Egyéni felelősség a gyerekeink jövője érdekében

Zero waste életmód kiteljesedése

zero waste életmód és a társadalmi szerepvállalás a Dobd ki a szemetest! könyv bővített kiadásában

A zero waste könyv sikere

A Dobd ki a szemetest! című könyvem első kiadásából készült több mint 4000 példány 10 hónap alatt elfogyott. Az elmúlt évben folyamatosan éreztem, hogy tovább kell lépnem, hiszen a zero waste életmód csupán egy szelete az igazi környezettudatosságnak. Ahogy végignéztem az elmúlt egy évemet, rájöttem, hogy mi az, ami továbblépést jelentett nekem, és jelenthet másoknak is. Ez pedig a társadalmi szerepvállalás léte és fontossága.

Zero waste életmód és klímaszorongás

Saját magamon azt tapasztaltam az elmúlt évek során, hogy a zero waste életmód tökéletesítése egy idő után már nem jelentett kihívást számomra. Azt éreztem, hogy ez még mindig kevés. Kevés ahhoz, hogy a magam módján „megmentsem” a bolygót, és a gyerekeim jövőjét jobbá tegyem. Az érzés, hogy kevés amit csinálok, szemben azokkal a hírekkel, amelyek a klímakrízis valós létére utalnak, nem volt kedvemrevaló. Egyre gyakrabban éreztem magamon a szorongás tüneteit. Tudtam, hogy tovább kell lépnem, egy újabb szintre kell emelkednem a környezettudatosságomban. Amellett, hogy a zero waste életmódot továbbra is igyekszem fenntartani és javítani, ráébredtem, hogy mi az ami továbblendíthet. Ez pedig a társadalmi szerepvállalás, az egyéni felelősség fontosságának felismerése, és ennek megfelelően az aktív mindennapok ilyen irányú kiterjesztése.

Ennek érdekében egyre gyakrabban vállalok el különféle előadásokat, szervezek workshopokat, veszek részt interaktív kerekasztal beszélgetéseken. És ennek érdekében készült a Dobd ki a szemetest! könyvem új fejezete is, amely a Társadalmi szerepvállalás fontosságáról szól. Már nem egyszerűen a hulladék mennyiségét szeretném csökkenteni, hanem szeretném ennek a módszerét minél több emberhez eljuttatni, és megmutatni nekik, hogy igenis számít minden egyes lépésük. Számít minden kis lépés, amivel példát mutatnak a környezetüknek, ami inspirál másokat is a változtatásra, az életmódváltásra.

Társadalmi szerepvállalás mint megoldás

A könyv új fejezete segít az olvasónak abban, hogy hatékonyan és eredményesen legyen képes a környezetében szemléletmódváltozást elérni. Minél többen teszünk és gondolkozunk így, annál nagyobb eséllyel tudjuk ismét egyensúlyba hozni az embert és a környezetet. „Az egyéni felelősségvállalásból táplálkozó társadalmi szerepvállalás lehetőséget ad arra, hogy egyre több emberhez hatásosan eljussanak a legfontosabb információk, a legegyszerűbb cselekvési lehetőségek, az induló lépések, amelyek alkalmazásával mindenki képes aktívan tenni azért, hogy a bolygónk nem csupán további 10-20 évig, hanem azon túl is élhető hely legyen gyermekeink és unokáink számára. ” (részlet a könyvből).

Érdekel a téma? Csatlakozz!

Ha folyamatosan szeretnél velem “találkozni”, a bloghoz és a facebook oldalhoz ITT csatlakozhatsz. Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről, ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót. A követés funkción belül pedig állítsd be a „megjelenítés elsőként” lehetőséget. Így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről. Érdemes feliratkozni a blogra is (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.

Újdonság, hogy már elérhető a Háztartásom hulladék Nélkül YouTube csatornám is, ahol folyamatosan kisfilmek segítségével mutatom meg a zero waste életmód praktikáit.

Ha tetszett a cikk megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért! Tarts velem ezen az úton! A könyv megrendelhető a hulladeknelkul.hu oldalon vagy a kiadótól közvetlenül is.

Tóth Andi – Háztartásom Hulladék Nélkül
Lelkesedés Kiadó

Minden támogatásért hálás vagyok, mert ez már nem hobbi, hanem kőkemény munka: PATREON TÁMOGATÁS

Még szintén kedvelheted...