Vásárlás előtt/helyett – hulladékcsökkentési tippek

Vásárlás révén keletkező hulladék mennyisége jelentősen csökkenthető, ha tudatosan figyelünk erre a hétköznapi tevékenységünkre. A tudatosság pedig már otthon elkezdődik, még a vásárlás előtt.

Mi az, amit érdemes megtenned egy valóban környezettudatos vásárlási döntés meghozatala előtt?

A vásárlásainkat megelőző tudatosság elengedhetetlen része a zero waste életmódnak. A vásárlás során keletkező hulladékok mennyisége teszik ki ugyanis a háztartási hulladékmennyiség jelentős részét. Azonban a szokásaink megvátloztatásával, átalakításával ez jelentősen csökkenthető.

vásárlás előtt

Tipp #1

Köszönöm, nem kérem!

Utasítsd vissza, ne vásárolj, ne fogadd el, ne vidd haza! A vásárlással (és fogyasztásunkkal) kapcsolatos döntés fontos szavazat a bolygónk és a gyermekeink jövője tekintetében.

Mielőtt vásárolni indulsz, gondold végig, hogy valóban szükséged van-e a kinézett termékre, csomagolásra (ami a termék megvásárlásával együtt járhat). Tudsz-e nélküle élni, valóban fontos-e? A hulladék nélküli életmód első és legfontosabb szabálya a visszautasítás (refuse). Azaz a vásárlást inkább mellőzzük, mert egy kis átgondolással legtöbbször kiderül, hogy valójában nincs is szükség az adott árucikkre. A legtöbb esetben a fogyasztásunk csökkentése nem kelt bennünk semmilyen negatív érzést. Sőt a döntés meghozatala után inkább érezzük magunkat felszabadultnak, sőt boldogabbnak. A nemvásárlásnak ugyanis több előnye is van, amit akkor élünk meg, amikor a zero waste első szabálya (refuse) alapján hozunk meg egy döntést.

A visszautasítással elérjük, hogy

 • pénzünknél maradunk;
 • a vásárlásra szánt időt hasznosabb programra tudjuk költeni;
 • környezettudatos döntésünk boldogabbá és elégedettebbé tesz bennünket;
 • nem lesz lelkiismeretfurdalásunk;
 • az életünk egyszerűbbé, és nyugodtabbá válik, mivel nem fog nyomasztani minket a vásárlás kényszere;
 • a fölösleges dolgok felhalmozása megszűnik, így a lakóterünk is könnyebben tisztán tarthatóvá válik;
vásárlás otthonról

Tipp #2

Vásároljunk otthonról!

Még a saját lakásunk is kincseket rejthet. Az otthon megtalálható eszközeink továbbhasználatával pedig elkerülhetjük a fölösleges vásárlásokat.

Amennyiben a visszautasítás nem kivitelezhető, mert megbizonyosodtunk róla, hogy a kinézett termékre valóban szükségünk van, akkor sem kell feltétlenül boltba szaladnunk. Előtte inkább nézzünk szét otthon. Van-e otthon egy másik eszköz, ami a szükségest kiválthatná, akár átalakítással, akár javítással, akár egyszerűsítéssel. Rengeteg olyan szinte elfelejtett dolog lapul az otthonok nagy részében, amiket valaha egyszer megvásároltunk, vagy ajándékba kaptunk, de alig vagy soha nem használtuk, mert nem éreztük szükségesnek. Az ilyen elfelejtett eszközök könnyen kisegíthetnek bennünket egy-egy “szorult” helyzetből.

Pár egyszerű példa az ilyen jellegű továbbhasználatra:

 • a befőttesüvegek használhatóak pohárnak, locsolókannának szobanövényekhez, ceruzatartónak, növény gyökereztető edénynek, ételhordónak, fagyasztódoboznak, vázának, tisztítószer tárolónak, csecsebecsék tartójának, perselynek;
 • vegyszermentes zöldségek megmaradt héja tökéletes zöldség alaplé készítéshez (YouTube);
 • szinte bármilyen zöldséges ételmaradékból készülhet zöldség krémleves;
 • teafilter helyett használhatunk egy sűrűbb szűrőt is, vagy kicsi textilzsákot, esetleg french press kávékészítő szűrőjét;
 • bármilyen régi textil továbbhasználható a háztartásban, mint takarítóeszkök, mosogatókendő, törlőkendő, arctisztító kendő;
 • jégkockatartóban fagyaszthatunk kávét, teát, gyümölcsöt, fűszernövényeket;
vásárlás előtt kérjünk kölcsön

Tipp #3

Kérni vagy kölcsönkérni nem ciki!

A kölcsönzés rendszere nagyon hasznos intézmény, amelynek segítségével a fölösleges vásárlások száma jelentősen csökkenthető.

Bizonyos esetekben a vásárlás a kölcsönzés révén is elkerülhető. A legtöbb tartós használati eszköz megtalálható bérlési, kölcsönzési rendszerekben is. Amikor olyan eszközre van szükségünk, amit egyébként nagyon ritkán használnánk, érdemes szétnézni a kölcsönzési lehetőségek közül. A legismertebb példa erre a könyvtár illetve a nagyobb gépkölcsönzők. Azonban érdemes ezen a lehetőségen alaposabban is elgondolkodnunk, amikor valamilyen eszközre lenne szükségünk. Ugyanis gyakorlatilag bármit lehet kölcsönözni, vagy szomszédoktól, barátoktól, rokonoktól kölcsönkérni. Lehet az egy sátor, vagy sütőforma, gyepszellőztető, de akár még indiai futókacsák is, akik a meztelencsigákat eltüntetik a kertünkből.

Miért jó ha kölcsönkérünk, kölcsönzünk?

 • nem szükséges fölöslegesen vásárolni;
 • csökken általa a fölösleges termelés, így a termeléssel, szállítással és fogyasztással együtt járó környezeti terhelés is;
 • nem fogllalja a helyet az otthonunkban;
 • a fenntartásukra szánt időt és pénzt megspórolhatjuk;
 • összességében csökkenti az ökológiai lábynomot.

A kölcsönkérésen túl merjünk kérni is. Sosem tudhatjuk, hogy más családoknál milyen eszközök, tárgyak, élelmiszerek, ruhadarabok lapulnak, amire nekik már nincs szükségünk, nekünk viszont éppen jól jön. A szomszédsággal ezt mi rendszeresen gyakoroljuk: elfogyott a liszt, akkor nem boltba futok azonnal, ha egyébként nem kellene másért is boltba mennem, hanem kérek a szomszédtól. Következő alkalommal amikor megyek vásárolni, akkor visszaadom neki. Legközelebb pedig ő is hozzám jön, ha valamiben megszorul.

vásároljunk használtat

Tipp #4

Keressük a használtat!

A használt termék nem feltétlenül jelent használhatatlant.

Gyakorlatilag Dunát lehetne rekeszteni a használt termékekkel, amik a különféle internetes oldalakon megtalálhatóak. Rengeteg fórum van, amit érdemes kihasználni, ha valamit célzottan keresünk. Hátránya lehet, hogy amikor éppen sürgősen szükségünk van egy termékre, eszközre, akkor nem biztos, hogy pont az megtalálható lesz használtan. Ezért a használt termékek vásárlásánál mindig érdemes figyelembe venni, hogy időbe telhet, amíg megtaláljuk amit keresünk. Mi a nappaliban található foteleinkkel voltunk így. Habár évek óta szükségünk volt rájuk, azonban nem kapkodtuk el a vásárlást. Megvártuk azt az alkalmat, amikor olyat találtunk, amit szeretnénk. Nem volt sürgető a fotelek beszerzése, ezért nem is volt gond a hosszas keresés.

Ökológiai szempontból a használt termékek beszerzése is hatékony megoldás, mivel a vásárlásunk nem lesz egy újabb termelési folyamat eredménye, hiszen az adott terméket már korábban legyártották. Azaz az ökológiai lábnyoma is jelentősen kisebb lesz ennek a fajta vásárlásnak. Nem elhanyagolható szempont az árfaktor sem. A használt termékek általában sokkal olcsóbban megkaphatóak, mint az eredeti bolti ár. De nem ritka az sem, ha bontatlan, még gyári garanciás terméket tudunk megvenni használt áráért, amikor az eladónak valami miatt mégsincs szüksége az adott termékre.

Amikor a vásárlás elkerülhetetlen

Természetesen vannak olyan élethelyzetek, amikor a vásárlás elkerülhetetlen. Ha a fenti 4 tipp valami miatt nem kivitelezhető, akkor forduljunk csak az üzletek kínálatához. De ilyenkor is lehetünk tudatosak és dönthetünk ökológikusan.

kézműves szappan vásárlás után

 
Amennyire csak lehet, nézz utána a termék hátterének:

 • hol készült;
 • ki(k) készítik,
 • milyen körülmények között folyik a termelés;
 • milyen alapanyagokat használnak;
 • az alapanyagok honnan származnak;
 • hogyan szállítják a terméket;
 • mennyit utazik a termék mielőtt kézbe veheted;
 • mennyi ideig tudod majd használni (tartós eszközök esetében – a minél hosszabb gyártói garancia elég jó támpontnak számít);
 • mi történik a termékkel, ha hulladékká válik.

Természetesen vannak olyan termékek, amelyeknél ezekre nem, vagy csak részben tudod megtalálni a választ. Azonban minél alaposabb vagy, hosszú távon ez annál környezettudatosabb döntést fog eredményezni. Elég csak egyszer végigjárni ezt a kutatási folyamatot, hiszen a későbbiekben már tudni fogod, hogy kihez fordulj ha ismét egy ugyanolyan eszközre, termékre lesz szükséged.

Ahogyan én csinálom

A fentiek tudatában, amikor elkerülhetetlen vásárlás mellett döntök, törekszem a hazai magyar készítők termékeit választani, de legalábbis maradok Európán belül (konkrétan éppen a fogkefe az, amiből nem találtam hazai gyártmányt). Ezzel egyrészt a magyar termelőket, főképpen kisvállalkozókat támogatom a vásárlásommal, másrészt környezetvédelmi szempontból is tudatosan döntök. Elég ha csak a kereskedelmi lánc rövidítésére gondolunk. 

vásároljunk használtat

+1 Tipp

Mindig írj bevásárlólistát!

A bevásárlólista elkészítése az egyik leghasznosabb módja annak, hogy az impulzusvásárlásokat elkerüljük.

 • A bevásárlólistát mindig azután készítsd el, miután “otthonról” bevásároltál (lásd Tipp #1)!
 • Ha élelmiszereket kell vásárolnod, akkor sose éhesen tedd azt!
 • Mindig ragaszkodj a listán szereplő termékekhez!

Az alábbi diagram a vásárlási döntések meghozatalában segíthet:


Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Adományaitokkal lehetőségem lenne eljutni oktatási intézményekbe, ahol a diákok és a pedagógusok számára díjmentesen tartanék előadásokat, workshopokat a hulladékmentes életmódról, annak fontosságáról. Támogatásra a Patreon oldalon van lehetőségetek:

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Még szintén kedvelheted...