Arcápolási tippek, otthon, hulladékmentesen

Az arcápolási tippek megvalósítása otthoni körülmények között nem tűnik bonyolultnak, azonban a környezettudatossá válás nem olyan egyszerű. Az arcápolási és a kozmetikai termékek hulladéktermelése sok családban jelentős, ezért a hulladékmentes fürdőszoba kialakítása fontos lépcsőfok lehet azoknál, akik célként tűzték ki a zero waste életmódot.

Kozmetikumok és a hulladék

A kozmetikumok térhódítása, és főképpen a műanyag flakonok, csomagolások elterjedése óta, a kozmetikai ipar jelentős mértékben hozzájárul a műanyag hulladék okozta globális problémához.

“A műanyagok tömegtermelése az 1950-es években indult, és exponenciálisan nőtt évi 1,5 millió tonnáról a jelenlegi évi 280 millió tonnára.”

https://www.eea.europa.eu/

Egy 2020-as felmérés szerint a magyar lakosságban a nők 20, férfiak 8 db kozmetikummal (ebbe beletartoznak az arcápolási termékek, dekorkozmetikumok és egyéb szépségipari termékek) rendelkeznek fejenként, melynek csupán csak alig felét használják rendszeresen. A vásárlásaikat befolyásoló legfőbb tényező az ár és a reklámok (akciók), ennek következtében jelentős az impulzusvásárlások mértéke. A hulladéktermelés egyik fő okozója pedig éppen az impulzus vásárlásainkban keresendő. Habár a kozmetikumok többségének műanyag csomagolása (kozmetikai szerek kb. 60%-a műanyag csomagolású), kiöblítés után szelektíven gyűjthető, azaz újrahasznosítható lenne, azonban egy 2015-ös felmérés kimutatta, hogy ezeknek csupán kb. 14%-uk kerül be az ipari újrahasznosító rendszerbe. Azaz a 2020-as felmérés adataival számolva, a felmérés időpontjában, fejenként a nők részéről 2-3 db, a férfiak részéről 1-2 darab kozmetikum műanyag csomagolása lesz újrahasznosítva. A többi hulladéklerakóba vagy hulladékégetőkbe kerül.

Arcápolási tippek hulladékmentesen

A fürdőszobában felhalmazódó kozmetikumok nem csupán a csomagolásuk révén, hanem az összetételük révén is károsan hatnak a környezetünkre és az egészségünkre. Érdemes megvizsgálni például, hogy az otthon található kommersz kozmetikumok hány százaléka tartalmaz például mikrogyöngyöt, és egyéb mikroműanyagot (pl. csillámport).

“A mikroműanyagok a műanyagok nagyon kicsi részei, amelyek kisebbek 5 milliméternél.”

https://www.europarl.europa.eu/

A fentiek tudatában nagyon fontosnak tartom a használatban lévő arcápolási termékeink és egyéb kozmetikumaink felülvizsgálatát, hiszen ezek legyártása, használata, majd az ezekből keletkező hulladék ártalmatlanítása jelentős környezeti terheléssel jár, ami azonban környezettudatos hozzáállással megelőzhető, nagy mértékben csökkenthető. A később bemutatott arcápolási tippek a saját háztartásomban bevált olyan módszerek, melyek az arcápolási termékekből származó hulladékok csökkentéséhez is hozzájárulnak. Mindemellett egyéb, számomra fontos ökologikus szempontoknak is megfelelnek.

3 lépés az arcápolási termékekből származó hulladék csökkentésére

Első lépésként tedd fel magadnak a kérdést: Biztosan mindegyikre szükséged van? Vannak köztük olyanok, amelyeket csak valamilyen reklámfogás hatására vásároltál meg? Az arcápoló kozmetikumaim mennyiségét én már évekkel ezelőtt minimalizáltam, a következőkre: arctisztító olaj (ezt inkább csak sminkelés után használom és magam készítem), arckrém (nappal és este ugyanaz), esetleg szemkörnyék ápoló.

othhon készíthető arcápolási termékek

Ha sikerül leredukálnod a kozmetikumaid típusát és darabszámát a valóban szükséges mennyiségre, akkor jöhet a kutatás. Határozd meg, hogy neked milyen szempontok fontosak, amikor új kozmetikumot vásárolsz. Ezek a válaszok rendkívül egyéniek lehetnek. Én a következők alapján szoktam választani: természetes alapanyagok, helyi kézműves termék, állatkísérletmentes, nem túl erős illatok, hagyományos módszer szerint készített, lehetőség szerint csomagolásmentes, vagy környezetbarát csomagolás (erről a cikk végén még olvashattok). Szerencsésnek mondhatom magam, mivel arcápolási tippek tekintetében a kozmetikus, akihez legalább 20 éve járok, mindig segít, és a krémeket is ő készíti el nekem, méri ki a saját tégelyembe. Amennyiben nincs ilyen szuper kozmetikus a közeledben, akkor fel kell kutatni olyan beszerzési forrásokat, ahol a neked fontos ökológiai szempontok szerint készülnek az arcápolási termékek.

Ha nem találsz a szempontjaidnak megfelelő csomagolásmentes megoldást, akkor törekedj arra, hogy a csomagolás (és természetesen az összetétel is) minél inkább környezetbarát legyen. Választhatsz nagyobb kiszerelést, üvegtégelyes változatot a műanyag flakon helyett, szappanféléket a folyékony kozmetikumok helyett. De akár utánaolvashatsz a házi készítésű recepteknek is. Amennyiben ez utóbbit választod célszerű kozmetikussal konzultálni, ha bizonytalan vagy valamilyen összetevőben. Illetve az alapanyagok beszerzésénél is szem előtt kell tartani a számodra fontos szempontokat. Az arcápolási termékek és a különböző kozmetikumok összetételéről nagyon hasznos cikket olvashattok a Tudatos Vásárló Egyesületének honlapján, ahol a kerülendő alapanyagokat is felsorolták.

Arcápolási tippek - válassz környezetbarát csomagolást

Itt szeretném kiemelni, hogy nem minősül környezetbarát megoldásnak, ha az otthon megtalálható arcápolási termékeinket kidobjuk, hogy helyettük hulladékmentes (vagy legalábbis low waste) változatokra cseréljük le. A meglévő kozmetikumokat érdemes fokozatosan felhasználni, esetleg ismerettségi körben átadni, és így folyamatosan tudjuk lecserélni a használt termékeinket környezetbarát darabokra, anélkül, hogy kidobnánk a régieket a hulladékgyűjtőbe.

Arcápolási tippek a hulladékmentes életmódban

Koromból adódóan fontos a rendszeres arcápolás az egyébként problémamentes arcbőröm esetében. De ez a rendszeresség csak mostanában alakult ki nálam, arcápolási rutin bevezetésével. Kozmetikus szakemberrel való konzultációm eredményeként olyan rutint sikerült összetenni, ami a környezettudatos szemléletmódomban helyet kapó szempontokhoz maximálisan illeszkedik.

ökologikus szempontok alapján választok kozmetikumokat

1. TIPP

A rendszeres rutin kialakítása az arcápolási termékek vásárlánál is rendszerességet kíván, hiszen a kifogyó készleteinket mindig csak azokkal a termékekkel töltjük vissza, amelyekre az arcápolás során valóban szükségünk van. Az arcápolási rutin kialakítása egyfajta állandó bevásárló listát jelent számunkra, így kizárja az impulzusvásárlásokat.

2. TIPP

A minimalizmus az arcápolás során nem jelent lemondást az arcbőrünk ápolásában. Olyan kozmetikumokat használjunk, amelyek a saját bőrünknek éppen megfelelőek. Illetve csak annyit használjunk, amennyi ápoltan és egészségesen tartja a bőrünket. A kevesebb ebben az esetben is több.

3. TIPP

Reggel és este tisztítsuk meg a bőrünket, csak ezt követően használjunk valamilyen arckrémet. Erre nagyon sok módszer létezik, meg kell találni, hogy kinek mi válik be: tiszta csapvíz, szappan, virágvíz, olaj.

Az arcápolási tippek első legfontosabbika a rendszeres arctisztítás

4. TIPP

Az arctisztítást végezhetjük luffa szivaccsal, vagy mosható textil (lehetőleg nem mikroszálas) arctisztító párnákkal. A luffa szivacsot akár magunknak is megtermeszthetjük, a textil arctisztító párnákat pedig otthoni régi textilekből egyszerűen megvarrhatjuk.

5. TIPP

A smink eltávolításához én személy szerint az olajokat kedvelem. Gyakorlatiklag bármelyik hidegen sajtolt, lehetőleg bio olaj jó erre a célra, de a szemkörnyék érzékeny terület, így a próbálgatással óvatosan kell bánni. Illetve ebben az esetben is érdemes szakemberrel egyeztetni. Én az utóbbi időben egyszerű hidegen sajtolt magyar napraforgó olajat használok, amiből én készítem a levendulás olajat. Ez nekem szuperül működik a smink eltávolításánál.

otthon elkészíthető arctisztító olaj és textil törlőkendő

6. TIPP

Az arcbőr megtisztítását követi a szemkörnyék ápoló használata. Ezt nem mindenki érzi szükségesnek. Azonban az én érett bőrömnél már érzem ennek a jótékony hatását. Szemkörnyék ápolót nem készítek otthon, mivel a szem érzékenysége miatt nem szeretnék kockáztatni. Üveg tégelyes, vagy kozmetikus által készített, hazai terméket használok.

7. TIPP

Az arckrém az utolsó lépés ebben az egyszerű arcápolási rutinban. Egyre több olyan hazai márka található, amely megbízható összetételével, etikus gyártási módjával, környezetbarát (sőt akár betétdíjas visszaváltható) csomagolásával tökéletes hulladékmentes megoldást jelenthet.

Hulladékmentes arcápolás és a csomagolás

Az arcápolási tippek kiindulópontként szolgálhatnak, hogy a mindennapi rutinunk részévé váló arcápolással megfelelően ápoljuk az arcbőrt. Emellett pedig környezettudatos döntéseinkkel elkerüljük a pazarló vásárlást. Azonban jogosan merül fel a kérdés, hogy a környezetbarát szempontok szerint vásárolt arcápolási és kozmetikai termékek is csomagoltan kaphatóak (kivéve persze azt az esetet, amikor saját tégelyünkbe tudjuk töltetni a kozmetikumokat). A csomagolási hulladék csökkentésére javaslok pár ötletet:

  • A legjobb megoldás a hulladékcsökkentés szempontjából, ha találunk megfelelő újratölthető megoldást ezekre az arcápolási termékekre.
  • Igazi környezetbarát módszer a betétdíjas rendszer, már amennyiben a csomagolás tényleg eljut a begyűjtőpontig, ahol a szabályozásnak megfelelő tisztítást követően újratöltik.
  • Az üres tégelyek különféle funkcióban újra használhatóak: szárított vagy fagyasztott fűszerek tárolása, mütyür tartó, házilagosan elkészíthető krémek, dekorkozmetikumok tárolása, ajándékcsomagolásként is használható (egyik évben saját termesztésű házi csípős papriát tettünk ilyen üvegekbe, amiket karácsonyra kapott a család).
  • Fel lehet ajánlani az ismeretségi körben, sokan keresnek kisebb-nagyobb tégelyeket saját használatra, különböző célokra.
  • Legvégső esetben egy tisztítást követően a szelektív gyűjtőbe dobhatóak.

Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Adományaitokkal lehetőségem lenne eljutni oktatási intézményekbe, ahol a diákok és a pedagógusok számára díjmentesen tartanék előadásokat, workshopokat a hulladékmentes életmódról, annak fontosságáról. Támogatásra a Patreon oldalon van lehetőségetek:

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

HULLADÉKMENTES GYIK

Még szintén kedvelheted...