Tisztítószerek egy hulladékmentes fürdőszobában

A hulladékmentes fürdőszoba tisztítószerek környezetbarátak, nagyon egyszerűen használhatóak, könnyen elkészíthetőek, és hatékonyak.

A takarításra, és a tisztítószerek fajtáira sokan érzékenyek egy háztartásban. Én évek óta törekszem arra, hogy minél egyszerűbben, minél gyorsabban, minél kevesebb idő és energia ráfordítással, de mindemellett hatékonyan és költségtakarékosan oldjam meg ezt a háztartási feladatot.

Mielőtt bevezettem itthon a hulladékmentes életmódot, az általam használt tisztítószerek mennyisége számottevő volt. A lakás minden szegletére volt “tökéletes” tisztítószer. Idővel ezeket leváltották nálam az ökocímkés változatok, azonban rá kellett jönnöm, hogy még így is rengeteget ártok a környezetnek a számtalan – főképpen műanyag – csomagolási hulladék révén. Át kellett gondolnom a tisztítószer használatunkat, és elkezdtem drasztikusan megváltoztatni a takarítási szokásaimat.

Tipp #1

Az évek során minimalizáltam a vegyszerek számát és típusát, és a házi készítésű tisztítószerek használatát vezettem be.

Tisztítószerek a hulladékmentes fürdőszobában, könnyen elkésztíhetőek.

Fürdőszoba tisztítószerek, amiket rendszeresen használok

Tisztítószerek a fürdőszoba általános takarításához

  • általános tisztítószer – ezt használom a szaniterek, csempék, csaptelepek, és a padló tisztítására is. Reszelt mosószappant, ecetet, vizet, illóolajokat tartalmaz.
  • nedves textil törlőkendők – A fürdőszoba gyors, mindennapi áttakarítására szolgálnak. Ennek elkészítése megegyezik az általános tisztítószerével, kiegészítve valamilyen fertőtlenítővel. Ez lehet alkohol (akár vodka) vagy fertőtlenítő hatású illóolaj (neem, teafa, kakukkfű, narancs, stb.).

Tisztítószerek a WC tisztántartásához

  • WC tisztító, alias “WC-kacsa” – volt már rá nem egy példa, amikor ebből öntöttem a felmosóvízbe is. Mosószóda, xantán gumi, víz, illóolajok kerverékéből áll.
  • illatosító spray – Ritkán megkívánom, hogy plusz illata legyen a fürdőszobánknak. Nem azért, mert szükség lenne rá, ugyanis én könnyen tudok szellőztetni az ablakoknak köszönhetően, hanem egyszerűen az érzés kedvéért. Készíthető alaposan feloldott szódabikarbóna alappal, vagy akár alkoholos alappal is.

Vízkő eltávolítása a fürdőszobában

  • vízkőoldó – Erre alkalmas külön tisztítószerem nincsen, mert az általános tisztítószer tökéletes erre a célra is. Azonban makacs vízkő esetén vízzel hígított ecetet (vagy citromsav oldatot: 125 ml víz + 2 g citromsav) használok.

Fertőtlenítés a fürdőszobában

Nálunk a lakás nem kirakat, élünk benne és szeretünk itt élni, de nálunk sosincs patyolat tisztaság. Állatok, gyerekek, kertkapcsolatos ház, állandóan ki-be járkálunk – magyarul alaposan élünk a házunkban. A fertőtlenítés nálam kimerül annyiban, hogy a tisztítószerek elkészítésekor mindig használok olyan illóolajakat, amelyeknek fertőtlenítő hatásuk van illetve ecetet. Ezek az összetevők sosem hiányoznak a fürdőszoba takarítási rutinomból. Habár tudom, hogy ez a koncentráció nagyon kevés, azonban ennél többre nekem nincs is szükségem, még úgy sem, hogy a pandémia miatt a fertőtlenítésnek nagyobb figyelmet szentelek, mint korábban.

Textil, mosható takarítókendők, hulladékmentes fürdőszoba takarításhoz.

Tipp #2

Klórtartalmú tisztítószerek évek óta nem kerültek be a háztartásomba, a környezetre gyakorolt káros hatása miatt. Hasonló okok miatt nagyon régóta nem használok eldobható, nedves törlőkendőket sem.

Egy hulladékmentes otthonban sokkal több textil használati eszköz (konyharuhák, textil zsebkendők, törölközők, kéztörlők, a family clothes kendők, textilszalvéták, takarító kendők) található, mint egyébként. Ezeket gyakran nátrium-perkarbonátos (hidrogén-peroxid tartalom miatt jól fertőtlenít) vízben áztatom egy egész éjszakán át, ezzel a textil, mosható eszközeinket is fertőtlenítem.


Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Adományaitokkal lehetőségem lenne eljutni oktatási intézményekbe, ahol a diákok és a pedagógusok számára díjmentesen tartanék előadásokat, workshopokat a hulladékmentes életmódról, annak fontosságáról. Támogatásra a Patreon oldalon van lehetőségetek:

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

A tisztítószerek esetében ecet helyett használhatok-e citromsavat? Ha igen milyen arányban? Nem szeretem az ecet szagát.

Nyugodtan használható a citromsav is, de óvatosan kell bánni vele, mert erősebb koncentrációnál sérülhetnek a felületek. Kb. 10%-os ecetenek megfelelő hígítás: 125ml víz+2g citromsav

Ha komolyabban szeretnék fertőtleníteni a fürdőszobában, akkor milyen környezetbarát tisztítószert használjak?

Az alkohol és a nátrium-perkarbonát, vagy akár a hyperol tabletta, mind fertőtlenítő hatásúak. A wc-be én alkalmanként szórok éjszakára nátrium-perkarbonátot, reggel átsikálom és öblítem.

Citromsav és ecet helyett citromot is hazsnálhatok?

Természetesen, a citrom ugyanúgy tökéletes. Azonban érdemes a citromot minél közelebbről beszerezni, így a citromos takarítás ökológiai lábnyoma jelentősen csökkenthető. Magyarországon Lajosmizsén termesztenek citromot.

Még szintén kedvelheted...