Élelmiszerek házilag – nulla hulladékkal

Az élelmiszerek házilag történő elkészítése révén rengeteg konyhában keletkező hulladéktól szabadulhatunk meg. A konyha az a hely, ahol a legtöbb hulladék keletkezik, mégis itt a legegyszerűbb ennek eltüntetése. Van pár alapelv, amit ha betartasz, akkor már jó úton haladsz. Természetesen a listát folyamatosan lehet bővíteni.

Alapelvek az élelmiszerek kidobásának elkerüléséhez

 1. Kerüld a túlvásárlást főleg a romlandó élelmiszerek esetében – sok helyet foglal, és ha megromlik, mert nem használod fel, akkor csak pénzkidobás volt.
 2. Újrahasznosítható csomagolású élelmiszerek választása környezettudatos döntés (üveg a legjobb, határeset a fém, nem ideális választás a legtöbb műanyag, a legrosszabb pedig az ezek keverékéből készült anyag – pl. fémgőzölt műanyagok).
 3. Ha teheted saját dobozoddal menj vásárolni olyan helyre, ahol erre lehetőség van.
 4. Elsősorban alapanyagokat vásárolj a fenti elveket szem előtt tartva.
 5. Kerüld a félkész élelmiszerek megvásárkását, a gyors éttermeket és a futárral rendelhető ételeket (egészségesebb is a saját magad által készített étel)
 6. Készíts el mindent magad, amit csak tudsz: savanyúság, szörp, lekvár, tészta, pékáru, kenyérféle, ketchup, majonéz, vegeta, stb. Gyakorlatilag egy kis gyakorlással és kreativitással mindent elkészíthetsz magad is. Tudom az idő mindenkinél szűkös, nálam is sokszor ez akadályoz. Ha pedig végképp nincs időd ilyenekre, akkor keresd meg azt a helyi termelőt, akinél csomagolás nélkül beszerezheted ezeket.
 7. Csak annyi romlandó ételt készíts, ami belátható időn belül (pár nap) el is fogyasztotok. Ha mégsem, fagyaszd le, amit csak lehet. Jól fog jönni egy-egy igazán rohanós őrült napon.
 8. Ha mégis megmaradnak élelmiszerek, ami kidobásra lettek ítélve és fogyasztásra sem alkalmasak, akkor add oda a háziállatoknak, ennek híján ajánld fel olyan ismerősnek, aki szívesen adja a saját háziállatainak.
 9. Bizonyos élelmiszerek tökéletesen száríthatóak: fűszerek (sok szép fűszernövény kapható már mindenfelé, de szeretnek hamar tönkremenni – előzd meg lefagyasztással, vagy szárítással), leveszöldség, maradék kenyér, stb.
 10. A konyhai zöld hulladék mehet a komposztra, vagy rágcsálók eledeleként (nyúl, tengerimalac). Illetve a komposztra kerülés előtt készíthetsz a zöldség hulladékából zöldség alaplevet. Ha nincs lehetőséged komposztálni, akkor ezt is felajánlhatod olyannak, akinél van komposzt. Cserébe kérj tőle alkalmanként 1-1 zsák komposztot. Biztosan szívesen fog adni (én adnék 🙂 ).
 11. Ha van rá mód, termeld meg saját konyha kertedben a zöldségféléket, zöldfűszereket. Ha erre nincs időd, lehetőséged, akkor járj piacra. Nemcsak élmény a piacozás, de tuti biztosan mindent adnak neked saját dobozodba, táskádba.
 12. A megmaradó főtt ételeket használd újra. egy kis kreativitással izgalmas és finom ételek készülhetnek maradékokból.
élelmiszerek felhasználása hulladék nélkül, ubroka héja

+1 Tipp: Ha csak  egy kicsi, akár féladagnyi étel marad meg nálunk valamiből, akkor a családi ebéd/vacsora alkalmával felajánlom a többieknek: több mindenből tudnak így választani. Már majdnem olyan mint egy étterem 😉

élelmiszerek felhasználása hulladék nélkül, petrezselyem vízben

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon időről-időre jelentkezem hulladék-csökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Még szintén kedvelheted...