Élelmiszerhulladék csökkentési tippek – #2

Tárolási tippek az élelmiszerhulladék csökkentéséhez

1. Vásárlás után, a frissen vásárolt élelmiszerek kerüljenek a hűtőszekrény belsőbb részére, és a régebbi élelmiszerek kerüljenek kintre. Így elkerülheted, hogy egy korábbi vásárlásból megmaradt élelmiszer feledésbe merüljön, így élelmiszerhulladék sem válik belőle.

2. Lehetőség szerint tartsd az élelmiszereket jól záródó, átlátszó üveg edényekben, így egy pillantásra átlátod, hogy milyen készleteid vannak még a hűtőszekrényben vagy a kamrában.

3. A ‘Taste the Waste” filmben nagyon megfogott egy Hollandiában élő hölgy (Jihyun Ryou) nem is annyira újszerű elképzelése a zöldség- és gyümölcsfélék hűtőszerkény nélküli tárolásának lehetőségeiről. Jihyun Ryou semmi újat nem mutatott be a filmben, de azt nagyon inspirálóan tette. Visszanyúlt a gyökerekhez, pontosan ahogy én is teszem, amikor a háztartási hulladékok csökkentésére törekszem. Azaz megvizsgálta, hogy hogyan oldották meg az emberek a zöldségek és gyümölcsök tárolását abban a korban, amikor még nem volt hűtőszekrény. OLVASS TOVÁBB!

Bizonyos zöldségek szeretik egymás társaságát

4. A burgonya nem szereti a hűtőt, mivel túl hideg neki. A hideg pedig gyorsítja az állagromlását. Azonban sötét, hűvös hely ideális számára, főleg ha az almával együtt egy jól szellőző kosárban tároljuk (én erre a célra az IKEA fafüles, fém kosarát szeretem használni). Ugyanis az alma által kibocsátott etilén (etén) gáz a burgonyára jótékony hatással van: lassítja annak csírázási folyamatát, így a burgonya tovább friss marad.

alma és krumpli együtt megelőzi az élelmiszerhulladék keletkezését

5. A répafélék függőlegesen, földbe temetve vagy víz alatt hűtőben bírják a legtovább. Mind a kettőt kipróbáltam, és működik.

sárgarépa tárolása az élelmiszerhulladék ellen

6. Ha teheted tartósítsd az ételeket, fagyasztással vagy dunsztolással. Bizonyos élelmiszereket akár szárítani is lehet, mint például a zöldfűszereket, gombát, gyógynövényeket.

élelmiszerhulladék ellen szárított zöldségek, fűszerek

7. A gyümölcsök, zöldségek szárát csak akkor vágd le, amikor ténylegesen feldolgozod, így lassabban fonnyadnak meg. Növelheted a frisseségüket azzal is, ha közvetlenül a felhasználás előtt mosod meg. Azonban ha mégis hamarabb kell feldolgoznod, mint ahogyan elfogyasztásra kerülne, akkor egy légmentesen záródó doboz is segíthet.

élelmiszerhulladék-mentes gyümölcs tárolás
A képhez tartozó alt jellemző üres; green-47700_1280.png a fájlnév

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon időről-időre jelentkezem hulladék-csökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

A képhez tartozó alt jellemző üres; green-47700_1280.png a fájlnév

Még szintén kedvelheted...