Kávézacc felhasználási tippek otthon és a kertben

A kávézacc különféle felhasználása több szempontból is tökéletesen illeszkedik egy hulladékmentes otthon hétköznapjaiba. Azonban van egy szempont, ami miatt a kávé egyáltalán nem ökologikus.

A kávét fogyasztók körébe tartozok. Az igencsak alacsony vérnyomásom szinten tartása miatt napi két kávét szoktam meginni, így rendszeresen keletkezik valamennyi kávézacc itthon. Már évekkel ezelőtt utánaolvastam, hogy a sok felgyülemlő kávézaccot (hivatalosan forrázási maradékot) mire tudnám használni, azon kívül hogy a kukába dobom. Az biztos, hogy a lehető legrosszabb amit ezzel a “hulladékkal” tehetnék, hogy a kommunális szemétbe kerül.

A KSH adatai szerint az egy főre jutó kávéfogyasztás éves szinten átlagosan 2,61 kg/év (1970-2015), 2015-ben 2,3kg/év. A kávéfogyasztó felnőtt lakosságot nézve (a teljes lakosság kb. 80%-a), ez napi minimum 1 csésze kávét (7g/kávé) jelent. A kávé elfogyasztása után fennmaradó kávézacc is kb. 6-7g/adag. Azaz éves szinten átlagosan a felnőtt lakosság több mint 20 millió kg (20.000 tonna) kávézacctól szabadul meg valamilyen módon. A kávézacc felhasználási lehetőségeinek tárháza pedig igen széles, az egyszerű háztartási felhasználástól a bonyolultabb technológiát igénylő alkalmazásokig (pl. az autópályákról lemosódó csapadékvíz tisztításánál is megoldás lehet).

A kávézacc tulajdonságai

A kávézaccnak semleges a pH értéke, így a talajt nem fogja lényegesen savasítani. Azonban a kávézacc alapvető tápanyagokat biztosít a növényeknek, mivel tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, nitrogént és ként. Szén/nitrogén aránya magas, ezáltal gyorsan lebomlik a komposztálás során. A kávé főzésével a vízben nem oldódó összetevők többsége, köztük az olajok, lipidek, trigliceridek, és zsírsavak, a kávézaccban maradnak. A kávézacc mérsékli talajhőmérséklet és növeli a talaj vízmegtartó képességét, a talaj kevésbé szárad ki, azaz hasonlóan működik, mint a mulcsozás. A kávézacc továbbá megköti a növényvédő szereket és bizonyos nehézfémeket (például kadmium), és tele van antioxidánsokkal is. Emiatt a rengeteg jó tulajdonsága miatt, érdemes a kávézaccot inkább felhasználni, akár szárítva, akár nedvesen. Nedvesen egy befőttes üvegben, hűtőszekrényben tárolhatjuk a felhasználásig, így nem valószínű, hogy penészes lesz. Szárazon könnyebb kezelni a későbbiekben, ehhez szétterítve szárítsuk ki, majd jól záródó üvegben tároljuk.

Kávézacc felhasználása a háztartásban

A kávézacc otthoni hasznosítására több módszer is létezik, így remélhetőleg mindenki megtalálja azt az alternatív megoldást, amely révén a kávézaccal is csökkentheti a kommunális hulladékának mennyiségét. Háztartási, othoni felhasználásra a következő ötletekkel lehet próbálkozni.

Kávézacc a konyhában

🔸 Egy tálkában a hűtőszekrényben tartva, a hűtőben keletkező esetleges kellemetlen szagokat semlegesíti.

🔸 Ha az edények átvették a bennük tárolt ételek szagát, akkor töltsük fel vízzel, majd szórjunk bele kávézaccot, és hagyjuk állni.

🔸 Konyhai súrolószerként is használható (a tisztítandó felületnek száraznak kell lennie).

🔸 Mosogató lefolyójának folyamatos karbantartására is ideális, mivel a szemcsék letisztítják a fennakadó apró szennyeződéseket. Dugulás elhárításra NEM alkalmas, de a megelőzésre bátran használhatjuk. Borítsuk a mosogatóba a kávézaccot, és öntsük le forró vízzel.

🔸 Egy csipet kávézacc számos húsétel esetében egy kicsit intenzívebbé varázsolja az ízeket. Különleges füstös ízt ad például a sült húsoknak, ha sütés előtt átdörzsöljük egy kevés kávézaccal. Azonban fontos, hogy a kávézacc kesernyés ízét az étel is átveszi, ha túl sokat teszünk hozzá. Grillezésnél érdemes kipróbálni.

🔸 Mosogatószivacsot is készíthetünk kávézaccból: durvára őröltebb zaccot egy törlőrongyba (vagy zokniba) csavarva és ezzel átdörzsölve az edényekre ragadt ételmaradékot. Az anyaggal így kíméletesen dörzsölhetjük le a foltokat, mert nem károsítja az edény felületét. 

Fürdőszobában, alternatív kozmetikum

🔸 Arcpakolásba, vagy a kéz bőrének radírozására, illetve több házilag elkészíthető kozmetikai termékhez is hatékony alapanyag a kávézacc. Legegyszerűbb, ha valamilyen növényi vajjal/olajjal elkeverve alkalmazzuk.

🔸 Hajkondicionáló, csillogóvá, dúsabb hatásúvá teszi a hajat, ha még samponozás előtt bedörzsöljük a vizes hajba, és aztán megmossuk. Alaposan le kell öblíteni.

Egyéb felhasználási terület a háztartásban

🔸 Idővel a fa bútorokat apró karcolások csúfíthatják el. Sötét bútorok esetén, a karcokat nedves kávézaccal bekenve át kell törölni egy puha törlőkendővel. A részecskék kitöltik a réseket, az olaj pedig lezárja őket.

🔸 Tegyünk enyhén nedves kávézaccot a kandallóba. Ez megköti a hamut, így tisztításkor nem száll annyira a por.

🔸 A kávézaccból könnyű természetes festéket készíteni. Tíz percig főzzük forró vízben, majd leszűrjük. Használható ruhák színezésére, húsvéti tojások festésére, vagy akár természetes hajbarnítónak is (hatása gyorsan lekopik!).

🔸 Kreatívkodásnál a felhasználandó papírt egyszerűen antikolhatjuk, régiessé varázsolhatjuk, ha víz és kávézacc elegyébe áztatjuk, majd lemossuk.

Kávézacc felhasználása a kertben, balkonnövényeknél vagy szobanövényeknél

Növényvédelem és tápanyagutánpótlási lehetőségek

🔸 Kiváló kiegészítő tápanyag virágföldbe keverve. Érdemes a kávézaccot belekeverni a földbe, mert szabad levegőn könnyen penészedik. Szabad levegőn inkább a szárított kávézaccot használjuk, így kiszórva kisebb eséllyel penészedik.

🔸 Enyhén savanyítja a talajt, ezért az ilyen típusú növények (pl. hortenzia, rhododendron) kiváltképp kedvelik. A savanyító hatása gyenge, mivel a kávé főzése során

🔸 Gazdag nitrogénben, ezért a gyepre szórva is hatékony természetes növényi tápanyag.

🔸 A kávézacc komposztálható, magas nitrogéntartalma miatt kifejezetten értékes eleme a komposztnak. Segít a hő létrehozásában és fenntartásában, valamint a komposzt nedvességtartalmának kezelésében.

🔸 A répafélék és a rózsák különösképp kedvelik a kávézaccot a magas nitrogén tartalom miatt, de éppen emiatt a tulajdonsága miatt bármilyen szobanövény vagy kültéri növény földjébe keverve is hasznos tápanyaghoz juttatjuk a növényeinket.

🔸 A kávézacc bomlása során nitrogént, foszfort és káliumot bocsát ki, ezért magvetéskor, palántázáskor is hasznos kiegészítő tápanyag.

🔸 Ha valaki nem szereti a kávézacc látványát a virágföld, vagy a gyep felszínén akkor két lehetősége is van. Vagy bekeveri a virágföldbe (ez ágyásoknál, cserepes növényeknél működőképes megoldás), vagy folyékony tápoldatot készít, amivel akár a gyep is belocsolható: 1 vödör vízbe kb 150 g (kb. egy pohár) kávézaccot áztassunk be pár napra, majd leszűrve ezzel lehet a gyepet belocsolni. A fennmaradó kávézacc a komposztra vagy akár direktben növények alá is kerülhet.

🔸 Végső felhasználásaként pedig tegyük a kávézaccot a komposztra, magas nitrogéntartalma miatt kifejezetten értékes eleme annak..

Kávézacc haszna a fauna területén

🔸 Bár tudományosan nincs igazolva, de a tapasztalatok szerint a csigák messzire elkerülik a növényeket, ahova kávézaccot szórunk.

🔸 Maradék gyertya újraöntésénél, az olvasztott gyertyába kevert kávézacc nem csupán finom kávéillatú lesz, de a kávéban található koffeinnek köszönhetően távol tartja a rovarokat, szúnyogokat.

🔸 A földigiliszták kimondottan kedvelik, így ezt a hasznos élőlényt bevonzhatjuk a kertünkbe a kávézacc kiszórásával. De beltéri gilisztakomposztálók fontos alapanyag is.

🔸 Kiszárított kávézaccból készíthetünk füstölőt is, ami a szúnyogokat elég hatékonyan távol tartja. Egy tálkában felhalmozott száraz kávézaccot meggyújtva, füstölőként funkcionál.

🔸 A háziállatok (kutya, macska) kerülik az illata miatt, ezzel természetes úton védhetjük meg a kertünk részeit.

A kávé a legkörnyezetkárosítóbb élelmiszerek egyike

Ahogy látható, a kávézacc rengeteg módon tovább használható, mielőtt a komposztba kerülne, mégis érdemes elgondolkodni a kávé fogyasztásakor, a hulladékmentes életmód első szabályán: refuse, azaz utasítsd vissza. Az élelmiszeripar az ökológiai válaság kialakíulásában, továbbgyűrűzésében komoly szerepet játszik, ugyanis az üvegházhatású gázok teljes kibocsátásának nagyjából 25%-a ennek az iparágnak köszönhető.

A Carbon Brief részletes összefoglalójából az is kiderül, hogy ebből mekkora rész kapcsolódik közvetlenül a kávéfogyasztásunkhoz. Egy kilogramm kávé előállítása közel 16 kilogramm üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, amivel a lista 6. helyét foglalja el. A kávét csak, sorrendben, a szarvasmarha (hús- és tejmarha), birka, sajt, és a kakaó előzi meg. A listában szereplő értékek nem tartalmazzák a szállításukkal együttjáró károsanyag kibocsátás értékeit.

https://ourworldindata.org/grapher/land-use-per-kg-poore

Alternatív élénkítő megoldások kávé helyett

A kávé egyfajta olyan luxuscikk, amely jelentősen terheli a környezetet, ezért érdemes a kávéfogyasztásunkat abbahagyni, vagy legalább a mennyiségét csökkenteni. A nagy kérdés az, amit én is azonnal feltettem magamnak: mit tegyek a kávéfogyasztás helyett, hogy élénk és éber maradjak. Mutatok pár ötletet:

🔸 Bizonyos teafélék is tartalmaznak koffeint, mint például a fekete teák, maté tea, matcha tea (ebben háromszor annyi koffein van, mint egy átlagos fekete teában)

🔸 Mivel a teafüvek jórészének termesztése és szállítása is komoly környezeti terheléssel jár, ezért méginkább ökologikus választás, ha Magyarországon (sőt akár saját kis konyhakertben, balkonládában) is termeszthető, élénkítő hatású gyógynövény teákat fogyasztunk: menta, gyömbér, ginzeng, rozmaring, kakukkfű, oregánó (szurokfű),

🔸 A reggeli citromos víz is frissít. Érdemes kipróbálni, mert lehet, hogy egy rossz szokás egyszerűen, koffeinmentesre cserélhető.

🔸 Élénkítő hatású illóolajok is segíthetnek elengedni a kávé megszokott hatását: citrom-, narancs-, eukaliptusz-, kakukkfű-, rozmaring-, jázminolaj.

🔸 Egy frissítő séta vagy egy kis testmozgás pedig sok esetben teljesen elmulasztja a fáradtságot.

Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Források: 

 • https://research.libraries.wsu.edu
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18752936/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4436121/
 • www.ksh.hu
 • http://utakerthez.hu/
 • http://www.hazipatika.com
 • http://www.agraroldal.hu
 • http://kaveklub.reblog.hu
 • http://ecolounge.hu
 • http://www.uzletahalon.hu
 • https://greenfo.hu
 • https://g7.hu/kozelet/
 • https://interactive.carbonbrief.org/what-is-the-climate-impact-of-eating-meat-and-dairy/

Még szintén kedvelheted...