Beporzók Napja

A Beporzók Napja több mint a Méhek Világnapja. Ennek a napnak a célja az emberekben tudatosítani, hogy a beporzás nem csupán a méheken múlik, hanem szinte minden rovaron (sőt vannak olyan madár- és denevérfajok, akik legalább olyan hatékonyak a növények beporzása terén mint a méhek).

Emlékeim a beporzó és egyéb rovarokról

Emlékszem, hogy kisgyerekként rendszeresen nyaraltam vagy töltöttem el az iskolai szüneteket falun a nagyszüleimnél. Emlékszem az éledő vagy már burjánzó természet illatára. Emlékszem a hangokra: madarak, rovarok, zümmögő legyek, méhek, dongók hangjára. Emlékszem feledhetetlen látványra, amivel nap mint nap találkoztam, a szivárvány színeiben pompázó pillangókra, a különleges formájú rovarokra. Emlékszem a selymesen puha tapintású poszméhekre is, akiket nagyapám megtanított megsimogatni, természetesen úgy, hogy nem esett bántódásuk. Mai fejjel már nem csupán az emlékek élnek bennem elevenen, hanem ésszel tudom, hogy ezek a csodás apró élőlények mennyire fontos szerepet töltenek be a környezetben és a természet fenntartható folyamataiban.

beporzók és különleges rovarok

Március 10. a Beporzók Napja

Ez az a nap, amikor sokkal élénkebben látom magam előtt azt a buja kis kertet, ahol még gyerekkoromban rácsodálkoztam a természet változatosságára és szépségére. A Beporzók Napja még nagyon fiatal Természetvédelmi Nap. 2018 januárjában az ELTE Természettudományi Kara tudománykommunikáció a természettudományban mesterfokú képzésének egy oktatója és egy hallgatója kezdeményezte, és az eredményes kampányuknak köszönhetően március 10-t ki is nevezték a Beporzók Napjának, amelyhez azóta több intézmény és civil szervezet is csatlakozott.

pitypang és méhecske egy természetes kertben

A rovarok védelme rendkívül fontos részét képezi a természetközeli és klímabarát életnek, hiszen a beporzó rovarok nélkül a termesztett növények 2/3-a, az élelmiszernövények 1/3-a nem lenne képes a szaporodásra, ezzel együtt pedig a termés (ehető növények) növelésére (például alma, áfonya, hagyma, káposzta, karfiol, kakaóbab, kávé, körte, mandula, mustár, napraforgó, repce, retek, sárgarépa, uborka, lucerna, barack, cseresznye). Ezen növények hozama a beporzástól függ. Sajnos a beporzó rovarok száma drasztikusan csökkent az elmúlt évtizedekben. Ezt többek között egy 27 éven át tartó vizsgálat számszerűen is kimutatta 2017-ben. A vizsgálatban 63 német természetvédelmi területen figyelték meg közel 3 évtizeden át a teljes repülő rovar biomassza változását. Az eredmény ijesztő: a repülő rovarpopulációk több mint 75%-kal csökkentek a kutatás ideje alatt, melynek jelentős részét a beporzó rovarok teszik ki.

A beporzókat veszékelyzető tényezők

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont részvételével készült jelentés is megerősíti, hogy a világon mindenfelé drasztikusan csökken a beporzók száma. Az okokat vizsgálva a probléma összetett, és több tényezőre vezethető vissza, mint például:

 • a virágzó növények száma és változatossága csökken (sokáig nem volt divat a díszkertekben a virágzó növények telepítése, a steril gyep és tujasövény trendibb volt – ez az irány mostanában megváltozni látszik);
 • a beporzó rovarok ki vannak téve a mezőgazdaságban (nem csak nagyüzemi, de egyéni szinten is) alkalmazott vegyszerek, növényvédőszerek mérgező hatásainak;
 • a globális felmelegedés okán bekerülő inváziós fajok illetve az emberek által véletlenül terjesztett (globalizáció) új paraziták káros hatásai sem segítik a beporzó rovarok életben maradását és szaporodását;
 • a földhasználat változása, az intenzív mezőgazdasági eljárások elterjedése is komoly probléma.

Tudtad, hogy

a méheknek, mint az egyik legismertebb beporzók, Európában közel 2000 faja él, ebből 700 Magyarországon honos, és a beporzást elsősorban a vadon élő rovarok, méhek végzik.

Tegyél egy lépést és járulj hozzá a beporzó rovarok védelméhez!

Szerencsére ezek közül több tényezőre is pozitív hatással lehetünk, akár egyéni szinten. Környezetünk védelme érdekében bárki megteheti az első egyszerű lépéseket melyekkel a beporzó rovarok életkörülményeit jelentősen javítani tudjuk.

meggyfa virágzás

 • Nektárban és pollenben gazdag növényeket válasszunk (kiemelkedő ebből a szempontból a pillangóvirág és a kékszakáll).
 • Részesítjük előnyben az évelő beporzóbarát virágzó növényeket kertben, balkonon egyaránt, így hosszú távon biztosíthatjuk a rovarok számára a szükséges tápanyagot. A legtöbb fűszernövény is ebbe a körbe tartozik, például a zsálya, kakukkfű, oregánó, menta, rozmaring, levendula, körömvirág.
 • A beporzórovarok nagy kedvence sok virágzó fa (pl. hársfa, meggy) és cserje is (pl. jezsámen, mézalmácska).
 • A korábban gyomnak titulált növények többsége nemcsak a méhecskéknek kedvez, de hasznos gyógynövényként is ismertek: lóhere, árvacsalán, százszorszép, pitypang (gyermekláncfű).
 • A tavasszal virágzó növények közül is megtalálhatjuk azokat, amelyek igazi beporzómágnesként funkcionálnak. lyen a gyöngyike és a jácint.
 • Keressük fel a helyi kertészetet, és nézzünk körül a szabadtéren árusított virágzó növényeik között. Ha van köztük olyan, amit a kertészetben is gyakran látogatnak a méhek, akkor azzal a növénnyel biztosan sikeres méhcsalogatók lehetünk a saját kertünkben vagy teraszunkon is.
 • Tervezzük meg a méhbarát virágoskertet a következők szerint: a napos helyek előnyösebbek, a tömbösített ültetési rend feltűnőbb a rovaroknak is, virágzó dísznövények és a konyhakerti növények vegyítése (társnövények figyelembevétele) hasznos lehet.
 • Ritkább fűnyírás révén az alacsonyan virágzó talajtakaró növények is vonzzák a rovarokat (pitypang, százszorszép, lóhere).
 • Készítsünk a beporzók részére rovarszállót, ahol védett helyen pihenhetnek a beporzórovarok és kertünk egyéb élőlényei.
 • Ne felejtkezzünk el a rovarok ivóhelyének biztosításáról sem (kerti tó vagy egy edényben kihelyezett vizes itató révén).
 • Válasszuk a természetes kártevőirtási módszereket. Egyik nagy kedvencem a levéltetvek ellen bevált a vízben oldott káliszappan neem olajjal vegyítve és kipermetezve a problémás növényekre.


A természetes kert, egy olyan hely nálunk, ahol megtapasztalhatjuk a város közepén is az élővilág sokszínűségét. Egy ökologikusan kialakított (vagy inkább a természethez igazodó) kert legfőbb jellegzetessége a sokszínűsége, mely a helyi körülményekhez leginkább alkalmazkodó növényfajokból áll.

természetes kert és beporzók
A képhez tartozó alt jellemző üres; green-47700_1280.png a fájlnév

Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Adományaitokkal lehetőségem lenne eljutni oktatási intézményekbe, ahol a diákok és a pedagógusok számára díjmentesen tartanék előadásokat, workshopokat a hulladékmentes életmódról, annak fontosságáról. Támogatásra a Patreon oldalon van lehetőségetek:

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A képhez tartozó alt jellemző üres; green-47700_1280.png a fájlnév

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Forrás:

Még szintén kedvelheted...