Hulladékmentes konyha kialakításához használható egyszerű ötletek

A hulladékmentes konyha kialakításához szükséges felismerni a saját fogyasztási szokásainkat. A túlfogyasztás és a nem tudatos vásárlás egyértelműen hulladék keletkezésével jár a konyhában is. Szokásaink megváltoztatásával nagyon minimálisra csökkenthető a konyhai hulladék mennyisége.

A hulladékmentes konyha mint cél eléréséhez (vagy leaglábbis megközelítéséhez) három területen tehetünk lépéseket: élelmiszer hulladék minimalizálása, a csomagolási hulladék kiiktatása és a használt energia (víz, elektromosság) csökkentése. Most csak az első kettővel foglalkozok, mivel ezek csökkentése kézzelfogható eredményeket hozhat akár napokon belül.

A hulladékmentes konyha nélkülözi az élelmiszerhulladékot

Az élelmiszerhulladék minimalizálása az egyik legfontosabb feladat a hulladékmentes konyha kialakításánál. Az élelmiszerhulladék fontosságáról egy korábbi cikkemben írtam.

Olvasd el ezt is!


Becslések szerint a világon előállított teljes élelmiszer-mennyiség egyharmada hulladékként végzi, melynek jelentős része még fogyasztásra alkalmas lenne. Az Európai Bizottság egyik vizsgálata szerint, az Európai Unión belül, 2012-ben 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezett (ez fejenként 173 kg élelmiszer-hulladéknak felel meg, melyből a háztartások 53%-os arányt képviselnek, ezt követik a gazdaság egyéb szereplői). 

hulladékmentes konyhában a zöldséghulladék is fontos alapanyag lehet

Mivel az élelmiszerhulladék a konyhai hulladékunk 30%-át is kiteheti, ezért a hulladékmentes konyha kialakításakor ennek csökkentése nagyban hozzájárul a sikereinkhez. Ebben központi szerepet játszik a fogyasztásunk optimalizálása. Az élelmiszerhulladék csökkentése tudatossággal, odafigyeléssel könnyedén kivitelezhető a következő ötletek mindennapjainkba történő bevezetésével.

10 egyszerű ötlet az élelmiszerhulladék csökkentéséhez

 • Optimalizáld a fogyasztásodat, csökkentsd ennek megfelelően a vásárlásokat.
 • Válaszd a helyi termelésű/gyártású élelmiszereket.
 • Részesítsd előnyben a szezonális élelmiszereket.
 • Heti vagy akár havi étrend tervezéssel irányíthatóbbá válik az élelmiszer vásárlásod.
 • A heti/havi menüt az alapján állítsd össze, hogy milyen élelmiszerek, félkész vagy maradék ételek vannak otthon. Először mindig ezeket használd fel.
 • Az élelmiszerek mennyiségét igazítsd családod reális igényeihez.
 • A használt étolajat és zsiradékot erre létesített gyűjtőpontokon add le. Soha ne öntsd lefolyóba, csatornába!
 • A maradék ételt gondold újra: változtass rajta, fagyaszd le, szárítsd.
 • Csak annyi romlandó ételt készíts, amit el is fogyasztotok.
 • Ha valamiből túl sok van, akkor mielőtt megromlana, adományozd el rászorulóknak.
 • Komposztálj! A konyhai hulladékunk legalább harmada komposztálható hulladék.
Hulladékmentes konyha és az élelmiszerek tárolása: Hagyma és citrom a fagyasztóban
Fotó: Balázs Imola

Csomagolási hulladékcsökkentési tippek a hulladékmentes konyha eléréséért

 • Válaszd a minél kevesebb, vagy környezettudatosabb csomagolású élelmiszereket, konyhai eszközöket (üveg, fém, papír).
 • Cseréld le a papír konyhai törlőkendőket textilre.
 • Használj textil szalvétát.
 • A műanyag mosogatószivacs helyett találd meg a kedvenc alternatív mosogatási módszeredet: luffa tök szivacs, textil kendő, fa mosogatókefe.
 • Ha a régi műanyag tárolódobozaid tönkrementek, részesítsd előnyben az valószínűleg otthon is fellelhető befőttesüvegeket. De ha mindenképpen vásárolni szeretnél, akkor válassz üveg vagy fém dobozt.
 • Amit csak tudsz, készítsd el magad. Az alapanyagok csomagolására figyelj (a piac és a nagy tételes vásárlás jó megoldást nyújthatnak).
 • Felejtsd el az egyutas, eldobható eszközöket, keress tartós megoldásokat (pl. szívószál, eldobható evőeszközök és tányérok, poharak, kávéscsésze, PET palack, alufólia, műanyag frissentartó fólia, stb.).
 • A kézi és a gépi mosogatószert készítsd el otthon, nagyon egyszerű és hatékony.
hulladékmentes knyha eszközei
Fotó: Merci Skoda Photography
A képhez tartozó alt jellemző üres; green-47700_1280.png a fájlnév

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon időről-időre jelentkezem hulladék-csökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

A képhez tartozó alt jellemző üres; green-47700_1280.png a fájlnév

HULLADÉKMENTES GYIK

Még szintén kedvelheted...