Ételhulladék kicsit másképp

Másnap már nem is finom…

Az ételhulladék elkerülése a háztartási hulladék mennyiség csökkentésének az egyik legfontosabb része. Az ételhulladék teszi ki egy átlagos háztartás teljes hulladékának minimum 30%-t, ezért érdemes fokozottabban ügyelni rá.

ételhulladék elkerülése

A régmúlt időkben kevésbé foglalkoztam az ételhulladék keletkezésével. Természetesen én sem szerettem ételt kidobni soha, de a maradékok vagy az állatok elé vagy a komposztálóba kerültek, esetleg elajándékoztam a családban. De valójában ez mind egy fajta kidobásnak minősül.

Korábban az alábbi egyáltalán NEM követendő módszerek jellemezték a vásárlásaimat:

 1. Reklámban láttam valami vonzó újdonságot, ki kellett próbálnom. Ha nem ízlett a családnak, kidobtam…
 2. Kedvenc ételekből (pl joghurt, rágcsa, stb.) mindig jó sokat vettem, hogy mindig legyen belőle itthon. Természetesen általában nem fogyott el mind, és bent felejtettük a hűtő mélyén, és megromlott. Az eredmény, hogy kidobtam…
 3. Főétkezésekre sokat és sokfélét főztem, hogy minden családtag megtalálja a kedvére valót. A maradékot másnap már nem szerették. Így ezeket is kidobtam…
 4. Vásárlásnál (alap élelmiszerek, zöldség, gyümölcs, stb.) mindig bőven vásároltam, csak mert olyan gusztusos volt a kínálat. Ha megmaradt és megromlott, kidobtam…
 5. Ha valami akciós volt, akkor abból is többet vettem. Szinte mindig megmaradt belőle és megromlott. Kidobtam…

És még sorolhatnám. Így visszagondolva szörnyű és elkeserítő. DE megváltoztam, tudatos lettem, és más minden apró részletre igyekszek figyelni, amikor ételhulladék keletkezése merülhet fel.

Cél: az ételhulladék minimalizálása

Azért, hogy ne legyen ételhulladék (vagy legalábbis szinte nulla) szükség volt a tudatosságra, és egy kis kreativitásra.

A legfontosabb dolgok amire nagyon figyelek:

 1. MINDIG megnézem vásárlás előtt az otthoni készleteimet. Első körben azokkal gazdálkodok (ma vacsorára például tegnapi maradék sülthúst daráltam le és töltöttem meg vele a hétvégi maradék nyers lángos tésztát. Félbehajtva, kevés reszelt sajttal bolondítva sütőben megsütöttem.
 2. MINDIG listával megyek vásárolni, és ahhoz szigorúan tartom is magam. Csak azt veszem meg ezáltal, amire valóban szükség van a főzéshez.
 3. MINDIG csak 1-2 napra előre vásárolok, így nincs esélye a hűtőben megbújni az élelmiszereknek, hiszen a hűtő nincs teletömve, átlátható lesz és nem tud elfelejtődni semmi.
 4. CSAK olyan élelmiszert veszek nagy kiszerelésben, vagy nagyobb mennyiségben, ami nem megy tönkre. Például liszt, cukor, egyéb alap élelmiszerek.
 5. MINDIG lefagyasztom az esetleges ételmaradékot. A következő főzés megtervezésénél nemcsak a hűtőt vizsgálom meg, de a fagyasztó tartalmát is. Így például egy sült étel megmaradt szaftját rendszeresen később használom fel újabb ételek fűszerezéséhez (pl. szószos tészták).
 6. Amit csak tudok, MAGAM készítem el. Ez nemcsak finomabb és egészségesebb, de az otthoni alapanyagokat felhasználva csak annyit készítek, amennyi el is fogy. Erre jó példa a majonéz, ami nálunk nagyon sok fogy. Mindig hamis majonézt keverek (tejföl, mustár, cukor, só, bors).
 7. A hűtőben lehetőség szerint ÁTLÁTSZÓ dobozokban, üvegekben tárolom az élelmiszert, így mivel eleve átlátható a kevesebb étel miatt a hűtő, rögtön látom, hogy miből gazdálkodhatok.
 8. Sok olyan hulladék keletkezhet egy háztartásban, amit étkezési célra nem lehet felhasználni. Ezeket ÚJRAHASZNOSÍTOMPéldául a citrom héja. Mielőtt a komposztba dobom, beáztatom ecetbe – ebből tökéletes természetes tisztítószer alapanyag lesz. Vagy a kávézacc, a tojáshéj, stb. (hasonló praktikus ötleteket találhattok még a Dobd ki a szemetest! című könyvben).

Az ételhulladék tudatos csökkentésének előnyei

 • Spórolok, hiszen nincs túlvásárlás.
 • Spórolok, hiszen a meglévő ételekből gazdálkodok.
 • Nincs (vagy csak minimális) ételhulladék, ez kimondottan jó érzéssel tölt el.
 • Mivel nincs étel-hulladék, a szemetesemben sem büdösödik semmi.
 • Jelentősen lecsökken a hulladékom mennyisége, ezért egy kicsi szemetesvödör is elegendő, ezáltal helyet takarítok meg a szekrényemben.

Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Még szintén kedvelheted...