Hulladékmentes életmód könnyedén

A hulladékmentes életmódra való átállást könnyedén is sikerülhet, a siker kulcsa pedig a tudatosság, a mi esetünkben a környezettudatosság.


Vannak, akik úgy vélekednek, hogy (közel) hulladékmentes életmód szerint élni nehéz, vannak akik azt állítják, hogy könnyű. Én az utóbbiak táborát erősítem. De vajon mi az igazság? Lehet-e egyáltalán azt állítani, hogy ez az életmód könnyű vagy nehéz? Lehet-e ennyire kategorikusan kijelenteni egy fenntartható, tudatos életmódról, hogy ez mindenkinek sikerülni fog? Véleményem szerint a kérdést a kezdetektől kell vizsgálni.

El kell fogadni, hogy minden ember egyedi, ennek megfelelően egyedi módon viszonyul a különböző helyzetekhez. Ha pedig mindenki egyedi, akkor mindenkinek más és más a kapcsolata a környezetvédelemmel, a fenntarthatósággal, a klímakrízissel, a hulladékmentességgel. Az egyediségünk pozitív következménye, hogy bárki meg tudja tenni a különböző lépéseket, annak érdekében, hogy a már nem is olyan távoli jövőben, még sok-sok évszázadon át, a környezetünk élhető, tiszta, és fenntartható legyen.

Itt szeretnék minden kételkedőt megnyugtatni, hogy tökéletesen környezettudatos ember ugyanúgy nem létezik, mint 100%-san hulladékmentesen élő sem. Mindenki tehet a környezetért, ki így, ki úgy. Különböző területeken, bárki meg tudja tenni könnyedén az első lépést, amelyet majd követik a továbbiak. Ezzel fokozatosan közelíthetünk ahhoz az életformához, amelyben hulladék nélkül élhetünk. Persze szükségszerű, hogy a hozzánk érkező információkra alapozva, az érzelmeink is hatással vannak a mindennapi döntéseinkre. Ha azt érezzük, hogy a környezettudatos vagy a hulladékmentes életmód divatos, vagy ha féltjük a gyerekeinket, vagy ha egy jó ügy mellé állunk, akkor ezek a pozitív érzések mind abba az irányba fognak terelni, ahol a mindennapi döntéseinket alaposan megvizsgálva szabadon és tudatosan választhatunk.

Hulladékmentes és fenntartható módon élni választás eredménye

 • Választhatod a hulladékcsökkentést, a rengetek hulladéktermelő, fogyasztásorientált vásárlások helyett;
 • a fogyasztásod tudatos csökkentését a mértéktelen élet helyett;
 • a sétát/kerékpározást/tömegközlekedést az autó helyett;
 • a környékbeli kirándulásokat, nyaralásokat, a saját közvetlen környezeted megismerését a repülővel megközelíthető távoli országok helyett;
 • az 1 fokkal hűvösebb lakást, vagy a légkondi kiiktatását, és rengeteg energiát spórolhatsz meg;
 • a műanyag eszközök elhagyását a mindennapjaidból kőolaj alapú tárgyak helyett,
 • az egyszeri eldobható eszközök lecserélését alternatív tartós eszközökre;
 • a helyi és szezonális élelmiszereket a messziről érkezettek helyett;
 • a használt ruhákat a fast fashion helyett;
 • a minimalistább, egyszerűbb életet a halmozás helyett;
 • a növényi étrendet, a nagyüzemi húsipar termékei helyett;
 • vagy a nyugodtabb és boldogabb mindennapokat, amely sokkal visszafogottabb, fenntarthatóbb és egyszerűbb, mint amit a fogyasztói társadalom diktálna.
hulladékmentes életmód döntésünk eredménye

4 lépés, ami megkönnyíti a hulladékmentes életmódra való átállást

Ahogy a fenti felsorolásból látszik, a hulladékmentesség a környezettudatos életmódnak csupán egy részét teszi ki. Én azonban most ezzel a kis szelettel foglalkozok elsősorban. Ennek nagyon egyszerű oka van: a hulladékcsökkentés kézzelfogható, saját bőrünkön megtapasztalható eredményeket hoz. Ez pedig rendkívül motiváló tud lenni. Nem tagadom, hogy a hulladékmentes életmód felé vezető úton mindig lesznek nehézségek, olyan falak, amikre úgy tekintünk mint megugorhatatlan, a komfortzónánkon kívül eső probléma. Ez azonban nem csak a hulladékmentes életmódra igaz. Igaz ez az élet bármely területére, hiszen ki ne került volna szembe az életében olyan nehézségekkel, amire megoldhatatlan akadályként tekintett. A tudatos gondolkodás ezeket az akadályokat képes kezelni, segít megtalálni a megfelelő válaszokat, a helyes utat.

„Idővel, kitartással és a média segítségével be tudtuk bizonyítani, hogy nem vagyunk aszketikus remeték, hanem normális, modern, egyszerű életet élünk…”

Bea Johnson

Az alábbi 4 lépés – melyekről részletesebben a későbbiekben is lesz szó – pedig segít, hogy a hulladékmentes életmódra való átállás könnyű legyen.

1. Döntés a hulladékmentes életmód mellett

A háztartásod hulladékcsökkentése és a környezettudatos életmódra való átállás elsősorban agyban dől el, amelyhez valamilyen erős érzelmi töltet is kapcsolódik. Ha már valamilyen szinten foglalkoztat a változtatás gondolata, akkor csak bele kell vágni, és haladni előre, akár apró lépésekkel, akár nagy ugrásokkal. A tudatos döntés meghozatala kell hogy legyen az első lépés: „igen változtatni és változni szeretnék„. A döntés alapja sokféle lehet, és egyik sem elítélendő, egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál:

 • félted a gyerekek jövőjét;
 • aggódsz a saját jövőd miatt is;
 • a környezetedben rengeteg az illegális hulladéklerakat, ami nagyon zavar, és tenni szeretnél ellene;
 • csökkenteni szeretnéd a kiadásaidat;
 • a környezettudatosság most divatos, te is ebbe a körbe szeretnél tartozni;
 • egyszerűbb és tisztább életre vágysz.

És még hosszan lehetne sorolni azokat a gondolatokat, a melyek a változtatás felé lendítenek bennünket. Amint ezek a gondolatok megfogalmazódtak bennünk, már csak egyedül a döntés, az elhatározás marad hátra.

2. Előkészületek a hulladékmentesség bevezetéséhez

A hulladékmentes életmódra való átállásnál a döntés megszületése után, elkerülhetetlenek bizonyos előkészületek a siker érdekében. Elsőként önvizsgálatra van szükség: hogyan élünk, mit vásárolunk, mire van valójában szükségünk, hogyan hatnak ránk a reklámok, akciók, a média. Ha ezekkel tisztában vagyunk, akkor ezeknek megfelelően kell alakítanunk az új vásárlási szokásainkat. Nagyon fontos alapszabály: csak abból keletkezik hulladék, amit megvásárolsz. Azaz amit nem veszel meg, abból nem lesz hulladék sem. Természetesen az első időben több idő- és energiaráfordítást vesz igénybe a megfelelő beszerzési források felkutatása. Meg kell találni azokat az üzleteket, piacokat, bevásárló közösségeket, őstermelőket, ahol az árult termékek az ökologikus gondolkodásmódba passzolnak és ahol ezeket saját tárolóedényben kiadják. Ha nincs csomagolásmentes bolt a közelben, az sem feltétlenül probléma, hiszen rengeteg kisebb-nagyobb üzlet is nyitott már az ilyen típusú árusításra.

3. Szervezés segít a hulladékmentes életmódra való átállásban

A háztartás hulladékának, szeméttermelésének csökkentéshez jobban meg kell szervezni a mindennapokat, hiszen ha tartod magad az első lépésben megfogalmazott elhatározáshoz, akkor nem fogsz beugrani akármikor egy boltba egy kis rágcsáért, vagy tejért. A hétköznapok tudatos megszerevezéséből adódó nehézség azonban csak addig tart, amíg az új szokások stabilizálódnak. Előre végig kell gondolnod, hogy mit, mikor, hol és miben szeretnél megvásárolni. Minden alkalommal érdemes bevásárlólistát írni. Erre tényleg csak azok a dolgok kerüljenek fel, amikre valóban szükséged van. A bevásárlólistád alapján tudatosan megszervezheted a napodat, amiben helyet kap a környezettudatos vásárlás.

4. Kitartás is szükséges a hulladékmentességhez

Amikor azt mondom, hogy kitartás is kell a hulladékmentes életmódra való átálláshoz, nem csak a Te kitartásodra gondolok. Kitartás ahhoz is kell, hogy ha egy árus mindenáron nejlon zacskóban akar árut átadni, mindenképpen ragaszkodni kell a saját elveidhez. Kitartás kell ahhoz is, hogy az ökologiai gondolkodásmóddal szemben állók megjegyzéseit megfelelően tudd kezelni. De kitartás kell akkor is, amikor folyamatosan szembesülsz a médiában elhangzó negatív hírekkel vagy az általában érzelemidre vagy pénztárcádra ható reklámoknak kell ellenállni. Saját magamon egyébként azt tapasztaltam, hogy ez is csak átmeneti nehézséget jelent. Ugyanis a hulladékmentesség annyira be tud ívódni a gondolkodásmódunkba, hogy egy idő után már rutinosan döntünk megfelelően, már nem hatnak ránk úgy a reklámok, a hírekben is a pozitívumokat és az aktív cselekvési lehetőségeket látjuk, a vásárlásaink is letisztulnak.

A hulladékmentes életmód során minden kis lépés számít

Tehát megszületett az elhatározás, túljutottál az előkészületeken, megszervezted mindennapokat az új életformában, és kitartóan ragaszkodsz is a döntésedhez. A döntésünk elengedhetetlen alapja azonban, hogy a környezettudatos életmódnak azt a területét válasszuk, ahol – akár a komfortzónánk feszegetése mellett – tudunk és akarunk is változtatni. Nincs értelme például a kerékpáros munkába járást erőltetni, ha az élethelyzetünk ezt végképp nem teszi lehetővé, mondjuk a távolság, vagy a gyerekeink vagy akár az útviszonyok miatt. Fontos, hogy az ökologikus lépéseink pozitív eredménnyel csengjenek le bennünk, hiszen a sorozatos csalódás, a rendszeres eredménytelenség az egész életmódot megkérdőjelezi, ami pedig annak felhagyásával is járhat. A saját pozitív érzéseink, és a környezetünktől kapott (nem a kifogásokat kereső véleményekre gondolok, hanem konkrét elért eredményeinkre) megerősítések fognak a fenntarthatóbb úton tartani, és motiválni a további lépések megtételére a hulladékmentes életmódban.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon időről-időre jelentkezem hulladék-csökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

HULLADÉKMENTES GYIK:

Mit jelent a hulladékmentes életmód?

A hulladékmentes életmód (eredeti angol nyelvű elnevezésben: zero waste, azaz nulla hulladék) a szemét- és hulladékcsökkentést támogató életvitel, melyben egyéni szinten környezettudatos döntések és a fogyasztás ésszerű csökkentése mellett haladjunk egy élhetőbb jövő felé.

Lehetséges 100% hulladékmentesen élni?

A mai társadalmi és gazdasági rendszerben nem lehetséges, de nagyon jól megközelíthető. Minden egyes környezettudatos lépésünkkel a keletkező hulladék mennyiségét csökkenthetjük. Leghatékonyabb módja a fogyasztás csökkentése, hiszen amit nem vásárolunk meg, abból nem keletkezik hulladék.

Hogyan tudok elindulni a hulladékmentességben?

A Dobd ki a szemetest! című könyv a kezdetektől vezet a hulladékcsökkentés gyakorlati megoldásainak bemutatásán keresztül. Az egyéni tanácsadás pedig kimondottan testreszabott megoldási javaslatokat nyújt.

Még szintén kedvelheted...