fenntartható húsvét

Fenntartható húsvét – tippek és trükkök

A fenntartható húsvét témában – vagyis főként a hulladékmentes húsvétról – már több alkalommal írtam a közösségi média felületeimen. Most ezeket egybegyúrtam, hogy könnyebben találjatok magatoknak inspirációt, megvalósítható ötleteket.

6 tipp, hogy fenntartható húsvétot ünnepelhess

Húsvét az az időszak (Karácsony után), amikor hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik, rengeteg a pazarlás, a túlköltekezés, az impulzus vásárlás. De hogyan tudunk ezen változtatni? Hogyan tehetjük fenntarthatóbbá az otthonunkat húsvétkor is? Mutatok néhány nálam bevált tippet:

Tervezz!

Tervezd meg az egész 4 napos ünnepet: mikor, hol lesz a család, kiket és mikor kell vendégül látni, mit szeretnél főzni, sütni. A tervezés segít abban, hogy ne legyen felesleges vásárlás, és ne maradjon meg nagy mennyiségű étel.

Készíts bevásárlólistát!

Írd össze egy listában a teljes ünnepre szükséges bevásárolnivalókat! Azonban mielőtt a boltba szaladnál, nézz szét a konyhában, kamrában, esetleg kertben: mi az amit az otthon megtalálható dolgok közül fel tudnál használni, és ezzel a vásárlás egy részét kiválthatod.

Kevesebb állati eredetű étel

Törekedj a minél kevesebb állati eredetű ételek elkészítésére, próbálj ki akár újdonságokat is. Amennyiben pedig állati eredetű élelmiszereket szeretnél elkészíteni, akkor keresd a helyi termelők etikus gazdaságaiból származó termékeket. A kosárközösségek és a piacok kínálatát mindenképpen érdemes megnézni.

Mértékletesség a mennyiségekben

A bevásárlólistára felkerülő mennyiségeknek a legtöbb esetben a fele is elég, hiszen mindig biztosra akarunk menni, nehogy valaki éhes maradjon. De lásd be, ilyen még sosem fordult elő, sőt mindig rengeteg étel marad az ünnepek utánra.

Maradékmentes konyha

Ha mégis megmarad élelmiszer, főtt étel, akkor gondold újra, alakítsd át, fagyaszd le. Mindenképpen törekedj arra, hogy ne a kukában végezze.

Mértékletesség az ajándékozásnál

Az ajándékoknál se ess túlzásba, maradj mértékletes és keresd a csomagolásmentes vagy környezetbarát csomagolású, hazai, magas minőségű termékeket.

A fenntartható húsvét elengedhetetlen része a környezetbarát tojásfestés

A húsvéti tojásfestés is lehet igazán környezetbarát. A tojásfestés nálunk még úgy is egy közös családi program, hogy a gyerekek már nagyok. Évek óta az otthonunk húsvéti dekorálásának fontos része a természetes módszerekkel történő tojásfestés. Nekünk a leginkább bevált módszer a berzseléses technika és a természetes növényi színezők használata.

Vörös és lilahagyma héjat, spenótot, petrezselyment, kávét, kamillát, kurkumát, pirospaprikát, hibiszkusz teát, kávét, pitypang virágot, lilakáposztát és cékla héjat fogunk használni. A hagyma, a cékla, a pitypang és a spenót friss, ez utóbbi kettőt a kertben szedtük. A kurkuma régről maradt zacskós fűszer. A hibiszkusztea az egyetlen ami filteres, szintén a régmúlt időkből.
A díszítő levélkéket szintén a kertből szedtük össze: menta, citromfű, meg nem tudom micsodák 😃
A harisnya pedig egy már korábban kiaszakadt, de pontosan erre a célra félretett darab.
Ami fontos, hogy ehhez a tojásfestéshez jó sok idő kell. A tojások egész éjjel a festékben áznak.

Ezeket a növényi festéteket mind kipróbáltam, így a saját tapasztalataimat tudom leírni, a számomra leginkább működőképes festékek sorrendjében:

  • 5️⃣ rögtön azzal kezdem, amik nem igazán váltak be: kurkuma, petrezselyem, kávé, kamilla – ezek a neten nagyon mutatósak, azonban a valóságban nem igazán működtek, még fehér tojással sem;
  • 4️⃣ cékla (a neten látható fotók csalókák) – erős rózsaszín lenne a cél, de sajnos a barna tojásnál barnás beütése lesz, a fehér tojásnál rózsaszín az eredmény, de lehet hogy akár 2 napig is ázhat a céklalében, hogy igazán megfogja (ezt a héten kipróbálom);
  • 3️⃣ lilakáposzta (erős színt kapsz, de nekem nem annyira tetszik a kékes színe);
  • 2️⃣ lilahagyma héja (szépen színez, de mivel ritkábban fogysztjuk, ezért került csak a 2. helyre) – erős bordós színt kapsz;
  • 1️⃣‼️ vöröshagyma héja (hetek óta gyűjtögetem, hogy mostanra legyen elegendő mennyiség) – vörösbarna színű lesz – számomra a legszebb, legerősebb és legtermészetesebb színt adta, berzseléssel varázslatosan néz ki;

És végül, de nem utolsósorban

Nem szabad elfeledkezni arról a tényről, hogy az ünnepek is éppen olyan napok mint bármelyik másik nap az évben. A különbség annyi, hogy ezeken a napokon szeretnénk valami különlegesebbet adni a családunknak, barátainknak. Az adni szó alatt pedig nem – sőt főleg nem – a tárgyi ajándékozásra gondolok, hanem az érzésekre. Az ünnepi hangulattól lesz az ünnep igazán ünnep, az érzéseink és hagyományok átadásától lesz a húsvét is fenntartható.

A Húsvéti ünnep szervezésekor, és az ünnep alatt is jusson eszedbe, hogy igenis minden kis lépés számít, még húsvétkor is.

Amikor szó volt arról, hogy húsvétra elkészítem ezt a cikket, azt gondoltam, nagypéntek előtt pár nappal ráérünk publikálni: úgyis a legtöbben az utolsó pillanatra hagyják a készülődést, akkor durálják neki magukat a takarításnak, a bevásárlásnak. Magamból indultam ki, ami nem volt szerencsés. Legalábbis Andi könyvéből most már megtanultam, hogy a zero waste-szemléletben milyen fontos szerepe van a tervezésnek.”

Részlet Milanovich Domi írásából (wmn.hu)

Oszd meg velem, hogy te milyen fenntartható praktikákat alkalmazol a húsvéti ünnepnapok idején, és ne felejtsd el, hogy március 31-ig még van lehetőséged új dolgokat tanulni és kipróbálni a Dobd ki a szemetest! Tavaszi megújulás hulladék nélkül című e-könyvemben olvasható tippeket. Az e-könyvhöz eddig a napig ajándékba adom neked a 4 hetes személyes hulladékcsökkentési naplót is, hogy még eredményesebben tudd fenntarthatóbbá tenni az idei húsvétot.

#fenntarthatóhúsvét #fenntarthatóság #húsvét #ünnep #hulladéknélkül #tippek #környezettudatosünnep

Programok intézmények, cégek számára

Felelősségteljes vállalkozásoknak segítek abban, hogy kollégáik élhető jelent és jövőt teremthessenek saját maguknak és környezettudatossá tehessék a munkahelyi mindennapokat. Interaktív online vagy személyes előadásaim és tartalmas workshopjaim és egyedi programjaim segítségével minden vállalkozás képes lesz fenntarthatóbbá válni és kollégáit a környezettudatosság felé terelni.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Még szintén kedvelheted...