Advent és a dekoráció

Advent – tipikusan az évnek az a része, amikor a legtöbb keresztény családot magával ragadja a karácsonyi hangulat. A szeretet ünnepére való ráhangolódás folyamán díszbe öltöztetik a lakásukat, házukat. Természetesen az adventi hangulatot a piac is meglovagolta, és még szinte el sem búcsúztunk elhunyt szeretteinktől Mindenszentek Napján, már tele vannak az üzletek a legkülönfélébb, csábítóbbnál-csábítóbb dekorációs tárgyakkal.

Egy hulladék minimalizáló háztartásban, azonban ezen időszak alatt is elsőrangú fontosságú a mértékletesség. Ne rögtön a vásárlással kezdd, vigyél tudatosságot a dekorálásba is. 5 tippet mutatok ötletként, amivel az Advent időszaka alatti dekoráció sem válik hulladékká.

Adventi ajtódísz

Tippjeim az Advent időszakára

1. Használj természetes anyagokat, amiket egy jó hangulatú családi vagy batári kirándulás során gyűjtötök össze az erdőből. Keressetek makkot, fenyőtobozt, ágakat, egyéb terméseket, bogyókat, mohát. Ez a gyűjtögetés jót tesz a léleknek, hiszen jó társaságban, friss levegőn vagytok együtt. Jót tesz a hulladékcsökkentő gondolkodásmódnak is, hiszen ezek a természetes anyagok a komposztra kerülve visszajutnak a környezet körforgásába. Fontos, hogy ha már nincs rájuk szükség, akkor a komposztálóba kerüljenek és ne a kommunális szemétgyűjtőbe. Természetes anyagokból készíthetsz füzért, csokrot, ajtódíszt, koszorút, karácsonyfa díszeket.

2. Légy kreatív és használj fel otthon található dolgokat, ezekre felsorolok pár ötletet:

  • Újságpapírból zászlószalag készíthető, amit krumplinyomdával díszíthetsz.
  • Keresd meg az utoljára tavasszal használt kenderzsineget, természetes raffiát, ezekre fűzd fel a tobozokat, terméseket.
  • A narancs vagy mandarin héját se dobd ki azonnal, hiszen sütikiszúróval csodás dekorációs alap lehet.
  • Az otthoni befőttesüvegek egy kis díszítéssel (ami lehet akár textil, termés, zsineg, szalag, csipke, stb.) mécsestartókká, kekszes üvegekké, termések dekoratív tárolójává válhatnak percek alatt.
  • Készíts gasztrodíszeket: pattogatott kukorica füzér, mézeskalács, kávészemek üvegben.

3. Nézz szét bolhapiacokon, kincseket találhatsz. Ne félj használni a fantáziádat, vagy inspirálódj más alkotóktól. Egy sütis tálaló például tökéletes dísze lehet a szobának Advent idején.

4. Keress dekor anyagokat használtan. Itt nem csak azokra a tárgyakra gondolok, amik már eleve dekorációs céllal lettek legyártva. Olyanokra is, amikből Adventre dekorációt lehet elkészíteni. Egy használt ruhaboltban vásárolt norvég mintás pulóver, amit egyébként senki nem viselne a családban, szuper karácsonyi párnahuzattá válhat.

5. Szervezzetek dekorációs csereberés napokat a barátokkal, családdal. Sokan hamar beleununk az előző évi dekorációba, ami viszont másnak újdonság.

Advent és kreativitás
Advent és dekoráció
Advent használt ruha
Bolhapiac és advent

Érdekel a téma? Csatlakozz!

Ha folyamatosan szeretnél velem “találkozni”, a bloghoz és a facebook oldalhoz ITT csatlakozhatsz. Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről, ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót. A követés funkción belül pedig állítsd be a „megjelenítés elsőként” lehetőséget. Így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről. Érdemes feliratkozni a blogra is (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.

Ha tetszett a cikk megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért! Tarts velem ezen az úton! A dobd ki a szemetest! című könyvemről további cikkeket a DOBD KI A SZEMETEST! menüpontban találsz. A könyv megrendelhető a hulladeknelkul.hu oldalon vagy a kiadótól közvetlenül is.

Tóth Andi – Háztartásom Hulladék Nélkül
Lelkesedés Kiadó

Minden támogatásért hálás vagyok, mert ez már nem hobbi, hanem kőkemény munka: PATREON TÁMOGATÁS

Még szintén kedvelheted...