fenntartható válallkozás

5 egyszerű környezettudatos gyakorlat, amikkel akár pár nap alatt is fenntarthatóbbá teheted a vállalkozásodat

Minden irodavezető sikeresen megteheti ezeket az első lépéseket.

Tagadhatatlan, hogy már mindannyian (még a klímatagadók is) a bőrünkön érezzük a változásokat. Évről évre több a szemét, kevesebb a csapadék, több a kánikula nap, drágább az energia. A fenntartható életmód pedig egyre népszerűbb, épen úgy ahogy a fenntartható iroda kialakítása is.

fenntartható iroda az egyénekről szól

Ez mindenképpen jó trend, hiszen már nemcsak az “ufo” egyének érzik szükségét annak, hogy környezettudatosabban éljenek. Egyre több cég is elindult kisebb-nagyobb lépésekkel ebbe az irányba, a szolgáltatásaik és a működésük környezetbarátabbá alakításával.

.

Biztosan te is hallottál már az ESG törvényről

2023 december 12-én elfogadott és 2024 január 1-tól, első körben a nagyvállalatok számára hatályba lépett törvény szerint, a vállalatoknak beszámolási kötelezettségeik lesznek a fenntarthatósági kockázatokról, illetve az ezzel összefüggő vállalati teljesítményről. Portfólió

A fenntarthatóság és a környezettudatosság ma már nem csupán trend, hanem elvárás is a cégekkel, vállalkozásokkal szemben. 

Összegyűjtöttem 5 egyszerű tippet, amelyekkel irodavezetőként hatással lehetsz a munkahelyed zöldebbé tételében és a fenntartható iroda kialakításában. Ezek a gyakorlati ötletek szinte semmilyen külön beruházást nem igényelnek a cégektől, csupán az ott dolgozók hozzáállásának változtatására van szükség.

Mindegy, hogy valaki irodavezető, cégvezető vagy beosztott munkakörben dolgozik, mindannyian emberek. Olyan egyének, akik saját környezettudatosságukat, egy tisztább és fenntarthatóbb jövő iránti elkötelezettségüket, be tudják vinni a munkahelyükre is.

1. tipp: Hagyd, hogy a kollégáid a munkahelyen is környezettudatosan tölthessék el a munkanapjaikat

A munkatársak mind olyan egyének, akik az otthoni rutinjaikat viszik magukkal a munkahelyre is. Ha ők környezettudatosan élnek otthon, akkor erre fognak vágyni a munkahelyükön is. Ha ezt irodavezetőként támogatod, akkor máris zöldebb munkakörülmények között dolgozhattok, és óhatatlanul elindultok egy fenntartható iroda kialakítása felé.

2. tipp: Ne csak támogass, hanem segíts is!

Ne csak támogasd a már környezettudatosan élő munkatársakat, hanem segítsd is azokat, akik még csak most ismerkednek ezzel a szemléletmóddal. Olyan kommunikációval, oktatással, céges programok szervezésével, ahol megismerhetik a fenntarthatóbb mindennapokat. Legyen szó csapatépítésről, vagy egy környezetvédelmi világnap céges szintű megünnepléséről, vagy öko közösség kialakításáról – bármilyen közös program, ahol a környezettudatosságról van szó, mind azt a célt szolgálja, hogy a kollégák minél több környezetbarát megoldásról kapjanak inspirációt, motivációt.

A rendezvényeken, vagy akár egy egyszerű munkanapon bevezetett legapróbb környezetbarát újdonságra is felfigyelnek majd a munkatársak, de ezeket érdemes külön is kommunikálni.

környezetvédelmi világnapok

A tavasz ideális időszak ezekhez a programokhoz, hiszen tele vagyunk környezetvédelmi világnapokkal, amikről méltóan megemlékezhetünk. Ma például az Erdők napja (március 21.) van, holnap már a Víz világnapját (március 22.) ünnepelhetjük.

Kezdd kicsiben!

Nem kell azonnal felborítani a cég rendszerét, folyamatait. Első lépésnek kezd a legapróbb változtatásokkal, lehetőleg olyanokkal, amikről a változás bevezetése előtt kikérted a munkatársak véleményét. Ezekkel elérheted, hogy a kollégák maximálisan támogassanak ebben a folyamatban, így egy fenntartható iroda kézzelfogható közelségbe kerül. Ilyen apró változtatások lehetnek például:

  • a lehetőségekhez képest csökkentsd az egyszer használatos eszközöket (poharak, evőeszközök, kéztörlők)
  • cseréld le a PET palackos italokat betétdíjas üveges verzióra, de még jobb, ha a csapvizet isztok (voltam vendégelőadóként olyan cégnél, ahol céges logóval gravírozott szép üvegkancsókban szolgálták fel a csapvizet a résztvevőknek)
  • a mosdókban vezesd be a szappanhasználatot, vagy újratölthető folyékony szappant válassz
  • az esetleges papírfelhasználást minimalizáld, és válaszd az újrapapírt (akár nyomtatáshoz is) 
  • segítsd a lehető legjobb szelektív hulladékgyűjtést  

Szervezz munkacsoportot, öko közösséget a munkahelyen.

A fenntarthatóságért igazán elkötelezett kollégák környezetvédelmi oldalról auditálhatják a cég teljes rendszerét, minden munkafolyamatát. A vizsgálat eredménye megalapozhatja a komolyabb változásokat a vállalkozásnál, ami egy magasabb szintű fenntartható iroda kialakítását hozza magával.

fenntartható iroda - munkahelyi ökoközösség elindítása

Ilyen komolyabb változás lehet az energiafogyasztás megreformálása, a cég  ökológiai lábnyomának megvizsgálása, a beszállítók fenntarthatósági szempontoknak megfelelő megválasztása, vagy akár környezetvédelmi elismerések, díjak bevezetése.

Kommunikáld a fenntarthatósági erőfeszítéseidet!

Kommunikáld a fenntarthatósági erőfeszítéseidet! Használd a vállalkozásod weboldalát, közösségi média oldalait, hogy beszámolj a zöld kezdeményezéseidről. Oszd meg a tapasztalataidat, mesélj a kudarcokról és a sikerekről. Ez nem csak segít építeni a márkád, de inspirálhat más vállalkozásokat is, hogy ők is zöldebbé tegyék a működésüket. Ha erre irodavezetőként nincs lehetőséged, akkor beszélgess a témáról azokkal a kollégákkal, akik a munkahelyed PR-ját, marketingjét vezetik, kezelik.

Idővel pont olyan pozitív spirálba kerülhet a céged, mint amiben én is voltam, vagyok: egyre többet szeretnék elérni a fenntarthatóság területén.

Hidd el, már azzal többet teszel sok versenytársnál, hogy foglalkozol a fenntarthatósággal! Változtass ma, és légy a változás motorja a munkahelyeden! 

Ha útmutatásra van szükséged az irodazöldítésben, vagy további ötleteket szeretnél, keress meg! Együtt tehetjük fenntarthatóbbá a munkahelyedet!

Tóth Andi zero waste mentor

#fenntarthatóság #közösség #munkahely #csoport #hulladéknélkül #tippek #környezettudatosmunkahely #környezettudatosság #irodavezető #igazgatóasszisztens #irodazöldítés #zöldiroda #környezetbarátmunkahely

Programok intézmények, cégek számára

Felelősségteljes vállalkozásoknak segítek abban, hogy kollégáik élhető jelent és jövőt teremthessenek saját maguknak és környezettudatossá tehessék a munkahelyi mindennapokat. Interaktív online vagy személyes előadásaim és tartalmas workshopjaim és egyedi programjaim segítségével minden vállalkozás képes lesz fenntarthatóbbá válni és kollégáit a környezettudatosság felé terelni.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Még szintén kedvelheted...