Mosogatószappan tesztem

A mosogatószappan újkeletű környezetbarát és vegán megoldást jelenthet a hulladékmentes, környezettudatos otthonokban. Egy hétköznapi háztartásban, a konyhában keletkező hulladék elég jelentős hányadát teszi ki a teljes hulladéktermelésünknek. A zero waste életmódban ezért a konyha hulladékmentessé alakítása központi szerepet játszik. Rengeteg apró területet találhatunk, ahol a konyhai hulladékokat el tudjuk tüntetni különféle alternatív megoldásokkal. Ilyen terület például a kézi mosogatáshoz használatos folyékony mosogatószer. Korábban megvettük a színes-szagos, műanyag flakonos mosogatószereket. Majd ahogy erősödött bennünk a környezettudatosság, úgy váltottunk a boltban kapható öko mosogatószerekre. Ezek tartalma már sokkal környezetbarátabb volt, azonban hulladékként még mindig ott voltak a műanyag flkakonok.

Mosogatószer készítése otthon

Nálam a tuti megoldást a 4 évvel ezelőtt felfedezett recept adta, az otthon is könnyűszerrel bekeverhető folyékony mosogatószer. Ez gyakorlatilag mindent vitt: szuper zsíroldás, természetes összetevők, tökéletesen környezetbarát megoldás. A csomagolása pedig minimális: az alapanyagok beszerzésekor mindenképpen keletkezik csomagolási hulladék. Kivéve akkor, ha találtok olyan helyet, ahol ezek az alapanyagok saját edénybe utántölthetők.

Mosogatószappan próba

Marseille szappan

A mosogatószappanra, mint alternatív megoldásra, kb. fél évvel ezelőtt bukkantam, amikor a gyapjú pulóverem mosásához kerestem csomagolásmentes, természetes tisztítószert. Erre, a vélemények szerint, az egyik legjobb megoldást a Marseille szappan jelenthette. Az egyik helyi (Gödöllő) bioboltban (CsudaBolt) meg is tudtam vásárolni – igaz celofán csomagolásban. Ahogy olvasgattam erről a tisztán olivaolajos szappanról, kiderült, hogy nagyon sok mindenre használható: mosás, mosakodás, sőt mosogatásra is. Azonnal teszteltem is, és valóban, meglepően könnyen és tisztán lehetett mosogatni vele. Még a zsírosabb edényekkel is elbánt. Ezzel a megoldással párhuzamosan használtam a saját készítésű folyékony mosogatószeremet, mikor melyikhez volt kedvem. A szappant könynebben tudtam kefével használni, míg a saját folyékony mosogatószeremet a luffa szivaccsal.

Mosogatószappan magyar készítőktől

Pár héttel ezelőtt, szinte egy időben, két barátnőm is jelezte, hogy készített mosogatószappant (Szív-M Szappan Alkotóműhely és Szappanfalu). Kérték, hogy tegyek egy próbát, teszteljem ezeket is. Én örömmel tettem meg, hiszen ezeknek a szappanoknak nagyon nagy előnye a Marseille szappannal szemben, hogy helyiek, magyarok.

A tesztelés eredménye meggyőző volt. Választani azonban nem tudok közülük, így mindenkinek magának kell eldöntenie az alábbi, általam vizsgált szempontok alapján melyiket választja.

 Marseille szappanSzív-M mosogatószappanSzappanfalu mosogatószappan
alapanyagtisztán növényi (oliva), vegántisztán növényi (oliva), vegántisztán növényi (oliva), vegán
származásmagyar forgalmazó, európai gyártómagyar gyártó és forgalmazómagyar gyártó és forgalmazó
zsíroldásnagyon jónagyon jó
habzásgyengeközepeserős, de nehezebben lemosható
illategyedi, nem mindenki szeretitiszta szappanillatcitrom-menta

A fentiek alapján én nem tudtam dönteni, hogy mi legyen a rangsor. Talán a Marseille szappan a nem magyar gyártása miatt és a különös illata miatt kerül a 3. helyre (még mindig dobogós), de ettől ez a szappan mindenképpen használatban marada a háztartásomban, mivel a kényes textíliák kézi mosására elengedhetetlen. A két magyar mosogató szappan között én személy szerint csak azért választom hosszabb távon a Szív-M mosogatószappant, mert ők itt vannak Gödöllőn. A Szappanfalu is magyar, azonban tőlük online tudok csak rendelni, cserébe a szappanokon kívül nagyon széles zero waste termékpalettája van. Ezért, ha egyéb dolgokra is szükség lenne, akkor egyben innen mindent meg lehet vásárolni.

Mosogatószappan tesztem eredménye

Összességében véve a mosogatószappanok nagyon jól teljesítenek. Meg kell szokni a használatukat, mert más mint egy flakonos folyékony mosogatószer. Éppen a tömbös formája miatt sokkal lassabban is fogy, hiszen nem lehet csak úgy elfolyatni. A szappanok tárolása első körben nehézséget jelentett nekem. A Marseille szappannak találtam itthon egy megfelelő méretű tálkát, amibe éppen belefért. A Szappanfalu mosogatószappanjának is találtam egy kis kerek tálkát. A videóban még kistányérral próbálkoztam, de csúszkál használat közben. Jó megoldásnak tűnik, ha a tenyerembe veszem a szappant és így dörzsölöm a luffaszivacsot vagy a kefét, így nem mozog. De azóta egy még jobb tippet kaptam a Szappanfalutól a tárolásra: ha egy luffa korongra ráteszitek, akkor nem csúszkál, ez szuper megoldás. Szóval, ha van egy luffa szivacsotok, akkor abból is akár levághattok egy korongot erre a célra.

Szappantartó luffa korongból

A csomagolást figyelembe véve, a két magyar szappannál a papír csomagolás vagy személyes átvételnél akár a saját dobozba csomagolás mindenképpen nagy előny.

Ami biztos, hogy ár-érték-hatékonyság-környezettudatosság tekintetében mindegyik mosogatószappan messze felülmúlja bármelyik flakonos folyékony mosogatószert: nincs flakon, nincs víztartalom (könnyebb, egyszerűbb szállíthatóság), vegán, tökéletes tisztítóerő. És ha nem tudtok megbarátkozni a szappan tömbös formájával mosogatásnál, akkor még mindig ott van két lehetőség is:

  1. készítsd el a folyékony mosogatószert, amit én is évekig használtam.
  2. reszelj le egy kevés szappant a mosogatószappanból és oldd fel meleg vízben. Ezt akár folyékony mosogatószerként is használhatod, de öntheted a mosogatóvízbe is.

A mosogatószappanok tesztelése egyik videómban is megtekinthető:

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon időről-időre jelentkezem hulladékcsökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Még szintén kedvelheted...