Tárolás hűtő nélkül – zöldség és gyümölcs

Az ötlet, hogy a zöldség és a gyümölcs tárolás hűtő nélkül hogyan oldható meg, akkor merült fel bennem, amikor a dédszüleink életén elmélkedtem. Mit csináltak akkor, amikor még nem létezett a hűtőszekrény. Télen nem gond, hiszen akkoriban még voltak igazán nagy hidegek, így a veranda vagy a gang természetes hűtőszekrényként funkcionáltak. Azonban nyárra csak a pince maradt.

tárolás hűtő nélkül, zöldségek, gyümölcsök

„Taste the Waste” című film

Korábban megnéztem a „Taste the Waste” című filmet, ami az élelmiszer hulladékokról szólt. Gyakorlatilag nem nyújtott újdonságot, mégis sokkolóan hatott rám. Habár eddig is nagyon figyeltem arra, hogy nullához közelítsem az élelmiszer hulladékunkat, a film hatására még inkább fontosnak éreztem ezt a területet. A filmben nagyon megfogott egy Hollandiában élő hölgy (Jihyun Ryou) nem is annyira újszerű elképzelése a zöldség- és gyümölcs tárolás hűtő nélkül történő lehetőségeiről. Jihyun Ryou semmi újat nem mutatott be a filmben, de azt nagyon inspirálóan tette. Visszanyúlt a gyökerekhez, pontosan ahogy én is teszem, amikor a háztartási hulladékok csökkentésére törekszem. Azaz megvizsgálta, hogy hogyan oldották meg az emberek a zöldségek és gyümölcsök tárolását régen. Abban a korban, amikor még nem volt hűtőszekrény. Amikor megnéztem több erre vonatkozó videóját és elolvastam cikkeit, már éreztem is a bizsergést a tenyeremben: nekem is ki kell próbálnom.

Tárolás hűtő nélkül – a módszer

A módszer azon a logikán alapul, hogy az egyes zöldségek és gyümölcsök másképpen reagálnak a hidegre. Van amelyik már 5-7 fokon is „fagyási” sérüléseket szenved. Van amelyik jobban vagy kevésbé bírja a hűtőszekrények nagyjából azonos 4 Celsius fok körüli hőmérsékletét. Ez pedig többnyire begyorsítja azok romlását, és jelentősen csökkenti az élettartamukat. Csökkenti azt az időszakot, amikor még szívesen fogyasztjuk el őket. Ezek alapján, ha a zöldségeknek és gyümölcsöknek biztosítani tudjuk a nekik szükséges körülményeket, akkor tovább frissen tudjuk tartani őket, akár hűtőszekrény nélkül is. Így egyértelmű, hogy a zöldség és a gyümölcs tárolás hűtő nélkül egy kis odafigyeléssel és utánaolvasással kivitelezhető.

tárolás hűtő nélkül, zöldségek, gyümölcsök

Zöldségek és gyümölcsök élettartamának növelése

Az általam kipróbált tippek között szerepel néhány olyan megoldás is, ami bár hűtőszekrény használatot igényel, de a zöldség/gyümölcs frissességét, ropogósságát hosszabb távon biztosítja. Plusz háttér információként fontosnak tartom elmondani, hogy kicsi konyhám mellett van egy fűtés nélküli kamrám is. A zöldség és gyümölcs tárolás hűtő nélkül módszerét, pince híján, ebben a fűtetlen, de nem hideg helyiségben oldottam meg. Azaz olyan lakásokban, ahol ilyenre nincs lehetőségetek, ott nem tudom, hogy ugyanezek a megoldások hogyan válnak be. Jihyun Ryou sem külön kamrában tárolja a zöldségeit, hanem a nappalijának díszeként, szinte művészi alkotásként. Ebben teljesen igazat tudok neki adni. Ahogy én is próbálgattam a különféle tárolási módszereket, valóban nagyon mutatósak tudnak lenni ezek az élelmiszerek.

A célom a konyhai hulladék csökkentésekor, hogy a zöldség és gyümölcs (mint élelmiszer) hulladék keletkezését teljesen megszüntetssem. Értem ez alatt azt, hogy ha megveszek valamilyen zöldséget, gyümölcsöt, akkor az részben vagy esetleg teljes egészében ne valamelyik háziállat tányérjában, vagy azonnal a komposztálóban kössön ki. Szeretném, ha ezeket az élelmiszereket maximálisan fel tudnám használni étkezési célra.

tárolás hűtő nélkül

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon időről-időre jelentkezem hulladék-csökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

tárolás hűtő nélkül

Még szintén kedvelheted...