Egyéni felelősség és társadalmi szerepvállalás fontossága

Egyéni felelősség és társadalmi szerepvállalás – azok a témák, amelyek az egyéni és háztartáson belüli hulladékcsökkentésen túlmutatva, fontos részét képezik a környezettudatos gondolkodásnak.

Tóth Andi, a Dobd ki a szemetest! című könyv szerzője

Dobd ki a szemetest! című könyv szerzője, Tóth Andi, zéró hulladék aktivista, blogger, három gyermekes édesanya, háziasszony. 2016. január 1. óta folyamatosan halad a háztartási hulladék minimalizálása útján, hogy a lehető legjobban megközelítse a zero waste életmódot. Az eltelt időben háztartási hulladékát 90%-kal csökkentette, és mindezzel mintegy 1 millió forintos megtakarítást is elért a családi kasszában. 2018 novemberében hagyományos, 2019 áprilisában elektronikus formában megjelent könyvében saját gyakorlati tapasztalatait osztotta meg az olvasókkal, arra inspirálva őket, hogy vágjanak bele a zero waste életforma kialakításába. Az elmúlt évek alatt került a fókuszba az egyéni felelősség és a társadalmi szerepvállalás fontossága, olyannyira, hogy a Dobd ki a szemetest! című könyv II. bővített kiadásában ez a téma teljesen új fejezetet kapott.

A könyv befutott útja sok szempontból rendhagyó. A különféle értékesítési csatornákon keresztül 6000 db könyv jutott el a közönséghez. Ennek közel felét (49%) különböző könyvesboltok, 21%-át zöld életvitelt támogató boltok, webshopok juttatták el az olvasókhoz. A Lelkesedés * Tanulás * Szabadság Kiadó közvetlen értékesítés (saját webshop és közönségtalálkozók) útján 26%-kal járult hozzá a személetformáláshoz, ahol kiemelt szempont a minimális csomagolású, műanyag- és szóróanyagmentes kézbesítés. A példányszám 3%-át, oktatási intézmények, könyvtárak vásárolták. A kiadó adományok, tiszteletpéldányok illetve ajándék formájában a könyvek 1%-át juttatta el a környezettudatosság iránt fogékony szervezeteknek.

Tóth Andi azóta is rendszeresen tart előadásokat, workshopokat, szemléletformáló projekt órákat környezetvédelmi és fenntarthatósági rendezvényeken, fórumokon, könyvtárakban, iskolákban. A Háztartásom Hulladék Nélkül blog, Tóth Andi-Háztartásom Hulladék Nélkül Facebook oldal (17.000 követő) és a 27.000 tagot számláló Háztartásom Hulladék Nélkül Facebook-csoport háziasszonya.

Dobd ki a szemetest! könyv bővített kiadás

Az egyéni felelősség fontossága a hulladékmentes életmódban

Egy hangsúlyozottan magyarországi viszonyokra íródott, a szerző saját tapasztalatain alapuló, hiteles zéró hulladék gyakorlati kézikönyv, amely lépésről lépésre elkíséri az olvasót a hulladékminimalizálás folyamatában.

  • szemléletformáló alapok a zéró hulladék életvezetéshez
  • három szinten – kezdő, haladó, és szuperhaladó – bemutatott gyakorlati lépések a mindennapi élet 6 területéről: szemlélet, bevásárlás, konyha, fürdőszoba, takarítás, kert
  • minden rész végén érdekességek: történelmi visszatekintés, hazai és nemzetközi statisztikák, külföldi inspirációk, bakik
  • minden rész végén forintosított megtakarítási potenciál egy 5 fős, átlagos magyar család költségvetésére
  • magyarországi és európai uniós jogszabályi vonatkozások
  • alapítványok, szervezetek, gyűjtőhelyek, nonprofit vállalkozások, applikációk
  • társadalmi aspektusok – közösségek, család és barátok, iskola, munkahely – áttekintése
  • sikeres társadalmi szerepvállalás lépésről lépésre
  • 33 kipróbált recept házilag elkészíthető tisztító- és kozmetikai szerekhez
  • zéró hulladék háztartás alapanyaglistája – bővített változat
  • magyarországi zéró hulladék életformát támogató webáruházak és boltok – bővített lista
  • motiváló ellenőrző lista a zéró hulladékos háztartás felé vezető egyéni út dokumentálására

Az új fejezetről

A második kiadás újdonsága egy átfogó fejezet a sikeres közösségi együttműködések indításának gyakorlatáról, az egyéni felelősség fontosságáról: Társadalmi szerepvállalás – lépésről lépésre.

A fejezet vendégszerzői: Takács-Sánta András, az ELTE docense, a Humánökológia mesterszak igazgatója, a Kisközösségi Program elnevezésű kutatási és akcióprogram ötletgazdája és szakmai vezetője, valamint Rémán Izabella, a Gyermekkor Ökológiája munkatársa.

…, mert hisszük, hogy minden kis lépés számít!

Kapcsolat:
Tóth Andi, Szerző
+36205112011
haztartasom.hulladek.nelkul@gmail.com

Kapcsolat:
Rémán Izabella, Lelkesedés*Tanulás*Szabadság Könyvek
+36205550535 izabella.reman@lelkesedeskonyvek.com

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon időről-időre jelentkezem hulladék-csökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Még szintén kedvelheted...