extrém zero waste tippek

8 extrém hulladékcsökkentő tipp

Amikor 2016-ban drasztikusan elkezdtem változtatni a háztartásunkon és az életmódunkon, még nem is sejtettem, hogy mi fog az egészből kisülni. Egyben biztos voltam: még ha furának is tartanak a környezetemben, ez akkor is jó irány. Jó érzéssel tölt el, hogy kézzelfogható eredményeket tudok felmutatni a környezetvédelem mellett. Ezt ti is fogjátok érezni, akárhol is tartotok a folyamatban.

Ne felejtsétek el, hogy attól még nem lesztek rosszabbak másoknál, ha csak kis lépésekben tudtok haladni ezen az úton, és akkor sem, ha nem tudtok mindent megoldani. Én sem tudok. A mai napig vannak olyan dolgok a háztartásomban, amiket nem tudtam alternatív változattal kiváltani. Az elmúlt években eljutottam arra a szintre, hogy már nem félek extrémnek vélt területeken is kipróbálni magam, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk. Mutatok 8 olyan alternatívát (a sorrendnek nincs jelentősége, éppen így jutottak eszembe), amely sokak szemében igazán hardcorenak számít, de mégis érdemes kipróbálni. Végülis mi bajunk lehet belőle, nem igaz?

1. Nem vásárolok

Egyszerű, a legfontosabb, mégis talán az egyik legnehezebb, szinte extrém hulladékcsökkentő változtatás a zero waste életmód elérésének folyamatában, a visszautasítás (refuse). Azaz nem vásárolunk (csak amit feltétlenül muszáj). A vásárlás sok embernél érzéseket és önigazolást vált ki:

  • megérdemlem,
  • jár nekem,
  • a reklám is csupa jót mondott róla,
  • megnyugtat,
  • akciós, nem hagyhatom ott,
  • ha a szomszédnak is van…

Ha azonban alaposabban belegondolunk, a legtöbb esetben az ilyen vásárlások elkerülhetőek, hiszen nem a vásárlástól fogjuk magunkat jobbnak, szebbnek, hatékonyabbnak, elismertebbnek érezni. De tisztában vagyok azzal, hogy mindenkinek szüksége van a pozitív megerősítésekre. Én ezért a vásárlási vágyamat alkotással, átalakításokkal (zero waste 3. szabály – reuse) elégítem ki. Tehát ha valamire szükségem van, akkor szétnézek otthon: el tudom készíteni, át tudom alakítani, tudok kölcsönkérni?

2. Mosható WC „papír”

Mosható WC “papír”-nak már az elnevezése is több mint különös, vannak akik family clothes néven ismerik, ez tulajdonképpen az eldobható WC papír mosható változata. Amikor erről beszélek az előadásaimon, workshopokon vagy az egyéni tanácsadásokon, akkor többnyire megrökönyödést, elutasítást, sőt undort is tapasztalok a hallgatóság részéről. Egyértelműen extrém hulladékcsökkentő alternatívának számít szinte minden esetben. Azonban a kételyek eloszlatása után már nem is érzi a környezetem extrémnek ezt a lépést.

A tapasztalataim alapján, én tiszta szívből ajánlom nektek is, hogy próbáljátok ki. Először csak 1-2 darabbal, aztán lehet bővíteni a készletet, ahogy hozzászoktok.

mosható wc papír extrém zero waste tippek

3. Mosható pelenka

A mosható pelenka témája, 3 gyerekes édesanyaként, az életemben már nagyon régre nyúlik vissza.

Az első gyerekem 1995-ben született. Akkortájt kezdte diadalmenetét Magyarországban az eldobható pelenka. Újdonsült és igencsak fiatal anyukaként megváltásnak éreztem az eldobható pelenkákat, még csak fel sem merült benne, hogy problémás lenne.

2001-ben Németországban találkoztam először mosható pelenkákkal, ahol egy barátnőm használta ezeket az ikreinek. A pelenkákat az önkormányzattól támogatásként kapta használatra. Hetente érkezett a begyűjtő autó, elvitte a ahsználtakat és központilag tisztított darabokat kapott helyette. Kimondottan tetszett a dolog, de Magyarországon a rendszer elképzelhetetlen volt, így maradtam komfortzónán belül, és ismét az eldobható pelenkákat használtam.

2008-ban 2 szüléssel és babázással a hátam mögött, felvértezve a tapasztalatokkal és az internet adta információdömpinggel már jóval tudatosabb voltam. Ekkor került elém újra a mosható pelenka témája. Ekkor már nem volt kérdés, elkezdtem beszerezni a készletet. Imádtam az elsőtől az utolsó percig. Hogy ez mennyire extrém hulladékcsökkentő megoldás? A válasz egyénenként teljesen ellentétes lehet. Nekem semmilyen nehézséget nem jelentett, mások elképzelhetetlennek tartják.

Nem szabad elfelejteni, hogy habár én kizárólag, minden élethelyzetben mosható pelenkát használtam, az eldobható pelenkáknak is megvan a létjogosultságuk, ha azokat a megfelelő helyzetben használjuk (ilyen lehet például egy betegség, vagy olyan utazás, ahol a mosható pelenkák használatát nem tudjuk megoldani). Így nem gondolnám, hogy bárki súlyos károkat okozna a környezetnek, ha alkalmanként eldobható pelenkát használ, de mindenképpen érdemes a környezetbarát és tartós megoldásokra törekedni.

4. Beltéri komposztálás

A beltéri komposztálás egy olyan fenntartható gyakorlat, amely lehetővé teszi a kerti komposztálóval nem rendelkező háztartások számára, hogy a szerves (többynire konyhai) hulladékot tápanyagban gazdag komposzttá alakítsák lakáson belül. A beltéri komposztálás különféle technikákkal valósítható meg, ilyen a gilisztakomposztáló – ez igazán extrém hulladékcsökkentő megoldás, de akár házilag is el lehet készíteni (lásd Dobd ki a szemetest! című könyv 227. oldalát), a bokashi (bokashi kultúra a fermentáció folyamata révén segíti a zöldhulladék lebomlását) vagy a beltéri aerob komposztáló (ComPot néven magyar komposztáló is kapható, amely komposzt aktivátor segítségével éri el a mikroorganizmusok által vezérelt lebontást).

5. A közösség ereje

Azok akik belevágtak az zero waste életmódra való váltásba, egy idő után azt érezhetik, hogy nincs tovább, nem tudnak hova fejlődni. Pedig fejlődni mindig lehet. Egyrészről mindig lesz valamennyi szemetünk, amit érdemes újra és újra megvizsgálni, és alternatívákat keresni. Másrészről ekkor jön el az ideje annak, hogy kitekintsünk a mikrokörnyezetünkből, és megmutassuk másoknak a környezettudatosságunkat. Hiszen akkor van igazán értelme átállni a zero waste életmódra, ha ezeket a lépéseket egyre több és több család, egyén, háztartás teszi meg. Ebben tudunk segíteni. Építs ökoközösséget, szervezz önkéntes programokat, írd le egy blogban a tapasztalataidat, mutasd meg magad és a valódi környezetudatos életedet a külvilágnak.

Ma egyre jobban elhidegülnek egymástól az emberek, és szinte hardcore iránynak tartjuk, ha fel kell építenünk egy közösséget. De higgyétek el, megéri! Hiszem, hogy minden kis lépés számít, és hiszem, hogy együtt a világot is megválthatjuk.

ökoközösség zero waste tanácsadás

6. Fejleszd magad

Tanulj meg új kézségeket, iratkozz be tanfolyamokra, workshopokra, ahol olyan tudást szerezhetsz meg, amivel tovább csökkentheted a háztartási hulladék mennyiségét. Csak egy pár példa: megtanulhatsz szappant készíteni fahamuból, a varrógép használata is rendkívül hasznos tud lenni, a kertészeti ismeretek is sokat segítenek.

Tisztában vagyok azzal, hogy mindez plusz energiát, időt, sőt pénzt igényel, azonban minden perce megéri, hiszen ezek álatl válhatunk egyre ellenállóbbakká a fogyasztói társadalom nyomásával szemben.

7. Zero waste szex

Igazi extrém hulladékcsökkentő téma ez, amiről nem sok szó esik, pedig egyre többen nyitottak a a fenntartható termékek, vegán óvszerek, hulladékmentes fogamzásgátlás témája iránt. Az óvszerek többsége szintetikus latexből készül, amely több ok miatt (alapanyag, szennyezettség) sem újrahasznosítható, nem lebomló, így egész biztosan hulladékégetőben vagy hulladéklerakóban végzi. Az óvszer használata a legtöbb helyzetben azonban nem elkerülhető, hiszen a biztonság és az egészség fontosabb szempont ebben az esetben, mint a hulladékcsökkentés. Szerencsére már elérhető olyan márka, amely természetes latexból készült, mindenféle káros anyagoktól mentes és fair trade minősítéssel rendelkezik (Glyde Premium).

A síkosítók terén könnyebb a helyzet, mert azon túl, hogy több környezetbarát termék is kapható, egyre többen elkészítik saját maguk is, hiszen kizárólag olyan alapanyagokat tartalmaz, amely nem veszélyeztetik az egészségünket (kókuszolaj, e-vitmain olaj) Fontos azonban egy nőgyógyász véleményét is kikérni a használatuk előtt, illetve az olajak gyengíthetik az óvszerek anyagát és szakadéást okozhatnak.

A szexuális játékok közül is választhatunk már műanyagmentes verziókat, a fehérneműk és egyéb kiegészítők, törlőkendők is készülhetnek természetes anyagokból.

igazán extrém hulladékcsökkentő terület a szex

8. Szerezd meg ingyen

Nagyon sok olyan eset van, amikor szükségünk van valamire, de mégsem szeretnénk pénzt adni érte. A legegyszerűbb megoldás, ha bátran kérünk (és cserébe adunk valamit). Ne féljünk megkérdezni ismerősöktől, barátoktól, vagy akár a facebook népétől. Szinte mindig találunk megoldást, pénzbe sem kerül (esetleg csak egy kis szívességbe vagy köszönömbe), másnál csak helyet foglaló dolgok nálunk ismét használatba kerülnek. Nem ciki kérni, és végképp nem ciki használt dolgokat beszerzeni. Azonban fontosnak tartom megjegyezni, hogy a mértéktelenség ebben az esetben sem elfogadott és zero waste.

ingyenes extrém hulladékcsökkentő megoldás

Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Még szintén kedvelheted...