Hulladékmentes fürdőszoba – sikerek és tökéletlenségek

Hulladékmentes fürdőszoba kialakítása központi kérdés ha az otthonunkat környezettudatosabbá szeretnénk tenni.

Az EuroStat 2019-es felmérése szerint egy magyar ember átlagos éves hulladék (ill. szemét) termelése 387 kg. Ez nagyjából 5 személy átlagos súlyának felel meg, ami gyakorlatilag a saját súlyunk ötszöröse. Ez éves szinten Magyarország 10.000.000 fős lakosságával számolva 3.870.000 tonna, azaz kb. 50.000.000 átlagos súlyú személy súlyának megfelelő hulladék mennyiséget termelünk.

hulladék mennyisége európában 2019
Kép forrása: https://ec.europa.eu/eurostat/web/main/home

Ezek többsége egyszer használatos eszközökből, csomagolóanyagokból tevődik össze, melynek többsége megelőzhető illetve kiváltható lenne tartós eszközökkel. A hulladékmentes fürdőszoba kialakításakor is ezekre a hulladéktípusokra érdemes helyezni a hangsúlyt.

Az ideális hulladékmentes fürdőszoba

Ha neten rákeresünk a hulladékmentes fürdőszobát ábrázoló fotókra, akkor szerintem nincs olyan ember, aki nem vágyakozva nézegetné ezeket. A zero waste fürdőszoba fényképek szinte mindig nyugodtságot, tisztaságot, egyszerűséget és természetességet sugároznak. Nem igen láthatóak rajtuk zűrzavaros, termékekkel teli polcok, szekrények. Ilyen inspiráló képek láttán nem csoda ha mi is a tökéletességre szeretnénk törekedni.

Az ideális hulladékmentes fürdőszoba azonban nem szabad, hogy a tökéletes hulladékmentességet jelentse. Inkább az a cél, hogy minél tudatosabban, minél környezetbarátabb módon és minél hulladékszegényebb megoldásokkal váltsuk le a hulladéktermelő eszközömket, tárgyakat, kozmetikumokat.

Egy ideális hulladékmentes fürdőszoba nem is feltétlenül látványos. Az egyszerű és környezettudatos megoldások többnyire nem feltűnőek. Ha például a fiókban találtál még egy korábbi vásárlásodból származó műanyag fogkefét, akkor azt használd el, akkor is, ha ezzel a mosdókagyló látványa nem tükrözi a környezettudatos szemléletmódot. Ez a legkörnyezetbarátabb megoldás abban az esetben, ha az adott termék már a háztartásodban van. A jövőbeli vásárlásoknál viszont már az új hulladékmentes fürdőszobának megfelelő tudatos döntésed alapján válogass az üzletekben.

Véleményem szerint akkor ideális egy zero waste fürdőszoba, ha nem használunk benne eldobható egyszer használatos (azaz egyutas) eszközöket, nem vásárolunk olyan termékeket, amelyek csomagolása nem környezetbarát, és nem halmozunk fel fölösleges árucikkeket.

Saját tapasztalataim a hulladékmentes fürdőszoba kialakításában

5 évvel ezelőtt vettem a fejembe, hogy az egész háztartásomat át kell alakítanom, és hulladékmentes megoldásokkal szeretném csökkenteni a háztartási hulladékunk mennyiségét. A hulladékaink átvizsgálásakor egyértelművé vált, hogy a legtöbb szemét a konyhánkban és a fürdőszobánkban keletkezik.


Olvasd el ezt is!


A konyhai hulladékok csökkentése viszonylag gyorsan és könnyen haladt. Több mint 5 éve célom, hogy a háztartásunk hulladéktermelését a minimálisra csökkentsem, az egyik legsikeresebb terület számomra a konyhában keletkező hulladékok kiiktatása. 


A hulladékmentes fürdőszoba bevezetése nem azt jelenti, hogy az eddig használt eszközeinket, tárgyainkat egyik napról a másikra kidobjuk a szemétgyűjtőbe, azért, hogy azokat lecserélhessük környezetbarát változatokra. Az első lépés – a háztartás egyéb hulladékainak csökkenétséhez hasonlóan – az ön- illetve fürdőszoba vizsgálat. Érdemes időt szánni arra, hogy végiggondoljuk a következőket, mielőtt tényleges változtatásba kezdünk:

 • Valójában mi a célja a fürdőszobai hulladékcsökkentésnek?
 • Minden, a fürdőszobában megtalálható, kozmetikumra, eszközre szükség van?
 • Vannak olyan termékek, eszközök, amelyek akár már több éve nem kerültek használatba?

A szűrőnkön fennakadt termékek sorsa szintén fontos kérdés. Egyrészről ezeket a termékeket fokozatosan fel lehet használni – ezzel egy jó időre lehet minimalizálni az ilyen irányú kiadásainkat. Mit tegyünk azonban azokkal a kozmetikumokkal, fürdőszobai eszközökkel, amiket nem szeretnénk felhasználni (mert például nem vált be)? Ezeket könnyen át tudjuk adni adományként olyanoknak, akik örömmel elhasználnánk (akár baráti körben, családban, adománygyűjtő helyeken, sőt akár még állatmenhelyeken is). A lejárt szavatossági idejű, vagy már használhatatlan termékeket sajnos csak a kommunéális hulladékgyűjtőbe tudjuk dobni. Amikor ezt megtesszük, akkor fontos emlékeztetni magunkat arra, hogy mindez a szemét és fölösleges kiadás elkerülhető lett volna. Ezért a jövőben ennek tudatában, immáron környezettudatosan fogunk tudni vásárolni.

A hulladékmentes fürdőszoba célja

A hulladékcsökkentés egy folyamat, a tökéletesség nem kivitelezhető, sem a fürdőszobában, sem a háztartás egyéb területein. De ezzel nincs is baj, hiszen környezettudatos gondolkodással nagyon jól meg lehet közelíteni. A hulladékmentes fürdőszoba kialakításakor több célt is megfogalmazhatunk magunknak, amelyek egyike sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Ilyenek lehetnek például:

 • túl sok szemét gyűlik össze adott időszak alatt az otthonunkban, aminek a tárolása, elhelyezése gondot okoz (például ritkán jár a hulladékgyűjtő autó);
 • információnk van arról, hogy mi történik a kidobott (akár szelektíven gyűjtött, akár kommunális) hulladékkal, ami zavar bennünket;
 • bosszant a fürdőszoba takarítás során a rengeteg – többnyire használaton kívüli – eszköz, tárgy;
 • egészségesebb kozmetikumokat szeretnénk használni, amelyekből nem szívódhat fel a szervezetünkbe káros vegyianyag;
 • valamilyen egészségügyi ok miatt (például ekcéma) kénytelenek vagyunk változtatni;
 • kevesebbet szeretnénk költeni a fürdőszobai árucikkeinkre;
 • ökológiai szempontból fontosnak tartjuk, hogy a bolygót ne szennyezzük, ezzel konkrét lépéseket teszünk a gyermekeink jövője érdekében.
hulladékmentes fürdőszoba, környezettudatosság
Fotó: Veres Viktor

Mire van szükség egy hulladékmentes fürdőszobában?

Mivel minden ember és ezzel együtt háztartás – és persze fürdőszoba – egyedi, ezért nagyon különböző lehet az is, hogy kinek milyen dolgokra van valójában szüksége. Emiatt most a saját tapasztalataimat tudom megosztani. Nálunk az alábbi eszközök, kozmetikumok maradtak fenn az önvizsgálat szűrőjén:

 • Tusoláshoz, mosakodáshoz szükségünk van tusfürdőre, vagy szappanra;
 • Hajmosáshoz samponra;
 • A lányom hosszú haja miatt muszáj tartanunk valamilyen hajmosás utáni kifésülés könnyítő hajbalzsamot;
 • Arcápoláshoz – a száraz arcbőröm miatt – szükségem van valamilyen hidratáló krémre, sőt a korom miatt szemkörnyék ápoló krémre is;
 • Menstruációs eszközökre;
 • Testápolóra;
 • Dezodorra;
 • Borotvára;
 • Fogkrémre és fogkefére;
 • WC papírra;
 • Parfümre;
 • Naptejre;
 • Minimális dekorkozmetikumra;

A fürdőszobánk feltérképezése előtt ennél jelentősen több dolog volt megtalálható nálunk. Ilyenek voltak például, hogy a családban mindenkinek saját „bevált” tusfürdője, samponja, fogkrémje, dezodorja volt; használtunk borotvahabot; tampont illetve egészségügyi betétet; rengeteg dekorkozmetikumot és körömlakkot; többféle arcpakolást és „csodatevő” krémeket (ezek többségét lelkesen megvásároltuk, majd nem is használtuk többet).

Impulzusvásárlás a mumus

Egy fürdőszobában, ha nem tudatosan vásárolunk, akkor rengeteg olyan tárgy, eszköz, kozmetikum felhalmozódik, amelyekre valójában nincs is szükségünk. Éppen csak a pillanat hevében, egy reklám vagy akció hatására, esetleg a termék látványa miatt, vagy az ígért fantasztikus átalakulás reményében, hajlamosak vagyunk olyan dolgokat is megvásárolni, amik nem a tudatos gondolkodás eredményeként kerültek a bevásárló kosarunkba. Ezek mennyisége nagyszerűen felmérhető, ha megvizsgáljuk, hogy mik azok a termékek, amiket akár évek óta nem használtunk, vagy pedig lejárt a szavatossági idejük. Ezekre nagy valószínűséggel tényleg nincs is szükségünk, így ezek jövőbeli megvásárlásától eleve tartózkodnunk érdemes. Elmondható a hulladékmentes fürdőszoba kialakításánál is, hogy az impulzusvásárlásaink megszüntetése, az elkerülhető hulladékok mennyiségét drasztikusan képes csökkenteni.

Sikerek és tökéletlenségek a hulladékmentes fürdőszobánk kialakításánál

A fürdőszobánk hulladék mennyiségének csökkentése hosszú távon tartó folyamat. Rengeteg mindenben sikereket értem el itthon, de több olyan dolog is van, amit még így 5 év után sem tudtam (esetleg csak részben) megváltoztatni. Sikerként könyvelem el, hogy a textilzsebkendők, a saját készítésű tusfürdő és sampon, a szappanok bevezetése zökkenőmentesen zajlott. Részsiker, hogy az alternatív fogkrémek, fanyelű fogkefék, környezetbarát dezodorok, a wc papírt helyettesítő kendők a család felénél beváltak és szeretik használni. A hulladékmentes fürdőszobánk tökéletlenségei közé sorolom a nálunk még mindig fellelhető flakonos naptejet, még el nem használt tusfürdőt, az eldobható fejű borotvát.

7 dolog, ami könnyedén megvalósítható a hulladékmentes fürdőszoba kialakításához

Saját tapasztalatom szerint az alábbi dolgok leváltása hulladékmentes verzióra, ment a legkönnyebben. Ezeket bárki kipróbálhatja, nagy valószínűséggel eredményesen tud ezekben változtatni, és kézzelfoghatóan csökkentheti a hulladék termelését a fürdőszobában. Azonban ha a lentiekre nincs lehetőség, akkor bizonyos fő szempotok figyelembevétele mellett, a lehető legkörnyezetbarátabb termékeket tudjuk kiválasztani: természetes alapanyag, környezetbarát csomagolás, helyi (magyar vagy legalább európai) termék előnyben részesítése.

1. Szappan

Vezesd be a szappanok használatát a tusoláshoz, mosakodáshoz, kézmosáshoz. A helyi kézműves szappanok sok esetben csomagolás nélkül, vagy legalábbis környezetbarát papír csomagolásban elérhetőek. Ha mégis műanyag csomagolásuk van, akkor ez biztosan kisebb műanyag hulladékot jelent, mint a tusfürdők, folyékony szappanok műanyag flakonjai.

2. Sampon

A saját készítésű sampon is nagyon jó megoldás. Én hosszas keresgélés után találtam olyan receptet, amely a legjobban hasonlít illatra, állagra és habzásra is a hagyományosan megszokott kommersz samponokhoz. Ugyanis nálunk az első időben az alternatív megoldásnak ez volt a feltétele a családom részéről. Hulladéktermelés tekintetében érdemes figyelni a használni kívánt alapanyagok csomagolására is. Azonban nagyobb kiszerelés vásárlásával a fajlagos hulladékmennyiség jelentősen csökkenthető. Az elmúlt évek nagy felfedezettje nálam a szilárd sampon (sampon tömb, NEM samponszappan). Papír csomagolás, természetes összetevők, nem nekem kell összeállítani, helyi/magyar kézműves termék, tökéletesen tisztít és szuperül habzik. Ma már az egész családom ezt használja, így az itthoni samponkészítés már a múltté. Igaz nem olcsó, de nagyon sokáig kitart. Mindenképpen javaslom a kipróbálását. Én eddig 3 márkát (Szappanfalu, Fleur de Lin, Ameli) próbáltam, de mindegyik tökéletesen működött.

3. Arcápolás és Testápoló

Több magyar kozmetikum gyártó is működik már, akik üvegtégelyben (sőt némelyik betétdíjas rendszerű visszaváltható tégelyben) kínálják a termékeiket. Ezek a termékek általában természetes anyagokból készülnek, állatkísérletektől mentesek, sőt sok esetben vegánok is. Érdemes a saját kozmetikusunkkal is konzultálni, mert elképzelhető, hogy ő is készít krémeket, amiket a saját tégelyedben megvásárolhatsz tőle.

arcápolás - hulladékmentes fürdőszoba

4. Sminklemosás, arctisztítás

A legegyszerűbb módszer ha hidegen sajtolt olajat használunk erre a célra. Tökéletes választás az élelmiszerboltokban kapható szőlőmagolaj, vagy napraforgóolaj. Ezeket könnyedén variálhatjuk saját ízlésünk szerint. Nekem jelenleg levendulás napraforgó olajom van erre a célra, amit én készítettem.

5. Fogkefe

A műanyag fogkefék sajnos minden esetben a kommunális hulladékgyűjtőbe kerülhetnek, nem lehet újrahasznosítani őket. Maximum az életútjuk hosszabbítható, ha tovább használjuk ezeket például takarításra. Szerencsére azonban egyre több ehlyen kapható fa vagy bambusz nyelű fogkefe. Fontosnak tartom itt megemlíteni, hogy a sok ezer kilométert utaztatott, nem feltétlenül etikus körülmények között legyártott „zöld” bambusz fogkefe révén az ökológiai lábnyomunkat nem csökkentjük. Érdemes olyan terméket választani, ami hozzánk minél közelebb készül, olyan alapanyagokból, amelyek kitermelése a lehető legkisebb környezeti terheléssel jár.

hulladékmentes fürdőszoba fogápolás

6. Fésű, hajkefe, körömkefe

A fogkeféhez hasonló szempontokat érdemes szem előtt tartani, és a régi műanyag fésűink, keféink helyett környezettudatosan választani, amikor annak eljön az ideje. A teljességhez hozzátartozik, hogy a kefék és fésűk sokkal lassabban használódnak el, mint a fogkefék. Így rendszeres karbantartás mellett, akár 10 évig is tökéletesek. Nálunk van 20 éves fésű, és 10 éves hajkefe, és egy legalább 30 éves műanyag körömkefe is. A keféket, fésűket viszonylag egyszerű tisztántartani, ha a hajtól, nagyobb szennyeződéstől megszabadított fésűt illetve haj/körömkefét meleg szódabikarbónás vízben áztatjuk pár órát. Amennyiben szükségét érezzük, akkor egy kis nátrium+-perkarbonát hozzáadásával fertőtleníteni is tudjuk. A szennyeződések eltávolításához hasznáhatunk vékony fogas fésűt, nagyobb tűt.

7. Arctisztító textil párnák

Az eldobható arctisztító korongok helyett a legegyszerűbb hulladékmentes alternatíva, ha régi használaton kívüli, természetes anyagú törölközőből kis négyzeteket vágunk ki, ami akár kézzel, akár varrógéppel beszeghető. Használat után szappannal átdörzsölve könnyen tisztíthatóak és sok-sok évig jó szolgálatot tesznek.

A listából látszik, hogy nagyon egyszerűen el lehet indulni a hulladékmentes fürdőszoba kialakítása felé. A felsorolt megoldási javaslatok megvalósítása általában nem okoz gondot senkinek, azonban van sok olyan további lehetőség is, ami az egyéni, saját fürdőszobai listánkon szerepel, de azok esetében a hulladékmentesítés már komolyabb falat. Ezekről a haladó lépésekről a Dobd ki a szemetest című könyvemben, illetve egy hamarosan készülő írásomban olvashattok.


Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Adományaitokkal lehetőségem lenne eljutni oktatási intézményekbe, ahol a diákok és a pedagógusok számára díjmentesen tartanék előadásokat, workshopokat a hulladékmentes életmódról, annak fontosságáról. Támogatásra a Patreon oldalon van lehetőségetek:

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

HULLADÉKMENTES GYIK

Mik a leggyakoribb hulladéktermelő dolgok egy fürdőszobában?

A fürdőszobában a legtöbb hulladékot a csomagolási hulladék teszi ki. A kozmetikumok és a veszélyesnek számító szemét a leggyakoribb. Ilyenek a flakonok, tégelyek, eldobható tisztítóeszközök, az eldobható pelenka vagy menstruációs betétek, tamponok, de ebbe a körbe tartozik a wc papír, a borotvák, műanyag fogkefék, tubusok is.

Tényleg olcsóbb ha hulladékmentes fürdőszobát alakítok ki?

Igen, valóban lehet ezzel az életmóddal spórolni, de csak abban az esetben, ha tudatosak maradunk. Azaz a meglévő eszközeinket a végletekig használjuk és csak akkor vásárolunk új (és környezetbarát) dolgokat, ha arra valóban szükség van.

Még szintén kedvelheted...