztam még, mivel a városunkban működik egy kézműves szappankészítő műhely, ahonnan rendszeresen beszerzem a szükséges szappanokat.

Késztermék vásárlásakor is két lehetőségünk van: választhatunk folyékony kézi mosogatószert vagy mosogatószappant. Vannak, akik a folyékony mosogatószert kedvelik jobban. Az utóbbi évtizedekben inkább az élt a köztudatban, hogy ezzel könnyebb ezt a házimunkát elvégezni. Véleményem szerint ez csak szokás kérdése. Bármelyiket is választjuk, érdemes tájékozódni a termékek felől, és figyelembe venni a választáskor több ökológiai szempontot is, mint például a termék gyártásának helye, alapanyagok, csomagolás, környezetre gyakorolt hatása.

cleaneco mosogatószer bibo webáruház

A Cleaneco folyékony mosogatószere az ilyen szempontoknak megfelelő választás lehet. Ellenőrzött gazdálkodásból származó, hipoallergén növényi alapanyagokból készült. A gyártáshoz szükséges energiát napelemekkel állítják elő, Magyarországon (Dunakeszi). A flakonja hosszú ideig használható, töltőpontokon újratölthető (pl. a dunakeszi üzletben is). Ha pedig teljesen tönkremegy, akkor a Cleaneco termékek gyártója visszaveszi és a vállalkozás saját ipari komposztálójában feldolgozzák. Egyébként plusz motiváció lehet, hogy mind az újratöltéskor, mind pedig az elhasználódott flakon visszaadásakor kedvezményes vásárlásra van lehetőség a helyszínen.


Akik viszont szívesen kipróbálnák a mosogatószappanokat, azok számára ajánlom az alábbi videómat, ahol három (két magyar és egy olasz) mosogatószappant próbáltam ki, teljes megelégedettséggel.

Gépi mosogatószer

Az otthoni verzióra létezik egy receptem, de őszintén bevallom, hogy nem vagyok maximálisan megelégedve vele. A tapasztalatok szerint, a hatékonysága nagyon függ a mosogatógép típusától, felhasznált víz mennyiségtől, a vezetékes víz minőségétől, a hőfoktól, az edények szennyezettségétől. Az alapanyagok tekintetében hasonló a helyzet, mint a folyékony kézi mosogatószernél. Az elkészítéséhez (ami egyébként roppant egyszerű) néhány esetleg újdonságnak számító alapanyagra is szükség van (nátrium perkarbonát, mosószóda, szódabikarbóna, citromsav). Az alapanyagokat általában csomagolva (jobb esetben papírba) tudjuk megvásárolni, néhány helyen kapható kimérős verzió belőlük. A recept így hangzik: keverd össze az összes hozzávalót és szórj a keverékből a mosogatógép adagoló tartályába). A hozzávalók: 400g mosószóda, 200g asztali só, 200g szódabikarbóna, 100g citromsav, 100g nátrium perkarbonát. Ha az üveg edények opálosak lesznek, akkor valószínűleg a víz keménysége miatt több citromsavat igényel a mosogatószer. Ez a recept titpikusan azok közé tartozik, aminél az arányokat az igényeinknek megfelelően változtathatjuk.

Az üzletekben kapható öko címkés gépi mosogatószerekből viszonylag nagy a választék az üzletek és webáruházak polcain, sok közülük magyar termék. Nekem a Müller és a DM saját márkás öko termékei váltak be leginkább, amelyeknek kicsi papír csomagolása az egyetlen csomagolóanyag. Plusz tipp ezekhez a tablettákhoz: ha kevésbé szennyezett edényeket szeretnénk gépben mosogatni, akkor bátran félbe is lehet vágni a tablettákat és csak fél adagot használni egy mosogatási programhoz.

Általános tisztítószer

Az általános konyhai tisztítószerek fő jellemzője, hogy a felülettisztítást alaposan, higiénikusan, zsírtalanító hatás mellett végzi el, és hatékonyan használhatjuk a konyhapult, konyhaszekrény, főzőfelület, hűtőszekrény, étkezőasztal vagy bármely kemény felület tisztítására. A járványidőszak alatt nem árt, ha rendelkezik némi fertőtlenítő hatással is. Ezeket a tulajdonságokat egy otthon is könnyen elkészíthető változat is tudja biztosítani. Az általános tisztítószer pár perc alatt bekeverhető otthon a következő hozzávalók felhasználásával: 700ml meleg víz, 300 ml ecet (vagy ennek megfelelő vízben oldott citromsav: 125ml víz+2g citromsav = 125 ml 10%-os ecet), 1 evőkanál folyékony mosogatószer (lehet akár a házi vagy akár a boltban vásárolt), és ízlés szerint illóolaj. Enyhe baktériumölő hatást tiszta alkohol hozzáadásával érhetjük el (lehet vodka vagy patikai alkohol is).

Amennyiben nem szeretnénk otthon kevergetni, akkor ebben az esetben is rendelkezésre állnak a bolti változatok. Egyik kedvencem az üzletekben kapható konyhai tisztítószerek közül, a Cleaneco Bio Food Safe, amelyet kimondottan élelmiszerekkel érintkező felületek takarítására fejlesztettek ki. Magas növényi bioalkohol tartalommal rendelkezik, ezért antibakteriális tulajdonsággal is bír. A spriccelős műanyag flakonját a mosogatószereshez hasonlóan elhasználódás után visszaveszi a gyártó, és helyben feldolgozza, addig pedig a töltőpontokon újratölthető. Ennél viszont még jobb lehetőség is van, ugyanis a Cleaneco pár hónapja kezdte el az 1 literes kiszerelésű termékeit saját gyártású, iparilag lebomló 100%-ban növényi alapú csomagolásba tölteni, amelyek szintén újratölthetőek, az egységáruk is kedvezőbb, és a hamarosan induló saját ipari komposztálójukba visszagyűjtik ezeket a flakonokat komposztálás céljából.

öko konyhai tisztítószer food safe

Padlótisztító

A padlótisztítás az egyik olyan házimunka, amit akár naponta több alkalommal is el szoktunk végezni. Fokozottan érdemes figyelni emiatt a használt vegyszer minőségére, környezeti hatásaira, és a csomagolással járó hulladékra is. Egy egyszerű és jól használható receptet mutatok az otthon elkészíthető verzióra, azok számára, akik jobban kedvelik a folyékony felmosószereket. Az elkészítés ebben az esetben is nagyon egyszerű. Csupán meleg vízben csomómentesre kell kikeverni a hozzávalókat: 100ml meleg víz, 100 ml ecet (vagy ennek megfelelő vízben oldott citromsav), 300g szódabikarbóna, 2 evőkanál reszelt mosószappan vagy mosogatószer, pár csepp igény szerint illóolaj. Ez a mennyiség 10 liter felmosóvízhez elegendő.

Ennél még egyszerűbb megoldás lehet, ha mosószódát, szódabikarbónát, mosogatószert vagy mosószert keverünk a felmosóvízbe. Őszintén szólva ez utóbbiak közül nekem leginkább a mosogatószeres verzió vált be. Mind a mosószódától, mind pedig a szódabikarbónától enyhén matt, alkalmanként poros érzetű (amikor nem oldódik fel rendesen a mosószóda vagy a szódabikarbóna) eredményt kaptam, így én az eleve oldott változatokat jobban kedvelem.

A Cleaneco felmosószerét használva szintén nincs szükség kevergetésre, és egész biztosan nem marad csíkos, fehér lerakódásos a padló. A Food Safe általános tisztítószerhez hasonlóan olyan, a Cleaneco által gyártott komposztálható flakonban, vásárolható meg, amelyet vagy újra lehet tölteni az üzletükben, vagy elhasználódás után leadható náluk helyi komposztálásra.

Cleaneco feltöltőpont
  • A receptek forrása: Tóth Andi – Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre című könyv
  • Fotók forrása: saját, Cleaneco

Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Adományaitokkal lehetőségem lenne eljutni oktatási intézményekbe, ahol a diákok és a pedagógusok számára díjmentesen tartanék előadásokat, workshopokat a hulladékmentes életmódról, annak fontosságáról. Támogatásra a Patreon oldalon van lehetőségetek:

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

#szponzorálttartalom #fákjuhplasztik

Még szintén kedvelheted...