vadgesztenye mosószer

Mosódió helyett 2 igazi hulladékmentes mosószer alternatíva

A mosódió az öko fejekben az egyik olyan mosószer alternatíva, amelyről azt tartják, hogy igazi öko termék. De vajon tényleg így van? Ennek eldöntéséhez érdemes pár tényt ismerni a mosódióról.

mosódió fenntarthatóság, környezettudatos megoldás

Mosódió – mit érdemes tudni róla?

A mosódió a mosódiófa (szappanfa / Sapindus mukorossi) termése, amely egy szubtrópusi növény, Dél-Kelet Ázsiában őshonos fajta. A fa termését Indiában, Nepálban évszázadok óta használják mosásra, mosogatásra, tisztításra, sőt akár tisztálkodásra is. A megérett termést tisztítják, kiszárítják, és ezt teszik forró vízbe. A mosódió hatékonysága a szaponin tartalmában rejlik, amely természetes tisztító és habképző anyag, természetes felületaktív anyagként működik. Az általános szennyeződéseket gond nélkül tisztítja. Tökéletesen lehet belőle mosószer mellett általános tisztítószert készíteni, vagy akár mosogatáshoz is tökéletes. További előnye, hogy érzékeny (akár ekcémás) bőrűek is bátran használhatják, szagtalan, nem károsítja a textilt (habár fehéár ruhákhoz én sosem szerettem, mert sárgítja azokat) és a megmaradó dió bátran komposztálható. Pozitívum még a mosódió természetésnél, hogy maga a fa 9 éva alatt éri el a termőképességét, azonban ezt követően akár 90 évig is hozhat termést.

A probléma a mosódióval, hogy Magyarországon (sőt még Európában sem) nem terem. Azaz, azért, hogy “öko” mosószerünk legyen, teljesen hulladék nélkül, vajon ez a megoldás fenntartható alternatíva-e. Véleményem szerint egyáltalán nem az, habár nem találtam erről hiteles forrásokat, azt biztosan lehet tudni, hogy a szállítással együtt járó környezeti terhelés igen komoly. Emellett feltételezhetően a mosódió népszerűségével egyidőben, a pálmaolajhoz és a kókuszdióhoz hasonlóan, őshonos területek kiirtásával és mosódiófa beültetésével próbálják a megnövekvő globális keresletet kielégíteni.

A mosódióval szemben van valódi fenntartható alternatíva Magyarországon

A vadgesztenye

A mosódióval ellentétben, a közönséges vadgesztenye sokkal közelebbről, a Balkáni térségből származik, és a török megszállás idején került Magyarországra. Ma már elterjedt lombos fa, mely Európa szerte megtalálható. A vadgesztenyéről sokan nem tudják, hogy a szappanfélék családjába (Sapindaceae) tartozik, emellett ismert gyógynövény is. A gesztenye termése, a mosódióhoz hasonlóan, magas szaponin tartalommal rendelkezik, ezért éppen úgy lehet mosásra, takarításra használni, mint a mosódiót.

vadgesztenye szaponint tartalmaz

Azaz az úton-útfélen található vadgesztenyefák termése sokkal fenntarthatóbb alternatívát jelent a mosódióhoz képest, ökológiai lábnyoma töredéke annak.

Háztartásbeli felhasználása is megegyezik a mosódióéval: mosáshoz kis zsákban a mosógép dobjába helyezve, vagy 15 perces főzéssel folyékony mosószert készítve alkalmazható. Nagy előnye a mosódióval szemben, hogy meghámozva (barna héját leszedve) nem sárgítja el a ruhákat. Mosási hatékonyságát turbózhatjuk literenként 1 evőkanál mosószódával is, azonban ugyanúgy csak a hétköznapi szennyeződések esetében hatékony. Erősebb foltokat érdemes előre kezelni például mosószappannal vagy nátrium-perkarbonáttal, illetve a mosógépbe lehet plusz nátrium-perkarbonátot (oxigénes fehérítőt) adni a fehér mosásnál.

A folyékony vadgesztenye mosószer könnyen avasodik tartósítószer nélkül, így érdemes mindig csak 1-2 liternyi mennyiséget előkészíteni (mosásonként 1-1,5 dl). 1 liter vízhez 6-7 db gesztenye szükséges, de a gesztenyéket akár 3-4 alkalommal is újra lehet főzni. Ugyanekkora mennyiségre van szükség egy mosógépnyi ruha (4 kg) gépi mosásához is. Hosszabb távon szárított változatát lehet tárolni.

Tipp #1

A megtisztított gesztenyéket aprítógépben (vagy akár késsel) daraboljuk apróra, és szárítsuk ki. Kiszáradást követően jól záródó üvegben tárolhatjuk, és igény szerint főzünk belőle folyékony mosószert.

A vadgesztenye termése mérgező, gyomorpanaszokat és émelygést okozhat, ezért fontos, hogy mint minden más tisztítószert, ezt is gyermektől elzárva szabad tárolni.

A borostyán

A közönséges borostyán Közép-Európában honos örökzöld cserje, mely a vadgesztenyéhez és a mosódióhoz hasonlóan tratalmaz szaponint, azonban kisebb koncentrációban. A szaponintartalma miatt mosószerként szintén alkalmazható növény. Előnyei a minimális ökológiai lábnyom (gyakorlatilag a saját kertünkben is megterem), egész évben szedhető (nem szezonális mint a vadgesztenye), egyszerűen készíthető belőle folyékony mosószer (gyorsabb és egyszerűbb a gesztenyénél).

A borostyánból is kétféleképpen készíthetünk mosószert:

  1. a frissen szedett, megmosott leveleket (10db/mosás) tegyük egy textilzsákba, vagy zokniba, és mehet a mosógépbe.
  2. a megtisztított borostyánleveleket forró vízzel öntsük fel és egy éjszakán át hagyjuk kioldódni a hatóanyagokat. Textilen szűrjük le. A mosódióhoz és vadgesztenyéhez hasonlóan gyorsan avasodik, ezért nem készítsünk el előre nagyobb mennyiséget. A receptben szereplő mennyiség kb 6 adag mosáshoz elegendő, elkészítési ideje az áztatással együtt 24 óra. Azaz ne felejtsünk el tudatosan előre szervezni, ha kifogyóban van a mosószerünk.

Tipp #2

60 db nagyobb, sötétzöld borostyánlevelet főzzünk 15 percig 1 bő liter vízben. Hagyjuk állni egy éjszakán át (akár egy teljes napon át), majd textilen keresztül szűrjük le.

Ennyit spórolhatsz a környezetbarát mosással

5 fős családban átlagosan hetente 2 adag mosás fut a 8 kg-s mosógépemben, ez éves szinten 104 mosást jelent. Ha a mosáshoz megvásárolok egy általános mosószert, az a mai árakkal (2022. 10.27.) számolva nagyjából 8500Ft-ba kerül (kb 6 liter folyékony mosószer). Ennyit tudok biztosan megtakarítani, ha vadgesztenyével vagy borostyánnal mosok.


Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Adományaitokkal lehetőségem lenne eljutni oktatási intézményekbe, ahol a diákok és a pedagógusok számára díjmentesen tartanék előadásokat, workshopokat a hulladékmentes életmódról, annak fontosságáról. Támogatásra a Patreon oldalon van lehetőségetek:

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Még szintén kedvelheted...