Életmód és hulladékcsökkentés – 5. hét, 29-35. nap

Egy életmód váltás sosem megy könnyen, bizonyos részeit gyorsabban, másokat lassabban tudunk bevezetni a mindenapjainkba. A hulladékmentes életmód is pont ilyen, az 5. hét hulladékcsökkentő megoldásait általában az utolsó alternatívák közé szoktuk sorolni.

29. Fogkrém másképp

A fogkrém 100%-os hulladékmentesítése nem egyszerű feladat. Sokféle alternatív megoldás létezik, azonban ezek többnyire nem hasonlítanak érzésre, használatra a megszokott bolti fogkrémekhez. Vagy az íze nem olyan, vagy az állaga, vagy a habzása, vagy a kezelhetősége. A bolti fogkrémek esetében – hulladékcsökkentés szempontjából – a legproblémásabb maga a műanyag tubus. Némely alternatív fogkém üveg tégelyt használ,a mibe vagy krém, por esetleg tabletta formájú fogtisztítót tölt. De létezik fogszappan is papír csomagolásban. Sőt akár házilag is elkészíthető, többféle recept található a neten, és a könyvemben is van egy, ami nálunk a leginkább elfogadott lett. Érdemes többfélét kipróbálni, mert a különlegességük ellenére, szinte mindenki meg tudja találni azt a hulladékmentes és/vagy környezetbarát megoldást, ami megfelel számára.

30. WC papír nélkül?

A toalett használata elég szélsőséges téma, amikor hulladékcsökkentésről beszélünk, valódi életmód és szokásbeli változásra van szükség ahhoz, hogy ezt a megoldást el tudjuk fogadni. A WC-használat mellett keletkező hulladékok mennyisége azonban minimalizálható különféle módszerekkel. Az újrahasznosított papírból gyártott WC-papír viszonylag kicsi ökológiai lábnyomot hagy, hiszen az előállításához alig van szükség fa alapanyagra. Kapható papírcsomagolású WC-papír is, de nem újrahasznosított papírból készült ennek a verziónak a papírja. A WC-papír el is hagyható, ha a WC használatát mosakodás követi. Ez történhet a zuhanynál, a kádnál, vagy bidénél is. Az igazi extrém megoldás pedig a Family Clothes használata, ami gyakorlatilag mosható textil wc „papírt” jelent.

OLVASS TOVÁBB!

31. Textilszalvéta vs. papírszalvéta

Környezetvédelmi szempontból elmondható, hogy általában az eldobható termékek komoly terhelést jelentenek a környezet számára. A papírszalvéta esetében sokan azt gondolják, hogy nyugodt szívvel használható, hiszen a papír lebomlik a környezetben. Bár ebben igazuk van azoknak, akik a papír mellett voksolnak, de ettől ez még ugyanúgy szemét, ami elkerülhető lenne. Ráadásul egy használt, maszatos papírszalvéta nem gyűjthető a szelektív hulladékgyűjtőben, a kommunális szeméttárolóba dobva a hulladéklerakókban végzi. A komposztálás szóba jöhet, ott ahol van komposztáló, azonban túl nagy mennyiséggel a komposztáló nem bír el. Háztartási körülmények között még a mosással együtt is kisebb a környezeti terhelése a textilszalvétának. Nincs csomagolás, könnyen elkészíthető régi terítőkből is, mindig van otthon – nem fogy ki, egy mosószappanos, nátrium perkarbonátos mosással könnyen tisztán tartható. Életmód váltásunk fontos része az, amikor az alternatív eszköz bevezetése nem tűnik nehéznek, azonban az őúj szokás megtartása annál inkább. 

A textil zsákokhoz hasonlóan, a textilszalvéta használata az otthonunkon kívül problémásnak tűnhet, hiszen a leggyakoribb gond, hogy elfelejtjük magunkkal vinni. A hulladékmentes életmód váltás egyik kulcsa éppen az, hogy minél inkább tudatosak maradjunk, így nem fogjuk elfelejteni az alternatív megoldások alkalmazását.

32. Süsd meg a mindennapi kenyeret!

A kovászos kenyér elkészítése igényelt nálam némi gyakorlást, azonban nagyjából 2 hónap alatt elég jól megtanultam az elkészítését. Ha valaki nem szeretne bajlódni a kovász kezelésével, akkor csináljon öregtészta alapú élesztős kenyeret. Azonban nálunk a kovászos kenyeret nagyságrendekkel jobban szereti a család, több napig is friss marad, így érdemes egy próbát tenni. Ami boztos, hogy a kovászos kenyét elkészítése komolyabb szervezést igényel, mivel lassan kel a tészta, így már akár egy-két nappal is előre kell gondolkodni, tervezni. Ez egy ideig kényelmetlennek tűnhet, hasonlóan minden más szokásbeli változtatásunkhoz, de elég jól beilleszthető a mindennapok folyamatába.

 

33. Gyep helyett!

A méhek és az egyéb beporzó rovarok védelme nagyon fontos, hiszen beporzás nélkül nincs növényi élelmiszer sem. Fontosnak tartom a fenntartható kertészkedés és kert kialakítást is. Ezért a mi kertünk már nem a gyepról szól és az élére állított, precíziósan megtervezett parkszerű kertről. Már nem is kertünk van, inkább élhető udvarunk. Egyre több növényt, nagy fákat és virágot ültetek, azt sem bánom, ha sokan túlzónak tartják, sőt már-már kaotikusnak. Én látom benne a szépséget, a változatosságot. Füves gyepet fokozatosan „vadítottuk” el, a fű közé szórt virágzó talajtakaró növények magjaival, leginkább lóherével. Így nemcsak virágosabb és természetesebb zöld felületet kaptunk, de jelentősen kevesebb idő, energia, víz szükséges a karbantartására.

35. A hatékony zero waste takarítás titka az egyszerűségében rejlik

Egy hulladékmentes otthonban nagyon minimális mennyiségű tisztítószert használunk, ezek midegyike percek alatt elkészíthető otthoni körülmények között. Csupán azt a pár szükséges alapanyagot kell otthon tartani (ecet/citromsav, mosószóda, szódabikarbóna, nátrium-perkarbonát). A nappali kitakarításához sem kell különösebb extra, színes-szagos tisztítószer. Egy szintén otthon egyszerűen elkészíthető bútorápoló tisztítószerrel a teljes nappalit ki lehet takarítani. Nálunk különösen sok a fa bútor, így a bútorápoló tartalmaz egy kevés olajat is. 

35.  Nincs szükség eldobható műanyag fóliára

A méhviaszos kendő szuper alternatív megoldást jelent abban az esetben, ha a műanyag fóliákat, alufóliákat, vagy a szendvicses zacskókat szeretnénk kiiktatni a mindennapjainkból. Ezek megvásárolhatók különböző üzletekben, webáruházakban is, azonban viszonylag egyszerűen, kevés alapanyag felhasználásával otthon is elkészíthető. Ezek a kendők tökéletesek szendvics csomagolásra, tálkák, edények lefedésére, maradék zöldség, gyümölcs befedésére. Fontosnak tartom, hogy a méhviaszos kendő elkészítésénél a felhasznált textil esetében is figyeljünk annak környzeti hatásaira. Azaz célszerű szabászati maradék textileket, vagy régi otthoni textileket használni. A méretüket pedig úgy határozzuk meg, hogy minél kevesebb lehulló textil keletkezzen.

Időpont egyeztetés, kérdések a zero waste tanácsadásról

Ha további kérdésed van, vagy szeretnél időpontot kérni valamelyik zero waste tanácsadásomra, írj e-mailt (haztartasom.hulladek.nelkul@gmail.com) vagy bátran hívj telefonon: +36205112011 

Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Még szintén kedvelheted...