zöld rendezvény

Milyen egy igazán jó zöld rendezvény?

Országosan egyre több zöld rendezvény rendeznek Magyarországon is, ami nagyban köszönhető a környezettudatosság térnyerésének.

Tudjátok rólam, hogy 3 gyerekes anyukaként sokat gondolok a gyerekeim jövőjére. Van köztük fiatal felnőtt, kis és nagykamasz egyaránt. A fiatalságuknak köszönhetően nagyon sok rendezvényre járnak már el, ahol első kézből tapasztalják meg fogyasztói társadalmunk hátrányait, például a rengeteg hulladéktermelést. Emiatt külön öröm számomra, hogy már Magyarországon is egyre több zöld rendezvény kerül megrendezésre.

Milyen egy zöld rendezvény?

A zöld rendezvény olyan esemény, melynek szervezése során a szervezők kiemelten figyelnek a környezeti hatások minimalizálására, a fenntarthatóságra, sőt a látogatók szemléletmódjának környezettudatosabbá tételére. Ez a célkitűzés a rendezvény minden aspektusát áthatja, a tervezéstől a lebonyolításon át az utómunkálatokig. Továbbá egy valóban zöld rendezvény akkor tud igazán eredményes lenni, ha maguk a szervezők is hitelesek, azaz a mindennapjaik során is környezettudatos döntéseket hoznak.

Zöld rendezvény főbb jellemzői:

  • Környezettudatos helyszínválasztás: Könnyen megközelíthető, tömegközlekedéssel, gyalog vagy kerékpárral is elérhető helyszín választása, melynek üzemeltetése során törekszenek a környezetbarát megoldásokat alkalmazására.
  • Hulladékmentesítés: A hulladék mennyiségének minimalizálása, szelektív hulladékgyűjtés biztosítása, komposztálható anyagok használata.
  • Energiahatékony üzemeltetés: Energiatakarékos izzók és berendezések használata, megújuló energiaforrások bevonása.
  • Fenntartható beszerzés: Helyi beszállítók preferálása, környezetbarát termékek és szolgáltatások beszerzése.
  • Közlekedés: A résztvevők számára öko-barát közlekedési alternatívák biztosítása (tömegközlekedés, kerékpárkölcsönzés, gyalogos útvonalak, közösségi közlekedési eszközök).
  • Vízhasználat: Lehetőség szerint víztakarékos megoldások alkalmazása, mint például csapvíz, komposzt toalett.
  • Catering: Helyi alapanyagokból készült, szezonális ételek kínálása, vegetáriánus és vegán opciók biztosítása.
  • Kommunikáció: A zöld szemléletmód kommunikálása a résztvevőkkel, tájékoztatás a fenntarthatósági intézkedésekről.
  • Felelősségvállalás: A rendezvény szervezői elköteleződnek a környezeti hatások folyamatos mérése és csökkentése mellett.

Zöld rendezvények típusai:

Zöld előadások céges, közintézmények vagy lakosság által szervezve az emberek szemléletformálása érdekben.

ZÖLD RENDEZVÉNY, ELŐADÁS CÉG

Szemétgyűjtési akciók, ami lakossági akciók vagy éppen céges hulladékgyűjtés alkalmával mutatják be a hulladék környezetromboló hatásait vagy éppen ezáltal edukálni a résztvevőket a kevesebb hulladék termelése érdekében.

Zöld workshopok, amelyeken különböző eszközökkel, hozzávalókkal a mindennapi életben egyszerűen elkészíthető terméket hoznak létre vagy annak elkészítését tanulják meg.

céges zöld rendezvény workshop

Zöld udvar programok során közösségi, intézményi vagy munkahelyi komposztáló, esőkert és/vagy rovarhotel építésével kialakítható a természetközeli munkakörnyezet.

céges zöld rendezvény komposztáló

A zöld rendezvények szervezése nem csak a környezet védelmét szolgálja, de a résztvevők számára is értéket teremt. A tudatos szemléletmód erősíti a szervezet imázsát, növeli a résztvevők elégedettségét és elkötelezettségét. A közös zöld cél megfogalmazása, a munkahelyi ökoközösség kialakulása hozzájárulnak a munkahely fenntarthatóbbá tételéhez, ami napjaink megkerülhetetlen területe.

#fenntarthatóság #közösség #munkahely #cégesprogramok #CSR #hulladékmentesmunkahely #felelősségvállalás #csoport #hulladéknélkül

Időpont egyeztetés, kérdések

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Még szintén kedvelheted...