Esőkert – kert a kertünkben

Az esőkert mesterségesen kialakított és növényzettel beültetett mélyebben fekvő felület a talajban, amelynek célja az esővíz felfogása, ideiglenes tárolása és szűrése.” – Wikipédia

Az esőkert kifejezéssel pár éve találkoztam első ízben, annak felhasználási lehetőségeiről, előnyeiről olvastam egy angol nyelvű oldalon. Az írás elején a szememet megütötte a minden kis lépés számít szlogen („every little bit helps„), ami az én szemléletmódomat is hűen tükrözi. Abban az időben éppen költözés környékén álltunk, így a megvalósítás ötlete még nem fogalmazódott meg bennem, azonban az ott olvasottakat alaposan elraktároztam a fejemben. Évekkel később, már az új házunkban lakva, tapasztaltam meg a legtöbbször klímaváltozás okozta, gyakran váratlanul érkező, heves, özönvízszerű esőzéseket. A kertünk néhány helyen nehezen szivárogtatta el a hatalmas mennyiségű csapadékot, annak ellenére, hogy 7 több évtizedes korral bíró hatalmas fa is található az alig 500 nm-es kertünkben. Ennek megoldására kerestem és találtam meg az ökologikus megoldást az esőkert kialakításában. A megvalósítás 2021 őszén be is következett, melynek folyamatáról videó is készült.

frissen elkészített esőkert
Frissen elkészült esőkert, ami még további növényekre vár (2021 szeptember)

Fedett talaj okozta problémák

Az egyre gyakoribb hirtelen lezúduló esőzések több szempontból is problémát okoznak. Elsősorban az olyan környezetben okoz gondot, ahol sok a fedett talajfelület (aszfalt, beton, térkő, magas beépítettség). Az ilyen területeken a hirtelen érkező nagy mennyiségű csapadék képtelen a talajba szivárogni. A fedett területeken hatalmas vízmosásokat képez, és jelentős mértékben terheli a csatornarendszert, amelynek telítődése során a szennyvíz a felszínre kerülhet. Az ily módon a csatornarendszerbe kerülő esővíz továbbá erősen szennyezett, különféle mérgező anyagokat tartalmaz (pl. az autóutakról befolyó üzemanyag tartalmú szennyeződések, különböző hulladékok, nehézfémek), melyek nem csupán a talajra, hanem a környező élővizekre is káros hatással van. A hatalmas vízmosások fokozott eróziós következménye is terheli a természetes élővilágot. Egy magánkerten belül is megjelenhetnek ilyen jellegű gondok, amelyre egyszerűen és költséghatékonyan találhatjuk meg a megoldást az esőkert kialakításával.

Az esőkert ökologikus megoldást jelent

Az első esőkerteket, lakossági céllal 1990-ben hozták létre az Egyesült Államokbeli Maryland államban (Somerset településen). Dick Brinker vállalkozó helyettesítette a kiépített eső/szennyvízgyűjtőket növényekkel beültetett földterületekkel, ezzel tehermentesítette a véges kapacitású szennyvíztározókat. A projekt annyira sikeresnek bizonyult, hogy világszerte terjedni kezdett a módszer.

Az esőkert előnyei

 • Összegyűjti az esővizet, és rövid ideig tárolni tudja.
 • Intenzívebb párologtatásának köszönhetően a levegő páratartalmát növeli és hűti a forró nyári napokon a környezetét.
 • Természetes módon tisztítja a lezúduló, akár szennyezett csapadékot. A fokozatos elszivárgás után visszajut a természetes közegbe, az élővizekbe, táplálja a talajvizet és javítja annak minőségét.
 • Élőhelyet, menedéket és táplálékforrást nyújt a legkülönfélébb élőlényeknek (pillangók, beporzó rovarok, békák, madarak).
 • Megszünteti az átfolyó esőt a kertünkben, és jelentősen több vizet képes elnyelni mint a pázsit.
 • Az esőkertben jól megválasztott, többnyire őshonos, növények minimális gondozást igényelnek, mivel természetes közegben fejlődhetnek.
esőkert esőben
Esőkert munkában

Az esőkert kialakítása röviden

 • Válassz a kertedben egy olyan területet, ahova a nagy mennyiségű eső természetes úton folyik, vagy amelyik a legalacsonyabb fekvésű. Itt érdemes kialakítani az esőkertet. Fontos szempont, hogy az esőkert elhelyezkedése legalább 10 méter távolságra kerüljön a ház alapjától.
 • Jelöld ki a méreteket és a formát. Ha a tetőről az ereszcsatornán lefolyó esővizet szeretnéd ide vezetni, akkor akár nyitott, kővel kirakott patakocska formájában is esztétikusan kialakítható, vagy föld alatt nagyobb átmérőjű locsolóslaggal. Mi az utóbbit választottuk.

 • Ásd ki az esőkert medencéjét. Mi ezt 2 mélységben tettük meg, így a nagyobb gyökérzettel rendelkező növények is jól érzik magukat.

 • Töltsd fel a kiásott medencét komposzttal kevert földdel. Bátran használhatod erre a célra a korábban kiásott földet, ha az nem túl kötött, agyagos.
 • Mivel az esőkertben időszakosan van nagy mennyiségű víz, ezért olyan növényeket érdemes beleültetni, amelyek bítják a változékonyságot, de semmiképpen nem vízkedvelő fajok. A mi esőkertünkbe kasvirág, árnyékliliomfélék, nőszirom félék, harangvirág, kék nefelejcs, geránium félék, sásliliom kerültek.
 • A beültetett növények közé szórt fakéreg mulcs segít a vízmegtartásban, a kiszáradás ellen dolgozik.
 • Utólagos gondozásként a gyomok eltávolítása az első évben kiemelt szerepet kap. Amint a növények megerősödnek, úgí lesznek képesek a gyomokat kiszorítani.

Természetesen a fenti leírás nem szakmai, és ennél sokkal precízebben is ki lehet alakítani az esőkertet. Azonban a mi kertünkre nem jellemző az igazi nagy vízmosás esőzések idején, ezért nem is ragaszkodtunk annyira a szakmailag megalapozott kialakításra.

Ahol komoly gondot jelentenek a lezúduló esővíz okozta károk, ott mindenképpen érdemes betartani a pontos szakmai útmutatót (https://youtu.be/FgjXiWESK6E).


Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Forrás:

Még szintén kedvelheted...