Luffa szivacs +6 egyszerű zero waste konyhai eszköz

A luffa szivacs a hulladékmentes életmódunk nagy felfedezettje. Azonban a luffa szivacson kívül még rengeteg olyan eszközt használhatunk a konyhában, ami nem csak környezetbarát, de gyakorlatilag hulladék termelés nélküli megoldást jelent.


Egy átlagos háztartásban a konyhai hulladék teszi ki a háztartás kommunális és szelektív hulladékának nagy részét. Itt található a legtöbb egyszerhasználatos vagy keveset használt eldobható eszközök többsége, melyek nem feltétlenül kerülhetnek újrahasznosításra sem (lásd például a folpack, a maszatos pizzás doboz vagy a műanyag mosogatószivacs). Ha a klímaváltozás ellen szeretnél konkrét kézzelfogható lépéseket tenni, akkor érdemes a konyhában kezdened a változtatást. A zero waste azaz hulladékmentes konyhában használatos eszközök révén jelentősen csökkentheted a konyhai hulladék mennyiségét.


Luffa szivacs és a túlfogyasztás

Mindenképpen szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy a hulladékmentes életmód, a konyhában is, csak abban az esetben célraveztető és valóban környezettudatos, ha az alábbi szabályokat szem előtt tartva hozzátok meg a mindennapi döntéseiteket.

Ezek közül a legfontosabb az első szabály: Köszönöm, nem kérem. Azaz REFUSE, visszautasítom, nem vásárolom meg. A túlfogyasztás korunk környezeti problémáinak, az ökológiai válságnak az egyik központi eleme és okozója. A túlfogyasztás annyit jelent, hogy rendszeresen többet vásárolunk (reklámok, akciók, média, technológiai újítások, stb. hatására), mint amennyire és amire valóban szükségünk van. A hulladékmentes életmódban ez a vásárlási kényszer nem elfogadható, hiszen pontosan ennek az életmódnak az értékeivel szemben megy.

Tisztában vagyok vele, hogy a mai társadalmi, gazdasági rendszerben a teljes önellátás gyakorlatilag kivitelezhetetlen, így az alkalmankénti vásárlás/fogyasztás is szükségszerű. Azonban a fogyasztási szintet lehet optimális szinten tartani, ami hozzásegít a hulladék minimális szintjére csökkentésében is.

Saját tapasztalatom alapján is azt tudom javasolni, hogy a hulladékmentes konyhád kialakításakor ezeket a szabályokat maximálisan vedd figyelembe, és ezek mentén dönts. Ha van még otthon mosogatószivacsod, akkor használd el, addig ne vásárolj alternatív eszközöket, sem luffa szivacsot, sem mást. Ha elfogyott a régi, akkor nézz szét otthon. Emlékszem arra az időre, amikor én kezdtem megváltoztatni a konyhámat. A műanyag szivacs kidobása után, első körben szétnéztem a lakás eldugottabb pontjain, és találtam még új szivacsokat. Inkább elhasználtam ezeket, mint hogy kidobjam. Tudtam, hogy ez a helyes döntés, és az akkor már kiszemelt, és nagyon vágyott luffa szivacs beszerzésével még vártam.

Még egy fontos dolog, amire szeretném ha emlékeznél, mielőtt kedvet kapsz a konyhai eszközeid lecserélésére: Amit nem vásárolsz meg, abból nem is keletkezik szemét!

A konyhában keletkező hulladék típusok

ENERGIA – Bánj mértékletesen az energiával, legyen az akár elektromos, foszszilis alapú vagy víz! Mindegyik tudatos használata hozzájárul egy fenntarthatóbb élet kialakulásához.

ÉLELMISZER – Válaszd a helyi és szezonális élelmiszereket, így támogathatod a lokális kistermelőket, csökkented a szállításból eredő károsanyag kibocsátást, egészségesen étkezel, fenntarthatóbban élhetsz. Itt is fontosnak tartom kiemelni a mértékletességet és a korábban említett első szabályt: csak annyit vásárolj, amenynire valóban szükséged van. Ne hagyd, hogy a reklámok és akciók megvezessenek. A konyhai hulladék egy átlagos háztartásban nagyobb részt az élelmiszerhulladékból áll. Ezt könnyedén minimalizálhatod egy kis tudatossággal.

ESZKÖZHASZNÁLAT – A konyhai eszközök jelentős része egyszer használatos, vagy pár alkalom után eldobásra szánt eszközökből áll. Egy környezettudatos és hulladékmentes konyhában fontos szempont, hogy az eszközeinket a lehető leghosszabb ideig használjuk. Ha szükséges javíttassuk meg, és elhasználódás után próbáljunk meg ezeknek újragondolt formában további felhasználási lehetőséget biztosítani. Csak a legvégső lépés legyen, hogy kidobjuk. Azonban, ha valóban tudatos döntés vezérelte az eszközvásárlást, akkor végső lépésként nem a szemétgyűjtőbe, hanem a komposztálóba kerülhet.

Luffa szivacs és még 6 egyszerű és olcsó zero waste eszköz a konyhádba

A konyhád környezettudatos átalakítása során pár fontos szempontot érdemes szem előtt tartanod az eszközök megvásárlásakor, természetesen maximálisan figyelembe véve a zero waste 5 alapszabályát:

 • nézd meg, honnan származik, hol gyártják;
 • ha teheted, olvass utána, hogy milyen körülmények között és milyen alapanyagokat használva készül a termék;
 • fontos szempont, hogy mekkora és milyen szállítási terhet ró a környezetre az eszköz megvásárlása;
 • a gyártó, forgalmazó gondot fordít-e a fenntarthatóságra a termék értékesítése, szállítása, csomagolása során;
 • +1: be tudod-e szerezni használtan a szükséges terméket?

1. Tartós textil zsákok eldobható neylonzacskók helyett

A tartós textilzsákok tökéletes és egyszerűen használható alternatívái egy zero waste konyhában, ahol az eldobható műanyag eszközök helyett fenntartható és többnyire akár komposztálható zsákokat használunk. Én ezeket a zsákokat pékáru, zöldség és gyümölcs, szárazélelmiszerek (pl. hüvelyes zöldségek, rágcsa, magvak, száraztészta) vásárlása és tárolása során használom. De tökéletesek szendvicsek elcsomagolására is. A textilzsákokat megvásárolhatod (használtan is), de akár el is készítheted magadnak különféle módszerekkel. A kötés, horgolás, varrás vagy egyéb kézimunka alapismereteit nagyon egyszerűen elsajátíthatod. De megkérheted erre a feladatra barátaidat, rokonaidat is. Az alapanyag kérdése ebben az esetben is fontos, hiszen ha teljesen természetes anyagból készülnek (értsd cérna, textil is) a textilzsákok, akkor az az életútjuk végén komposztálhatóak.

2. Textil bevásárlótáska a műanyag szatyrok helyett

Ezeket a szatyrokat használjuk minden bevásárlás során. A bevásárlótáskákat azonban csak addig használjuk amíg a célhelyszínre nem érünk a megvásárolt termékekkel. Az eldobható verziókat jellemzően tovább használjuk a vékony kis neylonzacskóknál, de ezekre sem jellemző a sok éves (akár évtizedes) használat. Így a végén műanyaghulladékká válnak. A műanyagmentes megoldást az igazán tartós textil bevásárlótáskák adják. Nekem van legalább 10 éves pamutvászon textil zsatyrom is, és még nem látszik rajta, hogy megértett a kidobásra.

hulladékmentes konyha - bevásárlás műanyagmentesen, textil zsatyor.

3. Konyhai papírtörlő mosható változata

Úgy, ahogy szinte minden eldobható eszköz, a konyhai papírtörlő is kiváltható környezetbarát és hosszú távon használható változattal. A papírtörlők esetében azonban picit összetettebb a kérdés, mint a textil zsákoknál. Első lépésként gondold át, hogy milyen célra használod a konyhai papírtörlőt (ezt egyébként érdemes egyéb eldobható eszközeid esetében is megtenni). Ennek megfelelően, kimondottan a neked szükséges célra alkalmas műanyagmentes és zero waste eszközt tudod kiválasztani.

Ha a konyha gyors takarítására használtad eddig, akkor a legegyszerűbb, ha jó nedvszívó képességű textil kendőkre cseréled le a papírtörlőt. De tökéletesek erre a célra a bambuszból vagy cellúlózból készült törlőkendők is. Nálam mindhárom verzió megtalálható, habár a textikendőket elsősorban a fürdőszobában használom. Ezek, teljesen természetes anyagok lévén, elhasználódásukat követően nem a szemétbe kerülnek, hanem bátran bedobhatod a komposztálóba.

Ha pedig bő zsiradékban sült ételekhez használtad, a zsiradék felitatása céljából, akkor használj a sültek alá 1-2 szelet kenyeret (ezt még a nagyszüleim alkalmazták). Vagy csináld úgy ahogyan én, és szerezz be egy tartós rozsdamentes acél hasábburgonya sütő hálós tálat.

4. Élet frissentartó fólia (folpack) és alufólia nélkül

Gyerekkoromból emlékszem, hogy a folpackot milyen szuper találmánynak gondoltam. Pedig nagyon egyszerű nem eldobható eszközzel helyettesíteni. Ismét onnan kell elindulni a gondolkodásban, hogy mire is használod valójában a folpackot és az alufóliát. Ha ezzel tisztában vagy, akkor tudod helyettesíteni alternatív és környezetbarát megoldásokkal. A leggyakrabban használt területe ezeknek az eldobható eszközöknek az edények, élelmiszerek letakarása. Erre a célra azonban tökéletes megoldás egy másik tányér, egy régi jól záródó dopboz, egy befőttesüveg, vagy akár méhviaszos kendő. Mindegyik verzió hulladékmentes, tartós, és akár komposztálható megoldást ad.

Tudtad, hogy

a folpack és a használt alufólia nem dobható a szelektív gyűjtőhelyekre?

5. Műanyag doboz környezetbarát alternatívája

Ebben a pontban elsősorban azokra a műanyag ételhordós dobozokra gondolok, amikben még ma is a legtöbb étterem a készételt kiszállítja, és amelyek a 2020-ban megjelent pandémia miatt sokkal nagyobb hulladékmennyiséget eredményeztek, mint előtte. Ezek azok az eldobható, egyszer használatos műanyag dobozok, amelyeket egyébként törvény szerint 2021. július 1. után betiltanak. 2020 év elején elindult Rakun dobozközösség éppen ezt a problémát szeretné feloldani. Mottójuk is rendkívül találó: Ételt vigyél, ne szemetet!

Otthoni használat során pedig a zero waste megoldás bármi lehet, ami tartós és nem eldobható: befőttesüveg, zárható fém/üveg doboz vagy edény, de akár a régi stabil és sérülésmentes műanyag dobozaid is.

műanyagmentes konyhai tárolás

6. A textil szalvéta előnyei

A papírszalvéta környezetbarát és hulladékmentes alternatívája a textil szalvéta. A papír szalvéta előállítása, csomagolása, szállítása, majd a használat utáni megfelelő kezelése, mind egy-egy ponton terhelik a környezetet.

Tudtad, hogy

a használt papírszalvétát nem szabad a szelektív hulladékgyűjtőbe dobni?

A textil szalvétának azonban számos előnye van:

 • mindig kéznél van;
 • sok-sok évig használható;
 • akár magad is könnyedén elkészítheted;
 • olcsó;
 • nincs csomagolási hulladék.
környezetbarát textil szalvéta konyhai hulladékok nélkül

Természetesen a textilszalvéták elkészítése, esetleges csomagolása, tisztán tartása (mosószer és energiaigény) szempontok felmerülnek a mérleg másik oldalán, azonban még ezekkel együtt is sokkal környezetbarátabb megoldás, mint az eldobható papírszalvéta.

7. Luffa szivacs és egyéb eszközök a hulladékmentes mosogatáshoz

A mosogatáshoz több zero waste eszközt is használhatsz. A luffa szivacs ezek közül a kedvenc eszközöm a hulladékmentes konyhámban. Tökéletes alternatívája a műanyag mosogatószivacsnak. Környezetbarát, komposztálható, sőt saját magadnak megtermeszthető, erről több videót is készítettem korábban, amelyeket a Youtube csatornámon megtalálsz.

Tudtad, hogy

a luffa szivacs egy tökféle, a luffatök megérett és kiszáradt belseje?

Persze nem állítom, hogy a luffa szivacs mindenkinek a tökéletes megoldást nyújtja, így mutatok még pár zero waste alternatívát a kézi mosogatáshoz:

 • fa nyelű és természetes (ló, sertés, növényi) sörtéjű mosogatókefék;
 • textil mosogatókendők;
 • fém dörzsi;
 • kókuszrost súrolókefe.

Ezekről részletesen egy korábbi cikkemben írtam, ha kíváncsi vagy, akkor kattints át: „Mosogatás hulladék nélkül” címmel.

luffa szivacs és egyéb konyhai zero waste eszközök

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon időről-időre jelentkezem hulladék-csökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

HULLADÉKMENTES GYIK

A luffa szivacs erkélyen is termeszthető?

Igen, azonban, mint mindsen más tökféle esetében elég nagyméretű balkonládában, megfelelő víz és meleg/napfény biztosítása szükséges hozzá. Továbbá fontos figyelembe venni, hogy ha jól érzi magát a luffa szivacs tök, akkor akéár 6-8 méterre is felkúszik, ezért megfelelő támasztékra van szüksége.

A boltban vásárolt méhviasz kendő elhasználódás után komposztálható?

Abban az esetben igen, ha a kendő alapanyaga 100%-ban természetes anyag. Azonban érdemes megfontolni, hogy könnyedén felfrissíthető a viaszréteg a textilen, így az életútja jelentősen megnyújtható. Nézd meg az erről készült videómat: „Méhviaszos kendő – DIY

A luffa szivacs mennyi ideig használható?

A luffa szivacs is idővel elkopik. Kíméletes használat mellett akár fél évig is nyugodtan használható.

Még szintén kedvelheted...