Mosás környezettudatosan

Egy környezettudatos, közel hulladékmentes háztartásban a mosás kardinális kérdés, hiszen rengeteg eldobható eszközt helyettesítünk mosható, textilből készült alternatívával.

textil szalvéta mosás

Ezek mosása egy kisebb terhet ró a háztartásra, hiszen az eldobható verziók esetében ezzel nem kellett foglalkozni. AZonban az ilyen alternatív mosható változatok mosása nem jelenthet komoly gondot, mivel az összes kisebb-nagyobb textil nem tölt meg egy teljes mosogépet. Ezáltal gyakorlatilag nem érzékelhető, hogy többet kellene mosni. Ezek a textilek többnyire kisebb darabok, így a mennyiségük sem jelentős.

Mosható alternatív eszközök

A következő eldobható eszközök cserélhetőek ki mosható változatra:

 • szalvéta
 • zsebkendő
 • konyhai törlő
 • arctisztító kendő/párna
 • wc papír
 • egészségügyi betét
 • nejlon zacskók
 • műanyag szatyrok, bevásárlótáskák
mosható menstruációs betét mosás
lenvászon törölköző mosás

A mosásról általánosságban

Ezen textil használati tárgyak mosása nem sokban különbözik a korábbi fehér mosási rutintól, melynek lépései a következők, az én háztartásomban:

 1. a foltos textilek mosószappannal való átdörzsölése.
 2. szükség esetén (például erősen foltos textilek esetében, vagy járvány időszak miatt alaposabb tisztítás, fertőtlenítés érdekében) több órás nátrium-perkarbonátban való áztatás. Ez annyit jelent, hogy este meleg vízbe szórt aktív oxigénes fehérítőben éjszaka hagyom ázni a problémás textileket (mosószapanos kezelést követően).
 3. szokásos módon mehet a fehér textilekkel együtt a mosógépbe, maximum 40 fokon (igény szerint alkalmanként magasabb hőfokon is moshatóak, de fontos figyelembe venni, hogy az energia fogyasztás magasabb hőfokon való mosásnál jelentősen megnő, illetve a textileket is jobban igénybeveszi).

Mosószernek bármilyen környezettudatos és a háztartásban korábban bevált szer használható:

 • mosószóda
 • házilag elkészített mosógél
 • EcoEgg
 • csomagolás nélkül, utántölthető vagy betétdíjas csomagolású öko mosószerek (több márka is elérhető Magyarországon)
 • egyéb alternatív megoldások: borostyán levél, vadgesztenye, mosódió. Mindegyik növény szaponint tartalmaz, amely a tisztításért felel. Azonban érdemes mérlegelni, hogy a mosódió sok ezer kilométert utazik, hogy Magyarországra érkezzen, ezért ennek az ökológiai lábnyoma igen komoly.

Arctisztító kendő mosás

Példamosás folyamata a kozmetikai arctisztító kendők esetében, ahogy én csinálom:

 1. A dekorkozmetikummal szennyezett, vagy olajos textil párnákat forró vízben, mosószappannal előmosom. Akár a fehér mosás indításáig így is maradhat szappanosan.
 2. Igény szerint a nedves párnát nátrium-perkarbonáttal is átdörzsölöm (így is maradhat mosásig) vagy szintén nátrium+-perkarbonátos vízben pár órára beáztatom.
 3. A megszokott környezetbarát mosószerrel mosógépben, az egyéb ruhák mellé téve, mosom. Fehér mosás esetén plusz 2 evőkanál nátrium-perkarbonátot teszek a mosószer tartályba.
 4. Öblítéshez ecetet vagy vízben oldott citromsavat használok (125 ml víz + 2 g citromsav = 125 ml kb. 10%-os ecet), mely igény szerint mosóparfümmel vagy illóolajjal illatosítható.
 5. Napon szárítom, ami nemcsak fertőtlenít, de az esetleges megmaradt foltokat is fakítja.

A hulladékmentes háztartásomban, a mosás és az alternatív textil megoldások területén szerzett tapasztalataimat már pár videó révén is megmutattam. Illetve egy igazi varrónő szakember is bemutatja videóban, hogy ő hogyan készíti el a mosható arctisztító kendőket.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon időről-időre jelentkezem hulladék-csökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Még szintén kedvelheted...