Csapvíz vs. PET palackos víz – melyiket válaszuk?

A csapvíz, szűrve vagy anélkül, és a PET palackos víz közötti választás még ma sem könnyű mindenki számára. Azonban abban a többség egyetért, hogy a tiszta ivóvíz életet ment, mégis sok esetben a gyémántot értékesebbnek tartjuk.

A víz értéke általában csak akkor tudatosul bennünk, ha nincs. A víz hiányát nagyon is megérezzük. sokszor fel sem mérjük, mértéktelenül fogyasztjuk, feneketlen kútként tekintünk a csapra. Ivóvizet, csapvizet használunk a növényeink locsolásához, a kerti medencék feltöltéséhez, WC öblítéshez, és óriási vízigény mellett PET palackot gyártunk amibe ivóvíz kerül.

a csapvíz és az ivóvíz érték

Víz-gyémánt paradoxon

„A víz-gyémánt paradoxon vagy klasszikus értékparadoxon a közgazdaságtan történetének egyik legfontosabb tudományos problémája. Lényege röviden a következő: az önmagában haszontalan gyémánt sokkal értékesebb (vagy, ha úgy tetszik, sokkal többe kerül), mint az emberi élethez elengedhetetlen víz. Másképpen fogalmazva, a víznek jóval nagyobb a használati értéke, mint a gyémántnak, a csereértéke (ára) mégis sokkal kisebb.

Forrás: wikipédia

Az ivóvíz óriási értéke nem megkérdőjelezhető, ennek megfelelően kellene vele bánnunk. Igazi gyémántként kezelni és vigyázni rá. Azonban nem mindegy, hogy milyen vizet iszunk.

PET palackos víz problémái

A műanyag palackos víz környezeti terhelése és az előállítással együtt járó költsége (palackok gyártása, szállítása, egyéb ipari folyamatok) jelentősen nagyobb, mint ami a csapvízhez szükséges víz tisztítási folyamatából származik.

Tudtad, hogy

1 liter palackozott ivóvíz előállításához átlagosan 3 liter víz szükséges.
Vízdilemmák – Tudatos Vásárlók Egyesülete

Az egyszer használatos műanyag palackban kapható ivóvíz ökológiai lábnyomát továbbá jelentősen emeli az ezzel járó óriási mértékű műanyag hulladék keletkezése is. Évente 1,5 milliárd PET palackot gyártanak le Magyarországon (nem csak víz értékesítésére, hanem sok más italhoz is), de ennek kevesebb mint az ötöde kerül be az ipari újrahasznosítási folyamatokba. A fennmaradó kb. 1,2 milliárd darab műanyag palack a hulladékégetőben vagy a hulladéklerakóban végzi.

Forrás: 24.hu Fotó: Balázs Attila/MTI

Az utóbbi pár évben egyre több figyelmet szenteltek különböző kutatások a mikroműanyagok jelenlétére is az ivóvizekben. Egy 2018-as kutatás (9 ország, 259 fajta palackozott víz vizsgálata) alapján a vizsgálati eredmények kimutatták, hogy egy liternyi PET palackos vízben átlagosan 325 darab mikroműanyag részecske található. Ez a mennyiség sokszorosa a csapvízben mérthez képest.

A mikroműanyag jelentése

„A mikroműanyag, vagy más néven mikroplasztik az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabokat jelenti. Ezek az apró darabkák a műanyagok bomlási folyamata során keletkeznek a műanyagok szerkezetének szétesésével, melyet első sorban az ultraviola sugarak okoznak, a napsugárzáson keresztül.”

Forrás: wikipédia – Fotó: istockphoto

A csapvíz helyzete Magyarországon

Magyarország szerencsére jelentős édesvízkészletekkel rendelkezik, amely jelenleg kielégíti az ország lakosságának kb. 95%-t. A vezetékes ivóvíz, azaz csapvíz minőségét rendszeresen ellenőrzik a 201/2001 (X.25.) Kormányrendelet alapján. Ez a rendelet az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló 98/83/EKeurópai uniós Irányelvnek megfelelően lett megfogalmazva.

Mikroműanyagok jelenléte a csapvízben

A szigorú ellenőrzéseknek köszönhetően, a csapvíz Magyarországon egy-két kivételtől eltekintve iható, az egészségre nem ártalmas. Habár egy, a Greenpeace által indított 2020 februári, független vizsgálat igazolta, hogy már a csapvízben is megtalálhatóak a mikroműanyagok (3-4db/liter), de messze nem olyan mértékben, mint a PET palackos vizekben. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem kell foglalkoznunk a problémával, azonban ha a PET palackos víz és a csapvíz között szeretnénk választani, akkor a mikroműanyag tartalom alapján a csapvíz jobb választás.

szűrt csapvíz grohe csapteleppel

Tudtad, hogy

egyre több mikroműanyag található a tengerekben? … nagyjából 51 billió mikroműanyag részecskéről van szó, 500-szor több, mint amennyi csillag van az égen.”
Európai Parlament

Klóros csapvíz

Sokszor a csapvízzel szemben azzal érvelnek, hogy az íze, szaga klóros. Ez valóban előfordulhat, hiszen a vezetések víz fertőtlenítése szükségszerű, hogy elkerüljék a vezetéken keresztül terjedő fertőzések kialakulását. A klór mennyisége (maximum 1mg/l) olyan alacsony, hogy az önmagában az egészségre teljesen ártalmatlan. Megoldás lehet ebben az esetben, ha az ivásra szánt vizet hagyjuk állni egy rövid időre, ami idő alatt a klór elillan. A klórral történő fertőtlenítésnek azonban lehet egy árnyoldala is. A túl sok klór reagál a vízben előforduló szerves anyagokkal. A reakció eredményeképpen rákkeltő trihalomentán (THM) képződik. Ennek WHO által ajánlott határértéke 200μg/l. A magyar jogszabályok ennél sokkal szigorúbbak: 50μg/l-ben határozták meg a THM határétékét.

Tudtad, hogy

a magyarországi települések ivóvízminőségét itt tudod ellenőrizni?
Nemzeti Népegészségügyi központ

Gyógyszermaradványok

További kétkedésre adhat okot, a vezetékes vízhálózatba bekerülő gyógyszermaradványok megléte. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2011-es jelentése szerint, az ivóvizekben olyan kis koncentrációban található gyógyszermaradvány, hogy az valószínűleg nem jelent egészségügyi kockázatot. 2021-ben magyarországon, a fővárosi régióban vizsgálták a yógyszerészetileg aktív vegyületek (PhAC) jelenlétét. A vizsgálatból kiderült, hogy a kutatók a keresett 102 hatóanyagból 19-t mutattak ki a csapvízben, alacsony koncentrációban. A gyógyszermaradványok csapvízben való megléte miatt joggal aggódhatnánk, azonban nemzetközi ajánlások alapján a vizsgálat eredményeképpen a kutatók megállapították, hogy annak egészségügyi kockázata nincs.

Csapvíz megszűrve Grohe Blue Pure víztisztítóval

Nehézfémek

A csapvízbe alkalmanként különböző nehézfémek (korábban arzén, az utóbbi időben ólom) is kerülhetnek, amelyek határérték fölötti megléte komolyan károsíthatja az egészséget. Az arzénes víz problémája Magyarországon közel 1,5 millió embert érintett, azonban a 2019-es mérések szerint ez a szám 16 településre korlátozódott. Az utóbbi évek komolyabb problémáját az ólomtartalom jelentette. Többnyire az elavult, ólomból készül társasházi (elsősorban 1945 előtt épült lakóházak esetében) vízvezetékrendszerből oldódott ki több helyen határérték feletti mennyiség. Az ólomszennyezés hivatalos cselekvési határértéke 10 μg/l.

Csapvíz ólomtartalma

Az ólomszennyezés hivatalos cselekvési határértéke 10 μg/l. A csapvízben az ólom egyáltalán nem érezhető, sem íze, sem szaga nem utal a jelenlétére, ezért is fontos megnézni, hogy a lakóhelyünkön mekkora a csapvíz ólomtartalom kockázata. Erre készült interakítv térkép sokat segíthet.

A magas ólomtartalmú ivóvíz esetében sokszor csak a vezetékek teljes cseréje képes megoldást nyújtani. A magas ólomtartalmú ivóvízzel rendelkező lakóházakkal kapcsolatos lakossági tájékoztatás céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ adott ki módszertani útmutatót.

A csapvíz szűrése megoldás lehet

Összességében elmondható, hogy a csapvíz fogyasztásban is megvan a kockázat, azonban a PET palackos vízzel szemben gyakorlatilag elhanyagolható annak mértéke. Azonban, ha mégis biztosabbra szeretnénk meni, akkor érdemes a háztartásunkhoz igazodó vízszűrő berendzést beszerezni. A vízszűrő eszközök kiválasztásakor érdemes átgondolni, hogy mi a cél vele, mi az a szempont, amiben szeretnénk a csapvizünk minőségét javítani. Ilyen szempont lehet a vízlágyítása, a nehézfémek vagy a gyógyszermaradványok kiszűrése. És szempont lehet akár a víz klóros ízének, szagának megszüntetése. Mindegyikre elmondható, hogy a háztartásban engedélyezett vízszűrő berendezések kizárólag a vezetések víz szűrésére alkalmasak.

Grohe Blue Pure víztisztító, ivóvíz

A nem előírásszerű használat vagy az engedély nélküli eszközök használata azonban esetlegesen veszélyes lehet az egészségre. Rendszeres karbantartásuk nélkül a csapvíz minőségén még ronthatnak is.

Előnyök és hátrányok

Víztisztító kancsó

Az utólagos víztisztításban a leggyakrabban használt háztartási eszköz. Nagy előnye az ára, és az egyszerűsége, kezelhetősége. Általában aktívszén szűrőt és ioncserélő gyantát tartalmaznak. Az aktívszén szűrő révén a klóros íz és szag, illetve egyéb kellemetlen ízek és szagok megszüntethetőek. Az ioncserélő gyanta a víz lágyításáért felelős. A vízszűrő kancsóval készített ivóvíz finomabb, nem szűri ki az összes ásványi anyagot (így például a víz magnézium és kalcium tartalma megmarad), lágyítja a vizet ami a háztartási vízkövesedését enyhíti.

Komoly hátránya, hogy kimondottan gyakran – akár havonta – szükséges cserélni a vízszűrő betétet, ami komoly hulladékképződéssel jár. A többnyire műanyag kancsó anyaga idővel sérül, magából a kancsóbó pedig előbb-utóbb műanyag szemét keletkezik.

Sok márka létezik belőlük, a hátrányai miatt azonban sosem tartottam jó megoldásnak. Mivel Gödöllőn a különféle vizsgálatok jó minőségű vizet mutatnak, így nem éreztem feltétlenül szükségét a beszerzésének.

Aktívszén szűrő berendezés

Általában a csaphoz kapcsolható rendszer, amelynek a szűrő egysége a mosogató alatt kerül elhelyezésre. Az én választásom erre a rendszerre esett, konkrétan a Grohe Blue Pure rendszerére. Habár jelentősen drágább mint a kancsók, azonban a szűrőbetét kis helyen elfér, nincs szükség külön csaptelepre a szűrt víznek, és a legtöbb olyan káros anyagot képes kiszűrni, ami a mi esetünkben fontos.

A Grohe Blue Pure 5 lépésben tisztítja a vizet: előszűrés, aktívszén előszűrés, ion cserélő, aktívszén szűrés, finomszűrés. Először eltávolítja a nagyobb szennyeződéseket, például a homokot, majd a természetes szennyeződéseket, amik a belső háztartási vízrendszerből kerülhetnek a csapvízbe. Az ion cserélő csökkenti a vízkő és a nehézfémek (pl. ólom) mennyiségét, majd az aktívszén szűrő a klóros íz és szag eltüntetéséért felelős. Utolsó lépésben a finomszűrés az egész apró, finom részecskéket csökkenti.

Grohe Blue Pure víztisztító csapvíz

Saját tapasztalatom alapján nagyon könnyű használni, nem kell speciális karbantartás neki a megszokott csaptelep tisztántartásán túl. Nincs külön csaptelep a szűrt vízhez, mivel egy rendszerben található meg a szűrt és a szüretlen víz is, melyek teljesen biztonságosan szét vannak választva, hogy elkerüljék a víz keveredését. A szűrőbetétet elegendő évente egy alkalommal cserélni (de akkor ez elengedhetetlen), és a mosogató alatt kis helyen elfér. Amikor először kóstoltam ezt a szűrt vizet, egyértelműen éreztem a különbséget. A szűrt víz esetében semmit nem éreztem, azonban utána a korábban megszokott csapvizünk kimondottan fémes ízű volt.

Grohe Blue Pure víztisztító szűrőpatron

Egy jobb minőségű kancsóhoz hasonlítva, az éves szintre vetített kiadásokkal számolva nagyjából 4 év alatt térül meg az ára. Ennyi idő alatt egy műanyag víztisztító kancsó nagy eséllyel tönkremehet, sérülhet, a megfelelő tisztántartása sem feltétlenül garantált. A Grohe szűrős csaptelepére azonban 10 év gyártói garancia van, ami számomra egyértelműen a hosszú távú használhatóságot jelenti.

Fordított ozmózis technológiával tisztított víz

„A fordított ozmózis technológiát alkalmazó kisberendezések úgy működnek, hogy zárt rendszerben, nyomás alatt egy membránon préselik át a már több lépcsőben előszűrt vizet.” – Tudatos Vásárlók Egyesülete

Gyakorlatilag minden fizikai és kémiai szennyeződést képes kiszűrni a csapvízből. Ezt olyannyira alaposan végzi, hogy a szervezet számára szükséges nyomelemeket, ásványi anyagokat sem tartja meg, ezért szükség van egy úgynevezett visszasózó patron használatára is.

Vízlágyító

Nem célja az emberi fogyasztás céljából való vízszűrés. Mivel gyakorlatilag minden ásványi anyagot kiszűr, ivóvízként való fogyasztása nem ajánlott. A vizet használó háztartási gépek használati idejét hosszabbítja, mivel a vízkövesedést szünteti meg.


Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Adományaitokkal lehetőségem lenne eljutni oktatási intézményekbe, ahol a diákok és a pedagógusok számára díjmentesen tartanék előadásokat, workshopokat a hulladékmentes életmódról, annak fontosságáról. Támogatásra a Patreon oldalon van lehetőségetek:

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Forrás:

  • https://tudatosvasarlo.hu/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6141690/
  • https://hu.wikipedia.org/wiki/Mikrom%C5%B1anyag
  • https://fna.hu/hir
  • https://www.europarl.europa.eu
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214714421001264?via%3Dihub
  • https://www.grohe.hu/

#szponzorálttartalom

Még szintén kedvelheted...