A palackos víz nem csak drágább: Miért érdemes alternatív megoldást választani?

Palackos víz kedvelő vagy? PET palackos italokat fogyasztasz? Ne tedd! Az új kutatások szerint a PET palackos vizek rengeteg mikroműanyagot tartalmaznak, és ezek komoly egészségügyi kockázatokkal járhatnak.

A palackos vizek/üdítőkből, a legújabb kutatások szerint sokkal több mikroműanyag (1 µm-től 5 mm-ig terjedő méret) és nanoműanyag (1 μm-nél kisebb) kerül a szervezetünkbe mint azt eddig gondoltuk volna.

Talán azzal a legtöbben tisztában vagyunk, hogy a PET palackok több szempontból sem tartoznak a legegészségesebb termékek közé, mégis még mindig rengetegen viszik haza az ivóvizet az üzletekből. Cipekednek, válogatnak, hogy melyik a jobb, fizetnek érte rengeteg pénz, majd jobb esetben a szelektív hulladékgyűjtőbe dobják a kiürült palackokat. Pedig ez mind fölösleges idő, energia és pénzpazarlás.

A palackos víz kiiktatása volt az első lépésünk

A mi családunkban az első lépés, 2016-ban, a hulladék nélküli életmód felé pont a PET palackos vizek (mivel szökőévben egyszer iszunk egyéb palackos üdítőt, így csak a víz volt lényeges) kiiktatása volt. Egyik napról a másikra, egy egyszerű döntés eredményeként, átálltunk a csapvíz ivására a palackos vizek helyett. Akkoriben még csak egyetlen szempontot tartottam fontosnak: csökkentsem a háztartásunk hulladékának mennyiségét, amibe a szelektíven gyűjthető hulladékok is beletartoztak. A PET palackokról való átállás számunkra borzasztó egyszerűen ment, és az egész család támogatta. A sima ásványvíz helyett csapvizet kezdtünk inni, amiből egy üvegben mindig van a hűtőszekrényben is. A szénsavas ásványvizeket először “szódás bácsi cserés szódavizére (szikvíz) cseréltük, majd pár évvel később átálltunk egy Sodastream szódavíz készítőre. Nagy ritkán amikor megkívánjuk az üdítőket, akkor házi szörpöt és saját főzésű teát iszunk. Ehhez természetesen kellett az elhatározás, és a valós cselekedet is, de az eredménye szemmel látható volt már napokon belül (pénz spórolás és hulladék mennyiségének csökkenése).

Pet palack hulladék, palackos víz problémák

Fun fact

5 fős családunkat alapul véve, napi szinten átlagosan minimum 5 l víz fogy, azaz egy év alatt 1825 liter. Palackos vízzel és egy átlagos literenkénti árral (120Ft/liter) számolva ez éves szinten 219.000 Ft kiadást jelent. Ezzel szemben a vízdíj teljes összege 1 köbméterre bruttó 883,9 Ft (ez tartalmazza az alapdíjat, az ivóvíz díját és a csatornadíjat). Ha éves szinten 1825 liter csapvizet fogyasztunk, akkor ez csupán 1613 Ft évente. A PET palackos víz így 135-ször többe kerül egy családnak, mint a csapvíz!

A PET palackos víz 135-ször többe kerül egy családnak, mint a csapvíz!

Mikroműanyagok a palackos vízben – a láthatatlan fenyegetés, ami egészségügyi problémákhoz vezet

Teltek az évek és egyre több hír kezdett keringeni arról, hogy a PET palackokból különböző méreganyagok és mikroműanyagok jutnak be a szervezetünkbe, erről én is írtam korábban (https://hulladeknelkul.hu/csapviz/). Akkoriban még csak annyit tudtak igazolni, hogy sok műanyagot fogyaszt el az, aki PET palackos vizet iszik. A sok alatt konkrétan 325 db-t értek, ugyanis mikroszkóp alatt ennyit számoltak meg a kutatók. A mikroműanyagok egészségre gyakorolt hatását csak kutatták, de sok jót már akkor sem ígértek.

Azóta sorra jelennek meg különböző vizsgálatok, laborítóriumi kutatási eredmények a mikroműanyagok egészségügyi problémáiról. A kutatások rámutatnak arra, hogy ezek a részecskék akár az agyba is bejuthatnak, súlyos betegségek kialakulását okozva: gyulladásos tüneteket okoz, növelik a Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, és egyéb idegrendszeri betegségekhez vezetnek, továbbá a rákos elváltozások kockázatát is növelik. A méretükből fakadóan még csak észre sem vesszük, hogy bekerül a szervezetünkbe. Sőt a nagyobb műanyagdarabokkal ellentétben (amit a szervezetünk kilök magából), a mikro (sőt nano) műanyagokat a szervezetünk sem veszi észre, azok pedig a sejtekbe is behatolva (igazoltan átjut az vér-agy gáton és a placentagáton is) akár sejtelhalást is okozhatnak. Gyakorlatilag a mikroműanyagok már mindenhol fellelhetőek: sarki jégben, élővizekben, növényekben, a teljes vizsgált élővilágban, a méhlepényben, az anyatejben, a véráramban, a bélrendszerben.

A PET palackok problémájának az egészségre gyakorolt káros hatás csak az egyik aspektusa. A PET palackokkal ugyanis már a gyártás során is komoly környezeti károkat okozunk. 1 liter palackozott ivóvíz előállításához átlagosan 3 liter víz szükséges. Habár létezik újrahasznosítás, azonban a PET palackok újrahasznosításának hatékonysága rendkívül alacsony, kb. 7%. Azaz az újrahasznosítás nem oldja meg ebben az esetben a problémát.

Tudtad, hogy

a PET palackok gyártása is jelentős szénlábnyommal bír? A PET (polietilén-tereftalát) előállításához szükséges fosszilis tüzelőanyagok kitermelése és finomítása, valamint az energiaigényes gyártási folyamat üvegházhatású gázok kibocsátását eredményezi. G7

A palackos víz igazoltan 240.000 db mikroműanyagot tartalmaz átlagosan

A legújabb vizsgálatok a korábban mért számokhoz képest, sokkal rosszabb helyzetet mutattak be. A Columbia Egyetem kutatóinak új tanulmányából kiderült, hogy 1 liter PET palackos víz 240.000 db mikroműanyagot tartalmaz átlagosan, aminek 90%-t az egészen apró nanoműanyagok teszik ki. Ez a mennyiség sokkalta nagyobb mint amit 2018-ban mértek.

A 2023-as vizsgálat a valós mintákban egyértelműen kimutatta a nanoműanyagok jelenlétét a mikroműanyagok mellett. Habár a palackos vízben mért nanoműanyagok tömegszámításánál elhanyagolható értéket kaptak, mégis fontos foglalkozni a témával, mivel éppen a mértekük miatt képesek a sejtek belsejéig hatolni, így erősen emelve a toxicitás kockázatát.

Nanoműanyag (zöld színben) a zebra halsejtjében

healthcare-in-europe

mikroműanyag egy zebra sejtjében
mikroműanyag kozmetikumban

Színes elektronmikroszkópos felvétel műanyag mikrogyöngyökről kozmetikai arcradírban.

Kép: © Steve Gschmeissner/Science Photo Library.

Mégis mit tehetünk?

A kérdést jogosnak tartom, hiszen sokan érezhetik azt ezekután, hogy ha már úgyis mindenhol ott vannak a mikroműanyagok, akkor mégis mi értelme van elkerülni a PET palackokat. De nem szabad elfelejteni, hogy a mikroműanyagok többsége nem képes a szervezetből kiürülni, csak halmozódik, és nem mindegy hogy milyen koncentrációban gyűlik fel a szereveztünkben. Ezzel a különféle megbetegedések kockázatát erősen növeljük.

Szerencsére azonban a legegyszerűbb megoldás a legtöbb magyar háztartásban már jelen is van. Csak el kell ballagnunk a konyhába, és megnyitni a csapot. A csapvíz ugyanis még mindig sokkalta kevesebb mikroműanyagot tartalmaz (literenként kb. 5-10 db) mint a palackos vizek. A legfrisebb laboratóriumi jelentés szerint Magyarország legnagyobb részén még mindig nyugodtan iható a csapvíz, habár az elmúlt évek alatt pár területen romlott a minősége, amit elsősorban az elöregedő infrastruktúra okoz. Ha valaki biztosra szeretne menni, annak javaslom átnézni a térképet, és tájékozódni a helyi vízműveknél a csapvíz minőségét illetően. Továbbá egyénileg is van lehetőség bevizsgáltatni a csapvizünket.

Amit tehetsz, ha a csapvíz nálatok rendben van:

  1. Ne vegyél PET palackos vizet, italokat!
  2. Bátran használd fogyasztásra a csapvizet!
  3. A csapvizet vagy egyéb italokat soha ne PET palackban tárold, hanem üveg vagy rozsdamentes acél palackokban!

A fentieket összefoglalva, véleményem szerint a csapvíz az egészségesebb és környezetbarátabb választás szemben a PET palackos italokkal. Ne veszélyeztesd egészségedet és a környezetünket a felesleges palackokkal, válassz tudatosan, és nyisd ki a csapot!

#PET palack #mikroműanyag #csapvíz #környezetvédelem #egészség #hulladékcsökkentés #hulladéknélkül #zerowastementor #mentorálás #tóthandi

Források:

Még szintén kedvelheted...