Folttisztítás

A folttisztítás a nemkívánatos foltok hatékony eltávolítását jelenti. A környezettudatos folttisztítás pedig az a tevékenység, amikor a nemkívánatos foltokat környezetbarát módszerekkel, védve a természetet, vigyázva az egészségünkre, csökkentve a vegyszerhasználatot és a csomagolás mennyiségét, tüntetjük el. Ez azonban nem is olyan egyszerű feladat, de mindenképpen fontos része egy környezettudatos háztartásnak.

Azt mindenképpen el kell fogadnunk, hogy a foltok környezetbarát eltüntetése több odafigyelést, esetleg több időt is igényel. Cserébe azonban nem okozunk károkat sem a környezetnek, sem az élővilágnak, sem pedig az egészségünknek. Ez a mérleg nyelvét a legtöbb esetben a környezetabrát megoldások felé billenti.

A magam részéről két alapelvet tartok szem előtt, amikor valamilyen kezelésre (értsd eltüntetésre) váró folt kerül elém:

 1. minél hamarabb, és lehetőség szerint még a mosógépes mosást megelőzően, kezelem az adott foltot
 2. a folt nem egyenlő a kosszal, azaz bizonyos foltok esetében el tudok tekinteni a tökéletes végeredménytől, és elfogadom, hogy az adott textil nem koszos, csak valamennyire foltos marad

Ezeket az alapelveket figyelembe véve, a legtöbb folt megfelelően és környezettudatosan kezelhető a következő szerekkel:

 • mosószappanos vagy marhaepe szappanos átdörzsölés
 • nátrium-perkarbonátos (aktív oxigénes fehérítő) áztatás
 • nátrium-perkarbonátos pasztával való kezelés
 • forró vízben mosószódás áztatás, esetleg főzés

TIPP:

A foltot először mindig a textil hátulján kezdjük kezelni, így kisebb eséllyel dörzsölődik még jobban a szennyeződés a textilszálak közé.

A háztartások és a foltok egyedisége miatt nehéz olyan megoldást mutatni, ami biztosan mindenkinek tökéletesen beválik. Mivel minden háztartás egyedi, így a fotlok keletkezése, gyakorisága, jellege is egyedi, ráadásul a bevált módszerek is nagyon különbözhetnek, hiszen más-más a víz keménysége, a mosógépünk működése is.

A mosógépek különbözősége abban nyilvánul meg, hogy mennyi vizet, milyen hőfokot használ a gépünk. Általánosságban elmondható, hogy a kevesebb vizet használó gépekkel nehezebb foltot eltávolítani előkezelés nélkül. Ilyen mosógépek esetében fokozottan érdemes figyelni a megfelelő töltöttségre.

TIPP:

A mosógépet soha ne tömd meg túlzottan, így a textilek könnyebben átmosódnak, és a foltok is hatékonyabban eltüntethetőek.

A mosás hőfoka

A mosási hőfok is sokat számít a foltok eltüntetésénél, a magasabb hőfok a legtöbb esetben növeli a hatékonyságot. Azonban minél magasabb hőfokot használunk, annál komolyabb az energiafelhasználásunk is. Egy környezettudatos háztartásban az energia fogyasztásban való mértékletesség is kiemelt fontosságú. Ezért érdemes a ruhákat nem csak színek, de szennyezettségi fok alapján is válogatva mosni, és csak azokat mossuk magasabb hőfokon, amelyiknél ez valóban szükséges a foltok miatt. A magam részéről egyébként 30 illetve 40 fokot használok. A 30 fokos mosást a sötét színű ruháknál, a 40 fokost a fehéreknél vagy szennyezettebb ruháknál alkalmazom.

„Egy 30 fokos mosás sokkal kevesebb, kb. harmadannyi áramot fogyaszt, mint egy 60 fokos. Válogassuk szét tehát szennyezettség szerint a kimosandó ruhákat, a csupán testszagú ruhákat elegendő 30 fokon mosni, így élettartamukat is meghosszabbíthatjuk.”

GreenDependent – Fenntartható megoldások egyesülete

Vízlágyítás

A víz keménysége is nagyban befolyásolja a mosás és a folttisztítás hatékonyságát. Magyarországon jellemzően viszonylag kemény a víz. Ez annyit jelent, hogy a vízben oldott ásványi anyagok (egy liter vízben mennyi ásványi só – magnézium, kalcium, vas, mangán – található) mennyisége átlag feletti. A kemény víznek több szempontból is negatív hatása van:

 • Fokozza a vízkőképződést – a mosógépen belül is, ami pedig a mosás hatékonyságát rontja.
 • Közvetlenül is negatívan hat a mosás hatékonyságára
 • A textilt gyengíti (rövidebb élettartamú ruhák)
 • A folttisztítást nehezíti.
 • A fehér textileket szürkíti.
 • A textilek nedvszívóképességét csökkenti.

A kemény víz negatív hatásai azonban csökkenthetőek:

 • Az ecet vízlágyító és vízkőtelenítő hatású, a hagyományos textilöblítő helyett alkalmazzuk. Az ecettel öblített textileknek a mosás/szárídás végére nem marad ecetszaguk.
 • Az ecet citromsavval is kiváltható, de fontos figyelni a megfelelő hígításra: 125mg víz és 2g citromsav nagyjából a 10%-os ecetnek megfelelő oldat.
 • A mosószert mosószódával (vagy akár teljes leváltásával) kiegészítve is csökkenthető a vízkőképződés, mivel a mosószódának is vízlágyító hatása van.
 • Por formájú mosószer helyett a folyékony változatok hatékonyabbak kemény víz esetében.
 • A mosógép rendszeres tisztítása, vízkőtelenítése nem csak a mosógép élettartamát, de a mosás hatékonyságát is növeli.

Félévente egyszer érdemes 1 liter 10%-os ecettel 60 Celsius fokon üres mosást végezni.”

Tudatos Vásárlók Egyesülete

TIPP:

A mosószódát minden esetben oldd fel meleg vízben és csak ilyen oldott, folyékony formában tedd a mosógépbe.

Folttisztítás folttípusonként

Vannak olyan foltok, amelyeknél speciális kezelést érzünk szükségesnek, ahol nem tudunk megelégedni a folt elhalványodásával. Ezeknél a speciális foltoknál azok kezelése is speciális.

 • Tinta – alkoholos áztatás (lehet akár vodka is)
 • Tea/kávé – minél hamarabb forró vízben áztatás, majd nátrium-perkarbonátos átdörzsölés
 • Fű – mosó (vagy marhaepe) szappanos dörzsölés
 • Sás – száradás után kikefélés, majd nátrium-perkarbonátos pasztával pihentetés, végül mosás
 • Paradicsom alapú foltok – fehér esetes átdörzsölés
 • Izzadságfolt – nátrium-perkarbonát + szódabikarbóna pasztával átdörzsölés, és így több órás pihentetés
 • Olaj/zsír – szárazon szódabikarbónával beszórni, majd alapos átkefélés után ecetes áztatás. Szükség esetén még mosószappanos átdörzsölésre is szükség lehet. A munkásruhákat (pl autószerelő, szakács) akár egy teljes napra is be lehet áztatni szódabikarbónás forró vízben a fürdőkádban.
 • Pelenka, vér – hideg vizes kézi mosás (minél hamarabb, beszáradás előtt), majd mosószappanos vagy nátrium-perkarbonátos pasztás átdörzsölés

TIPP:

Speciális textilek esetében (mint pl konyhai bambusz törlőkendő, konyharuha), ahol fokozott a szennyeződés, időnként mosószódás 1-2 órás főzés segít.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon időről-időre jelentkezem hulladék-csökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Még szintén kedvelheted...