Csomagolás és ajándékozás

Az ajándékok csomagolása, ízléses átadása számomra rendkívül fontos. Én úgy érzem, hogy egy tárgyi ajándék akkor igazán szép és akkor okoz valódi meglepetést, ha maga a csomagolás is kellemes érzésekkel tölti el a megajándékozottat.

A hulladék minimalizáló életmód azonban sokszor gátat szabhat annak, hogy szebbnél szebb csomagolással adjuk át a meglepetést. A kreativitás azonban ennek az életmódnak szerves része, így a hulladék minimalizálás és a dekoratív csomagolás tudatossággal fűszerezve könnyen megférnek egymás mellett.  Az ajándékok csomagolásánál is az 5K szabály betartása a legfontosabb. Ezek mentén haladva, a csomagolással sem lesznek gondjaink.  

A következő ötletek segíthetnek olyan megfelelő csomagolási módot választani, amelyek alkalmazásával az ajándékok csomagolásával járó esetleges hulladék mennyisége jelentősen csökkenthető.  Minden esetben vegyük figyelembe a csomagolásnál az ajándékok típusát és a megajándékozott személyét.

  1. Nézz szét az otthonodban, és használj fel csomagolásra nem használt textileket, dekorációs célra használható terméseket, zsinegeket, papírt, újságpapírt, vagy papírtasakot!
  2. Gondold újra a tárgyakat és legyél kreatív. 
  3. Törekedj arra, hogy maga a csomagolás is valóban hasznos ajándék legyen!
  4. Használj természetes anyagokat, amelyek abban az esetben is komposztálhatóak, ha a csomagolást mégsem tudja/szeretné használni a megajándékozott személy.
  5. Ne idegenkedj a minimalista ötletektől, hiszen ezek is meglepően mutatósak tudnak lenni!
  6. Ha valamilyen csomagolóanyagot mégis szeretnél megvásárolni, akkor is tartsd szem előtt a hulladékminimalizálás szabályait.
  7. Lehetőség szerint kerüld a műanyag alapú ragasztókat, inkább a természetes anyagú zsinegek mellett tedd le a voksodat!
  8. A csomagolás dekorálásánál szintén próbáld a fentiekhez tartani magad (újrahasználat, minimalizálás, természetesség).  

Az alábbi képeken mutatok a fenti ötletekre konkrét példákat, amik inspirációként szolgálhatnak bárki számára.

karácsony ajándék csomagolás textilbe
Régi textil csomagolásként
hasznos csomagolás a kosár
Zero-waste kezdőcsomag vesszőkosárban
Mézeskalács díszítéssel textilszalvétába csomagolva
Textilszalvéta és mézeskalács
Csomagolás befőttesüvegbe
kávékapszula angyalka díszítés
Zsinórral átkötve
Újságpapírba csomagolva, raffiával átkötve
Egyszerűen újságpapírba
Újrapapír papírzacskóba szárított naranccsal
Textilszalvéta és furoshiki
Raffiával és mézeskaláccsal díszítve

Érdekel a téma? Csatlakozz!

Ha folyamatosan szeretnél velem “találkozni”, a bloghoz és a facebook oldalhoz ITT csatlakozhatsz. Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről, ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót. A követés funkción belül pedig állítsd be a “megjelenítés elsőként” lehetőséget. Így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről. Érdemes feliratkozni a blogra is (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.

Ha tetszett a cikk megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért! Tarts velem ezen az úton! A dobd ki a szemetest! című könyvemről további cikkeket a DOBD KI A SZEMETEST! menüpontban találsz. A könyv megrendelhető a hulladeknelkul.hu oldalon vagy a kiadótól közvetlenül is.

Tóth Andi – Háztartásom Hulladék Nélkül
Lelkesedés Kiadó

Minden támogatásért hálás vagyok, mert ez már nem hobbi, hanem kőkemény munka: PATREON TÁMOGATÁS

Még szintén kedvelheted...