Samponszappan vagy szilárd sampon?

Samponszappan vagy szilárd sampon lenne a megfelelő választás, amikor a hajápolási rutint is ökotusdatosabbá szeretnénk tenni? Sokszor teszitek fel nekem ezt a kérdést. Megmondom őszintén jó pár évvel ezelőtt még előttem sem volt tiszta, hogy mi a különbség, mi az egyiknek, másiknak az előnye és a hátránya.

Amikor elkezdtem átalakítani az életmódunkat a zero waste szabályainak megfelelően, akkor még nem is tudtam a samponszappan és a szilárd sampon (vagy tömbsampon) létezéséről. Zero waste alternatívaként saját magam által készített folyékony sampont kezdtünk használni a családban, melynek receptje a Dobd ki a szemetest! című könyvemben megtalálható. Mivel ez a recept szuperül bevált, nem is voltam motivált további megoldások keresése iránt. Azonban eljött a nap, amikor belefáradtam a sampon készítésbe és kutatgatni kezdtem. Így találtam rá a szilárd samponra, majd a samponszappanra. Mindkettőt ki is próbáltam, de számomra egyértelműen a tömbsampon vitte a prímet.

Miért érdemes lecserélni a korábbi flakonos samponokat?

A válasz nem olyan egyszerű, mint ahogy hinnénk, mivel nem csupán a flakonnal van probléma. A kommersz samponok műanyag flakonjai többnyire újrahasznosíthatóak, azaz bedobhatóak a szelektív műanyag gyűjtőkbe. Ezek 2-es kóddal vannak jelölve, nagy sűrűségű polietilén anyagra utalnak, melyek viszonylag jó hatékonysággal feldolgozhatóak. De nem szabad abban a hitben élnünk, hogy a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás megoldja a műanyag szeméttel járó problémákat. Ugyanis az esetlegesen helytelen tárolás következtében, illetve a feldolgozás során lehulló mikroműanyagok továbbra is szennyezik a környezetet. Van azonban további probléma is a hagyományos samponokkal kapcsolatban. Sok olyan sampon kapható, amelyek alapanyagai között is fellelhetőek a mikroműanyagok, és egyéb egészségre káros összetevők is.

Egészségre káros összetevők

Tenzidek – a habzást és a tisztítást biztosítják. Lauryl Sulfat anyagok a legirritálóbbak a bőrre és a nyálkahártyára (Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate (SLES), Ammonium Lauryl Sulfate (ALS), Ammonium Laueth Sulfate (ALES)).

Emulgeátorok – ezeknek köszönhető, hogy a vizes és az olajos összetevők elkeverednek egymással (TEA (Triethanol amine), ami bőrirritáló, vese és máj károsító, valamint rákkeltő).

Szintetikus illatanyagok és színezékek – az illatra a „parfum” vagy „aroma” szó utal termék címkéjén. Az illatanyag összetételét nem kötelező feltüntetni a címkén, a szintetikus illatokat sem, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki.

Szintetikus tartósítószerek – több ezek közül allergén és rákkeltő (pl. DEA, TEA, BHT, Glyoxalic Acid, Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea, Bronopol/2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Bronidox/5-Bromo-5-Nitro-1,3-Dioxan, parabének).

Szilikon – a haj könnyen kifésülhetővé, csillogóvá válik általa. A szilikon egy műanyag, ami hosszabb távon rárakódik a hajra, vékony réteget képez a fejbőrön és a hajon, ezzel befülleszti azt, ami hajhullást okozhat. (pl. Dimethicon, Diethylmethicon, Ethylmethicon, Cyclohexasiloxane, Cyclopentasiloxane, siloxane, ethicone).

A megoldás a problémákra

Ha nem szeretnénk kitenni a bőrünket és hajunkat a fenti káros vegyi anyagoknak, és a hulladéktermelést is csökkentenénk, akkor több út is létezik, de az ideális megoldást mindenkinek saját magának kell megtalálnia.

  1. Csökkentsd a használt mennyiséget, azaz moss ritkábban hajat vagy használj kevesebb sampont. Egy-egy hajmosást bátran helyettesítheted egy sima vizes átöblítéssel, vagy egy alapos hajkeféléssel.
  2. Szánd rá az idődet, és alaposan vizsgáld meg a használt samponjaid összetevőit. Ebben sokat segíthet a Krémmánia weboldala, ahol a termék nevére keresve, azonnal megkapod az összetevőket. Színes pöttyök jelzik a káros hatás erősségét.
  3. Próbáld ki a samponszappant, amelynek összetveői sokban hasonlítanak a hagyományos pipereszappanokéhoz.
  4. Próbáld ki a szilárd sampont. A használata sokkal egyszerűbb mint a samponszappannak, mivel nem szükséges külön ecetes vízzel öblíteni.

Mi a különbség a samponszappan és a szilárd sampon között?

A samponszappan

Ahogy a neve is mutatja, a samponszappan szappan alapú kozmetikum, ezáltal lúgos kémhatású. A fejbőr kémhatása semleges, ezért a normál pH elérése érdekében valamilyen savas kémhatású öblítővel kell hajat öblíteni hajmosás után. Ilyen lehet az almaecetes vagy akár hagyományos ecetes víz, de a citromos víz is tökéletes. A lúg és zsírtartalma miatt kell pár alkalom, mire a fejbőr és a haj megszokják, és beáll az egészséges rendszer. Ha nem érzed a jótékony hatást rendszeres használat után sem, akkor válts vizet. A csapvíz keménysége okozhatja a szappan nem megfelelő oldódását. Ebben az esetben felforralt, lehűtött és pár napig állni hagyott vizet használd mind a hajmosáshoz, mind az öblítéshez. Ha még mindig nem segít, akkor a te hajadnak az adott samponszappan nem megfelelő. Ilyenkor a hulladékcsökkentés szempontjait szem előtt tartva, használd el kézmosáshoz a samponszappanodat, de bátran oda is ajándékozhatod valakinek.

samponszappan hulladékmentes módszer

A szilárd sampon

A szilárd sampon fő alkotóeleme valamilyen természetes növényi tenzid. A tisztítóhatást ezekkel éri el, ezért fontos figyelni arra, hogy csak természetes tenzideket és egyéb összetevőket tartalmazzon. Mivel nem lúgos kémhatású, így nem szükséges külön ecetes vízzel öblíteni sem, emiatt nagy népszerűségnek örvend az egyszerű használata miatt. Plusz hatalmas előnye, hogy rendkívül kiadós, lassan fogy, így sokkal ritkábban szükséges pótolni amikor kifogy. Saját tapasztalatom alapján a hajbalzsam is elhagyható jó minőségű szilárd sampon használata mellett.

tömbsampon szilárd sampon hulladék nélkül hulladékmentes hajmosás

Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Felhasznált anyag:

https://esszencianatur.hu/samponok-es-karos-anyagok/

Még szintén kedvelheted...