Mosogatás hulladék nélkül

Mosogatás hulladék nélkül? – ez a kérdés a legtöbbünk fejében meg sem fogalmazódik. Valahogy a mosogatás során a legtöbbször nem is tudatosul bennünk, hogy mekkora mennyiségű hulladékot, szemetet gyártunk. Pedig egy háztartás konyhájában a főzésen kívül talán a mosogatással töltjük el a legtöbb időt. Persze sok otthonban már megtalálhatóak a mosogatógépek, amik rengeteg időt és energiát tudnak megspórolni nekünk, és bár vizet és energiát fogyasztanak, mégis nagyon megkönnyítik a dolgunkat. Ezeknek a modern gépeknek a vízfogyasztása kevesebb, mint amennyivel ugyanazt a mennyiségű edényt kézzel elmosogatnánk.

Azonban még mosogatógép mellett is sok olyan konyhai eszköz akad, amit kézzel érdemes mosogatni (például a fából, kristályból készü.lt eszközök). A kézi mosogatás legegyszerűbb (és sajnos megszokott, de rengeteg műanyag szeméttel együtt járó) módja, ha műanyag mosogatószivacsokat és hiper szuper „márkás” kézi mosogatószereket használunk.

Hulladék nélküli mosogatás lehetséges eszközei

Akik fontosnak tartják a környezetet és annak védelmét, azok a kézi mosogatást is „zöldíteni” igyekeznek. Ehhez adok 4 tippet, ugyanis a műanyag mosogatószivacsnak léteznek olyan alternatívái, amelyekkel a hulladék nélküli mosogatás megvalósítható:

   💚 Természetes (tengeri) szivacs – Mivel teljesen természetes anyag, így lebomlik, komposztálható. Saját tapasztalatom szerint, kb. ugyanolyan gyorsan kopik, mint ahogyan a szintetikus szivacsokat cseréltem, némely esetben a penész is megült rajta. Probléma még, hogy Magyarországon tenger híján nem található meg természetes közegében, így a szállításával együtt járó közvetett hulladék termelés miatt érdemes átértékelni a magyarországi használatát. Habár a Balatonban is megtalálhatók édesvizi szivacsok, de amiket boltokban mosakodás céljára lehet találni, azok mindegyike valamelyik tengerből származik.

   💚 Cellulóz szivacs – Természetes növényi rostokból készül, biológiailag 100%-ban lebomlik. Használaton kívül rövid időn belül megkeményedik, de ha nedvesség éri, újra puha lesz. Mivel teljesen keményre szárad, kevesebb baktérium telepszik meg rajta, mint egy hagyományos szintetikus szivacson, mivel a kórokozók a nedves közegben szaporodnak a leginkább. Bátran betehető mosogatógépbe, ha tisztítani szeretnénk.

   💚 Mosogatókefék – Több féle létezik, de mindegyik teljesen természetes anyagból van. Az enyém fa nyelű és lószőr (puhább) illetve sertésszőr (durvább) sörtéje van. Magyarországon és Európában is gyártják őket, így a kefének nem kell sokat utaznia. Használata kicsit más érzést ad mint a szivacsok esetében. Nem tud annyira felhabzani a sörtéken a mosogatószer, nem mindenkinek esik kézre. Meg kell szokni, hogy a formája miatt kicsit más jellegű a mosogatás. Ráadásul léteznek olyan edények (főleg poharak), amikbe nem fér bele, így ilyen esetekben problémás az alapos mosogatás. Azt viszont nem tartom jó gondolatnak, hogy minden fajta edényünkhöz különféle formájú és típusú kefét szerezzünk be, hiszen ez csak a fogyasztás újabb generálása „zöld ruhába” bújtatva. Véleményem szerint a környezet jelenlegi állapotának kialakulása nagyban függ a fogyasztási szokásainktól, a túlfogyasztástól.

   💚 Luffa tök szivacs – Személyes kedvencen a luffa tök szivacs. Természetes anyag. Tökéletesen visszaadja a mosogatószivacs élményt. Ráadásul, akinek van lehetősége (kert), az saját maga is meg tudja termeszteni, Magyarországon is nő és terem. A saját szivacsomat általában fél évig használom, ennyi idő alatt sem kopik el (talán minimálisan), nem penészedik, gyorsan szárad.

luffa szivacs mosogatás

  💚  Házilag készített kötött/horgolt/varrott „szivacsok” – ügyes kezűek maradék anyagokból, fonalakból maguknak is készíthetnek mosogatószivacsot. Természetesen érdemes ezeket olyan anyagból készíteni, amik elhasználódásuk után a komposztálóba dobhatóak.

A környezetbarát mosogatószer:

Évekkel ezelőtt még kielégített a tudat, hogy olyan kézi folyékony mosogatószert vásároltam, mi természetes alapanyagokból állt. Mára ez nagyon megváltozott, hiszen már nem csupán az összetétel fontos számomra, hanem a mosogatószer csomagolása is. A rengeteg műanyag flakont első körben nagy kiszerelésű mosogatószerekre cseréltem. De hamar rájöttem, hogy ez csak fél megoldás, mert ezek a flakonok is csak gyűltek. Bár tisztítás után a szelektív gyűjtőbe kerültek, mégsem voltam elégedett. Jelenleg a legkevesebb hulladékkal járó megoldásom, hogy a folyékony mosogatószert magam készítem el. Ehhez szükség van néhány speciális alapanyagra, de ezeket nagy kiszerelésben, és minimális műanyag csomagolásban vásárolom meg. A folyékony mosogatószer készítését és receptjét EZEN a linken lehet megtalálni. Ha valaki nem szeretne időt tölteni a folyékony mosogatószer készítésével, akkor bátran ajánlom az ökocímkés bolti mosogatószereket, melyek közül egyre több kapható újratölthető, kimérős változatban is.

folyékony kézi mosogatószer készítése egyszerűen

Konyhai papírtörlő nélkül

A konyhai papírtörlő nagy kedvenc általában a modern konyhákban. Nagyon könnyű rászokni a használatára, és nagyon nehéz leszokni róla. A leszokás és a papírnélküliség megszokása azonban nem lehetetlen. A legegyszerűbb környezettudatos alternatív megoldás, ha valamilyen régi, jó nedvszívású, természetes anyagú textilt (pl. póló, vékony törölköző, textilpelenka, stb.) kezdünk a konyhai gyors törölgetésekre használni. Ezek mellett én nagyon kedvelem a bambusz törlőkendőt is, ami rendkívül gyorsan és sok nedvességet bír felszívni. Azonban ezek a megoldások már kevésbé tudnak szerethetőek lenni, ha bő zsírban/olajban sütött ételt kell a zsiradéktól leitatni. A textileket ugyanis kicsit macerásabb a zsírtól megtisztítani. Ezért, hogy könnyítsem a háztartási feladataimat, beszereztem egy fém sültburgonya sütő rácsot. Azóta valóban nem érzem a papírtörlő hiányát.

Mosogatás erősebb szennyeződések esetén

Ha valami leégett ételtől kell megszabadítani az edényt, és a szokásos öko mosogató szivacsunk nem bír el vele, akkor a fém dörzsi tisztítókat lehet bevetni. Jó módszer még, ha a leégett edénybe minimális vízzel szódabikarbónát öntünk, és állni hagyjuk pár órára (akár egész éjjelre). A szódabikarbóna a legtöbb leégett felületről leoldja az ételmaradékokat.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon időről-időre jelentkezem hulladék-csökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Még szintén kedvelheted...