természetes kert

Természetes kert megteremtése

A természetes kert, egy olyan hely nálunk, ahol megtapasztalhatjuk a város közepén is az élővilág sokszínűségét. Egy ökologikusan kialakított (vagy inkább a természethez igazodó) kert legfőbb jellegzetessége a sokszínűsége, mely a helyi körülményekhez leginkább alkalmazkodó növényfajokból áll.

Emlékeim a kertről

Panel gyerek voltam, de a nyarakat rendszeresen a nagyszüleimnél töltöttem. Rengeteg szép emlék maradt meg. Például a tyúkudvar, ahol rendszeresen altattam el a kézhez szokott tyúkokat, vagy Nagyi kertjének virágos kert része, ahol csak virágok voltak rendezett sorokban – kedvencem a tátika volt. Emlékszem, hogy

 • madarak csicserégésére keltem, és a teraszon ülve reggeliztünk. Közben a legyek és a rovarok zúgtak a kertben, lepkék szálltak mindenfelé, a fecskék szorgalmasan gyűjtötték a szúnyogokat (tele volt a ház eresz alatti része fecskefészkekkel, és senkinek eszébe semjutott, hogy le kellene ütni onnan). mindenáron a két kis tehénkét tartó szomszéd trágyadombjára akartam felmászni, mert mindig ott voltak a legszebb pillangók – persze a nagyszüleim ezt sosem engedték meg;
 • a nagyapám megmutatta, hogyan tudjuk megsimogatni a dongó pihe-puha hátát, anélkül, hogy megcsípne bennünket, és benne is kárt tennénk;
 • a burgonya veteményesben kézzel szedegettük le a krumplibogarakat, soha nem volt vegyszer a háznál.
természetes kert rovarokkal

Ezek az emlékek biztosan befolyásolták, hogy már felnőtt emberként nagyon vágytam kertes házra, és ez a vágyam be is teljesült. Az első családi házunk kertjét nagy örömmel kezdtük megtervezni. Utólag látom a hibáinkat, de ez természetes és hasznos, főleg ha a hibáinkból tanulunk is.

Az akkori kertünket pár szóval tudnám jellemezni: hibátlan és nagy felületű gyep, precíziós tervezés, látványos növények, csupán pár díszfa, élére állított elemek.

Élveztük-e ezt a kertet? Igen. Az első időben mindenképpen, habár rengeteg pénzt, időt, energiát emésztett fel, hogy nagyjából tartsuk a precíziós, túltervezett kialakítást. Azonban ez a feladat nagyon megterhelő lett egy idő után, fárasztó volt, és az élvezetet átvette egy másik érzés: elment a kedvünk, a folyamatos küzdelem miatt, a kertünk eredeti állapotban való fenntartásától. Hiába volt “szép”, egyre kevesebb kedvvel mentünk megvívni a harcunkat az egyre jobban szaporodó muharral, a kiirthatatlan tarackkal, a pitypang invázióval, a vakondokkal.

Természetes kertünk

Az élet úgy hozta, hogy nemcsak a szemléletmódunk változott meg, hiszen áttértünk egy sokkal környezetbarátabb, hulladékmentes életmódra, hanem egy költözésnek köszönhetően, új alapokra helyezhettük a kertünk kialakítását, ennek az új értékrendnek a mentén. Egyre több emlék tért vissza a gyerekkoromból, amit ebben az új kertben meg szerettem volna valósítani. Immáron vágytunk egy olyan természetes kertre, ami szinte önnfenntartóan képes működni, és mindemellett folyamatosan kedvünket leljük benne. Természetesen ez nem jelentette azt, hogy egy ilyen kertben nincs munka. Ugyanannyit kell törődni vele, mint korábban, viszont a természet körfogását megfigyelve, annak tetszően, csak nagyon óvatosan nyúltunk bele az alakításba. Inkább támogatva, a természetes folyamatokat elősegítve kertészkedünk a mai napig. Persze az is nagy előny, hogy amellett, hogy egy ilyen természetes ökokert egy fenntarthatóbb értékrendet képvisel, még költséghatékony is.

virágzó gyep

Ötletek az ökokert kialakításához – amik nálunk beváltak

1. Komposztálás

A komposztálás nem az új kerttel érkezett az életünkbe, hiszen amióta kertes házban élünk, mindig volt komposztálónk. Az újdonság inkább abban rejlik, hogy míg korábban szinte csak a kerti növényi hulladék került bele (főképpen fú és falevél), ma már minden természetes úton lebomló hulladék. A komposztálásban az újdonságot az jelenti, hogy a nagyobb, metszésből megmaradó lassabban lebomló faágakat vagy aprítva mulcsként használjuk fel, vagy a jelenlegi tujasövény (ami tudom, hogy a magyarországi klímán nem érzi a legjobban magát, azonban a kerttel együtt kaptuk, így vigyázunk rá, amíg lehet) mögött egyfajta kerítésként halmozzuk fel az ilyen jellegű növényi hulladékot. Ott a természet ugyanúgy végzi a dolgát, mint a komposztálóban. Addig pedig a szomszéd kertjéttől elválasztó beton kerítést is takarja valamennyire ez a termszetes növényfal.

komposztálás extrém módon

2. Természetes megoldás gyepesítés helyett

A tökéletes pázsit hátrányai

Egy élére állított kertben elengedhetetlen a tökéletes, gyommentes gyep kialakítása. Tudom jól, hiszen mi is pont erre törekedtünk közel 20 évvel ezelőtt. Egy ilyen parkosított, gyakorlatilag túltervezett gyepen nincs helye semmilyen kétszikű növénynek, és ádáz küzdelmet folytattunk az olyan egyszikűekkel is, amelyek nem illettek a képbe, mint például a tarackbúza, vagy a muhar.

Az ilyen precíziós gyepesített felületeknek több hátránya is van, amikre igazán soha nem gondoltam bele korábban:

 • rengeteg munka a kialakítása és a fenntartása;
 • a gyep nagyon vízigényes, szinte elkerülhetetlen a locsolórendszer telepítése;
 • fényérzékeny növény (még azok is amelyek a csomagolása szerint mindent eltűr);
 • a monokultúrában létrehozott gyepes kert csökkenti az önnfentartás esélyét, érzékenyebb mindenféle külső behatásra (pl. időjárás, napfényes órák száma, “gyom”növények elszaporodása;
 • tápanyag igényes, emiatt a rendszeres utólagos tápanyag ellátás szükségszerű a füves terület fenntartásához;
 • a kutyapisi foltokban kiégeti;
 • folyamatos gyomírtózással, gyomlálással tudjuk egységes felületként megtartani;
 • rendszeres fűnyírást és fűszellőztetést igényel;
 • drága a telepítése és a fenntartása.

Alternatív megoldás a természetes kert zöldfelületének kialakításához

A fentieket megtapasztalva, nagyon megörültem, amikor egy kedves ökológikus gondolkodású kertész barátom megmutatta, hogy lehet szép zöld felületünk a kertben, a korábbi gyep minden előnyével együtt és azok hátrányainak elhagyásával. Ez első hallásra hihetetlennek tűnik, de nagyon könnyen kivitelezhető, habár nyitottnak kell lennünk a korábban megszokott rendszerektől való eltérő megoldásokra. Ez a lóhere gyep kialakítása. Mivel minden környezettudartos megoldásra nyitottak vagyunk, így egy percig sem volt kérdés, hogy kipróbáljuk. Sőt őszintén szólva nagyon tetszett a kicsit elrugaszkodott ötlet. Egyébként a lóhere mellett természtesen minden egyéb magától, természetes módon kikelt növényt kedvelünk a kertben, és már régen nem kiirtandó gyomként tekintünk rájuk: százszorszép, pitypang, árvacsalán, kis meténg, szétszóródott árvácskák, vérehulló fecskefű, muhar, tarackosbúza, stb.

lóhere gyep

A lóhere (fehér here vagy vörös here) tökéletes alapja lehet egy ökologikusan kialakított, fenntartható kiskert zöld felületének. Komoly előnyeit saját magunk is megtapasztaltuk az elmúlt évek során:

 • szárazságtűrő, rendszeres locsolás nélkül is zöld marad;
 • nem zavarja a nap vagy az árnyék sem;
 • sokkal szebb lesz, ha keveredik egyéb természetesen kibújó növényekkel;
 • nem szükséges nyírni, vagy legalábbis sokkal ritkábban is bőven elegendő, mint a fű esetében, hiszen nem is nő magasra (max. 8-10 cm);
 • a ritka nyírás töménytelen mennyiségű virággal jutalmaz meg, amit mi is és a beporzó rovarok is imádnak;
 • kimondottan kedvelik a parazitoid darázsfajok is (mint pl. a fürkész darázs), amelyek levéltetvekkel, fehérlegyekkel, bagyolylepke hernyójával és egyéb kártékony rovarokkal táplálkoznak, és amelyek egyáltalán nem veszélyesek az emberre, nem csípnek;
 • nem igényli a trágyázást, tápanyag utánpótlást;
 • elfelejthetjük a gyomirtókat is, amik egyébként teljesen ki is pusztítanák;
 • jól tolerálja a különböző talajminőséget;
 • puha, selymes levele van, így jó érzés mezítláb rálépni;
 • a kutyapisit nem hatja meg, nem keletkeznek emiatt kiégett foltok;
 • sokkal olcsóbb, mint a fűmag, utánbetni sincs igazán szükség, hiszen, ha megvárjuk a virágzást, akkor a magját elszórja.

3. Sövény

A sövény telepítése nagyon jó megoldás arra a célra, hogy a szomszédtól elzártabb, intimebb kertünk legyen. Nagyon felkapott, hogy ezt ciprusfélékkel oldjuk meg (többnyire Leylandi ciprus), hiszen többségük rendkívül gyorsan nő, így rövid időn belül teljesen elzárhatjuk a kertünket a nem kívánatos szemek elől. Hátránya azonban, hogy a magyarországi klímát nem igazán kedveli, a szárazságot nehezen tűri, a sűrű, sövénynek szánt ültetése miatt érzékeny a gombás megbetegedésre.

A megoldás lehet egy olyan sövénykerítés telepítése, amely többféle olyan cserjéből áll (vegyes sövény), amely a fenti hátrányokkal nem rendelkezik. A vegyes sövény előnye továbbá, hogy változatossága miatt az év egész részében valamelyik zöldellik vagy virágba borul, és ellenállóbb a különféle betegségekkel szemben. Egy ilyen vegyes sövénynek ideális tagja lehet a babérmeggy, a mézalmácska, cserjés boglárka, babarózsa, tűztövis, pompás jezsámen, kerti mályvacserje, illatos nyáriorgona, törpeorgona (habár ez nem nő túl magasra), közönséges orgona, loncfélék, közönséges tiszafa, aranyvessző, húsos som. Ha pedig kimondottan télen is zöld megoldást kerestek, akkor a bangita egy szuper alternatíva.

A mi kertünk egyelőre még átmeneti állapotban van, ami a sövényt illeti. A házzal együtt járt ugyanis egy leylandi ciprus sövény, amely nem volt a legjobb állapotban, a nem megfelelő metszésnek és a gombás fertőzésnek köszönhetően. Azonban a kertünkre is érvényes a hulladékmentesség első alapszabálya: nem vásárolunk. Azaz csak akkor szeretnénk új sövényt telepíteni, amikor végképp reménytelenné válik a ciprusaink megmentése. Addig viszont a vegyes sövény kialakítását megelőzően, a ciprusok elé ültetünk néhány, a vegyes sövényhez ideális, cserjét, és inkább fokozatosan fogjuk átalakítani kertünknek ezt a részét.

4. Madárbarát kert

A különböző madarak ugyanolyan fontos részei a kertünknek, mint a változatos és természetes növényvilág. Ők is a természet szerves és elválaszthatatlan részei. Amellett, hogy gyönyörűek, és kellemes, megnyugtató hangon énekelnek, rendkívül hasznosak. A legjobb szúnyog és rovarírtóink a denevérek és a vakondok mellett (süninek is nagyon örülnénk, de sajnos városközponti kert révén erre alig van esélyünk). Ezért fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkellemesebb helyet teremtsük meg számukra, a következő módon:

madárbarát kert
 • többféle fészkelőhely biztosítása (pl. cinkeoduk);
 • fészekrakó alapanyag kihelyezése (kutyaszőr vagy gyapjú koszorú ideális);
 • fészekvédő természetes eszközök rögzítése a fákra, így a macskák nem tudnak a fészkek közelébe férkőzni, ezt mi tűztövis ágak felkötözésével oldjuk meg;
 • változatos madáretetők és itatók telepítése (ez utóbbiért a méhek és egyéb beporzó rovarok is hálásak);
 • olyan növények ültetése, amelyeket a madarak akár fészekrakó helynek, akár élelmforrásként kedvelnek (tűztövis, madárberkenye, csipkerózsa, vadszőlő).

5. Faültetés

Az első dolog, ami miatt beleszerettünk ebbe a kertbe, amikor a házat megvásároltuk, az a rengeteg óriási fa volt. A házunk a városközpontban van, mégis a sok fa miatt amolyan oázis érzetét nyújtja számunkra. A viszonylag kis telken is több nagyon nagy és számos kisebb fa is szépen elfér egymás társaságában. A fák között a virágzó díszfák mellett, gyümölcsöt vagy gyógynövényt adó fáink is vannak (mandula, hársfa, füge, alma, barack). Ha egyszer ráérez az ember (vagy az ember lánya), akkor nagyon nehéz egy-egy újabb kínálkozó lehetőségnek nemet mondani helyhiányra hivatkozva. De kisebb cserjéknek mindig találunk helyet. Sokan zsúfoltnak látják a kertünket, én azonban egy pici elzárt szigetnek, ahol a természet meg tudja mutatni önmagát. A sok lombos fa óriási előnye hogy nyaranta a legnagyobb melegben is kellemes árnyékot és hűvös klímát biztosítanak. Ezt semmilyen egyéb mesterséges árnyékolóval nem lehet elérni.

6. Esővíz gyűjtése

Az esővizet a korábbi kertünkben nem gyűjtöttük, mert túlzottan körülményesnek ítéltük meg, ráadásul a helyet is foglalta volna a kertben, ami egyáltalán nem illett az akkor “tökéletesnek” hitt kertünk látképébe. Jelenleg azonban gyűjtjük az esővizet, habár erre még mindig nem találtuk meg az ideális és mutatós megoldást.

esővíz gyűjtő

A tapasztalatom alapján állítom, hogy akár a szobanövényeket, akár a kerti növényeket nézem, sokkal szebben fejlődnek az esővizes öntözésnek köszönhetően. Még a kutyánk is jobban szereti, minden esetben az esővízből iszik a számára kihelyezett csapvizes tálja helyett. Az esővíz nem csupán a növényeinknek jó, de a természet ilyen irányú segítségével a vízdíjon is spórolhatunk.

7. A természetes kert berendezése

A kertünk növényekkel és egyéb dekor elemekkel történő berendezése is a hulladékmentesség mentén folyik. A növényeink jó részét cseréltük egyéb növényekre, vagy olyan kertes házaktól vásároltuk meg, ahol már nem akarták megtartani. Szívesen járok vetőmag csere eseményekre is. Az egyéb kerti dekorelemek pedig vagy másodkézből származnak (fa létrák, cserepek, faanyagok, bontott tégla, agyagcserép, növényfuttató), vagy mi magunk készítjük el itthon található anyagokból (szerszámos láda, teraszon kisasztal, virágtartó).

Összességében foyamatosan arra törekszünk, hogy a kertünk ne csupán természetközeli legyen, de a benne elvégzett munka valódi örömet is okozzon. Amennyiben további tanácsot szeretnétek kapni egy hulladékmentes otthon kialakításához, akkor keressetek bátran: TANÁCSADÁS


Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Adományaitokkal lehetőségem lenne eljutni oktatási intézményekbe, ahol a diákok és a pedagógusok számára díjmentesen tartanék előadásokat, workshopokat a hulladékmentes életmódról, annak fontosságáról. Támogatásra a Patreon oldalon van lehetőségetek:

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Még szintén kedvelheted...