Az élelmiszerek házilag történő elkészítése révén rengeteg konyhában keletkező hulladéktól szabadulhatunk meg. A konyha az a hely, ahol a legtöbb hulladék keletkezik, mégis itt a legegyszerűbb ennek eltüntetése. Van pár alapelv, amit ha betartasz, akkor már jó úton haladsz. Természetesen a listát folyamatosan lehet bővíteni.
Alapelvek az élelmiszerek kidobásának elkerüléséhez
- Kerüld a túlvásárlást főleg a romlandó élelmiszerek esetében – sok helyet foglal, és ha megromlik, mert nem használod fel, akkor csak pénzkidobás volt.
- Újrahasznosítható csomagolású élelmiszerek választása környezettudatos döntés (üveg a legjobb, határeset a fém, nem ideális választás a legtöbb műanyag, a legrosszabb pedig az ezek keverékéből készült anyag – pl. fémgőzölt műanyagok).
- Ha teheted saját dobozoddal menj vásárolni olyan helyre, ahol erre lehetőség van.
- Elsősorban alapanyagokat vásárolj a fenti elveket szem előtt tartva.
- Kerüld a félkész élelmiszerek megvásárkását, a gyors éttermeket és a futárral rendelhető ételeket (egészségesebb is a saját magad által készített étel)
- Készíts el mindent magad, amit csak tudsz: savanyúság, szörp, lekvár, tészta, pékáru, kenyérféle, ketchup, majonéz, vegeta, stb. Gyakorlatilag egy kis gyakorlással és kreativitással mindent elkészíthetsz magad is. Tudom az idő mindenkinél szűkös, nálam is sokszor ez akadályoz. Ha pedig végképp nincs időd ilyenekre, akkor keresd meg azt a helyi termelőt, akinél csomagolás nélkül beszerezheted ezeket.
- Csak annyi romlandó ételt készíts, ami belátható időn belül (pár nap) el is fogyasztotok. Ha mégsem, fagyaszd le, amit csak lehet. Jól fog jönni egy-egy igazán rohanós őrült napon.
- Ha mégis megmaradnak élelmiszerek, ami kidobásra lettek ítélve és fogyasztásra sem alkalmasak, akkor add oda a háziállatoknak, ennek híján ajánld fel olyan ismerősnek, aki szívesen adja a saját háziállatainak.
- Bizonyos élelmiszerek tökéletesen száríthatóak: fűszerek (sok szép fűszernövény kapható már mindenfelé, de szeretnek hamar tönkremenni – előzd meg lefagyasztással, vagy szárítással), leveszöldség, maradék kenyér, stb.
- A konyhai zöld hulladék mehet a komposztra, vagy rágcsálók eledeleként (nyúl, tengerimalac). Illetve a komposztra kerülés előtt készíthetsz a zöldség hulladékából zöldség alaplevet. Ha nincs lehetőséged komposztálni, akkor ezt is felajánlhatod olyannak, akinél van komposzt. Cserébe kérj tőle alkalmanként 1-1 zsák komposztot. Biztosan szívesen fog adni (én adnék 🙂 ).
- Ha van rá mód, termeld meg saját konyha kertedben a zöldségféléket, zöldfűszereket. Ha erre nincs időd, lehetőséged, akkor járj piacra. Nemcsak élmény a piacozás, de tuti biztosan mindent adnak neked saját dobozodba, táskádba.
- A megmaradó főtt ételeket használd újra. egy kis kreativitással izgalmas és finom ételek készülhetnek maradékokból.

+1 Tipp: Ha csak egy kicsi, akár féladagnyi étel marad meg nálunk valamiből, akkor a családi ebéd/vacsora alkalmával felajánlom a többieknek: több mindenből tudnak így választani. Már majdnem olyan mint egy étterem 😉


Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!
Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon időről-időre jelentkezem hulladék-csökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.
Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.