Karácsonyi útmutató a zero waste jegyében

Idén lesz a sokadik olyan karácsonyunk és adventi időszakunk, amely a zero waste életmód jegyében zajlik a családomban. Ahogy múlnak az évek, úgy finomodnak a megoldásaink. Úgy lesznek egyre tökéletesebbek az alternatív módszereink ebben az egyébként túlfogyasztásra hajlamos időszakban.

6 évvel ezelőtt még csak egyetlen cél lebegett a szemem előtt: minimalizáljam a háztartásunk hulladékát. Kiderítsem, hogy a mai Magyarországon, egy kisvárosban, kivitelezhető-e a teljes hulladékmentesség. Ez a cél kihívást jelentett számomra a karácsonyi időszakban is.

Túllépve a hulladék minimalizáláson

Az elmúlt évek alatt sokat formálódtam, és vált egyre inkább globálisabbá a gondolkodásom. Ma már nem csupán a szemetünk mennyiségének csökkentése a célom, hanem egy élhető és fenntartható környezet elérése, amelyben majd a gyerekeimnek kell boldogan élniük a közeljövőben. Ennek megfelelően a karácsonyi ünnepek és előkészületek is már picit más hangsúlyt kaptak nálunk. Már nem csupán arra figyelek, hogy minél kevesebb csomagolás halmozódjon fel az ünnepek alatt.

Elsőrendű fontosságúvá vált, hogy valóban környezettudatos döntéseket hozzak ebben az időszakban is. Sokan most azt gondolhatjátok, hogy mindez nem kivitelezhető karácsonykor, mert a karácsony az más…….. más, mert meg kell adni a módját,…. más, mert vannak megszokott rituálék, amihez ragaszkodik a család…. más, mert a gyerek, férj, feleség, stb. így szereti…. más, mert akkor szép, ha csillog-villog ragyog minden…. más, mert akkor igazi a karácsony, ha sok új dolgot veszünk/adunk/kapunk….. más mert ez nekünk jár. És még sorolhatnánk a kifogásokat. Mert valljuk be őszintén, mindez csupán csak kifogás. Olyan kifogások, amelyek az otthonunkban sok-sok év alatt megszokott rendszert támogatják. Természetesen nem mondom, hogy a családi hagyományainkat fel kell rúgnunk, sőt az igazi hagyományokat megőrizni jó. Azonban a túlkapásoktól érdemes tartózkodnunk.

Ünnep vs. hétköznap

Tulajdonképpen az ünnepek alatti és előtti időszak semmiben nem különbözik az év bármelyik más napjától, ha szigorúan a zero waste oldaláról közelítünk. Azonban teljesen érthető, ha ezeket a napokat még meghittebbé és még ünnepélyesebbé szeretnénk tenni. A meghittség és az ünnepi hangulat viszont nem kell, hogy a pénzről, a vásárlási dömpingről, a rohanásról, és a „semmi sem elég jó” érzéséről szóljon. Habár nem tartozik a zero waste alapszabályaihoz, de első lépésként próbáljuk meg elfogadni, hogy a karácsonyi és adventi ünnepek alatt a legfontosabb elv talán az, hogy lassuljunk le:

  • legyünk együtt
  • élvezzük a pillanatokat
  • keressük a közös élményeket
  • gondoljuk át az elmúlt évet
  • tervezgessünk a jövőnket illetően

Karácsonyi útmutató 10 pontban

A következőkben egyfajta 10 pontos adventi útmutatót írtam össze nektek, szem előtt tartva a zero waste 5 alapszabályát, hogy segítsek a zero waste és környezettudatos advent és karácsony megünneplésében. Ha sikerül lassítanunk ebben az időszakban, akkor nem fog nehezünkre esni az sem, hogy a hulladékmentes életmódnak megfelelően éljük meg az adventi időszakot és a karácsonyt. Ez még akkor is célunk lehet, ha egyébként az életmódunk nem a hulladékmentesség jegyében zajlik az év többi napján.

zero waste alapszabályai karácsonykor is

A tervezés a tudatosság fontos része

1. Tervezz előre – szánj rá egy órát, egy forró tea mellett, és írd le, hogy mit szeretnél elérni ezen a karácsonyon: élményeket a családdal, boldog pillanatokat, kapkodásmentes főzést, stb! 

2. A céljaid megtervezése után készíts időbeosztást az advent teljes időszakára.

Túlfogyasztás kerülése

3. Ne vásárolj felesleges dolgokat – sem az ajándékok, sem a dekoráció, sem pedig az élelmiszerek terén! 

4. Használd az otthonodban fellelhető dolgokat a dekorációhoz: termések, faágak, papírdarabok, maradék tapéta, szalagok, egyszerű spárga, régi újság, maradék textilek, stb.

5. Kerüld a túlfogyasztást – gondold át a mennyiségeket, és csak annyit vásárolj amennyire valóban szükségetek lesz!

ünnepi asztal

Környezettudatos ajándékozás

6. Az ajándékozás legyen tudatos – részesítsd előnyben az élményajándékot, a zero waste eszközöket, a környezettudatos szemléletformáló információs anyagokat (pl könyvet), a használt tárgyakat (érdemes pl. ellátogatni a Cseriti Adományboltokba, ahol kincsekre bukkanhattok) vagy a gasztroajándékot. 

7. A csomagolás is ajándék – én szeretem becsomagolni az ajándékot, amit adok, mert ez egy kis plusz izgalmat és meglepetést is jelent az ajándékozottnak, és elkészíteni is öröm. A csomagolás önmagában is lehet hasznos ajándék (pl. egy kendő). Megoldható otthon található alapanyagokból is (ez lehet akár egy egyszerű újságpapír is, ami meglepően vagány és mutatós tud lenni ilyen formában). 

8. Legyél kreatív, alkoss, alakítsd át, lassulj le és élvezd az alkotás örömét a karácsonyi ráhangolódás során – a régi díszek kaphatnak új „ruhát”, tavaszi dekorációt burkold át otthon található textilekkel, szedd elő a gyerekek festékeit és fess téli képeket, vágj bele az egyszerű kézimunkázásba (pl. régi pulóver lefejtett fonalából), rendezd át a polcokon található tárgyakat a karácsonyi hangulatnak megfelelően. Mindig tartsd szem előtt, hogy mindez megoldható vásárlás nélkül, vagy használt dolgok megvásárlása révén. Szuper kezdeményezés ha barátokkal cserélgetettek dekorációkat (amit az egyik már megunt az a másiknak kincs lehet ezen a karácsonyon).

természetes karácsonyi dekoráció

Hulladékcsökkentés

9. Csökkentsd a csomagolási és egyéb hulladék mennyiségét megfontolt döntéseiddel, és az ünnepek elmúltával szelektáld őket megfelelően.

10. A komposztálható anyagokat pedig a hideg napokon se felejtsd el ki/elvinni a komposztálóba. Egy-egy családi közös téli séta alkalmával útba ejthető a közösségi komposztáló, vagy az a barát/rokon, akinél a komposztálható anyagokat el tudjuk helyezni. 

A képhez tartozó alt jellemző üres; green-47700_1280.png a fájlnév

Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Adományaitokkal lehetőségem lenne eljutni oktatási intézményekbe, ahol a diákok és a pedagógusok számára díjmentesen tartanék előadásokat, workshopokat a hulladékmentes életmódról, annak fontosságáról. Támogatásra a Patreon oldalon van lehetőségetek:

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A képhez tartozó alt jellemző üres; green-47700_1280.png a fájlnév

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Még szintén kedvelheted...