Haladó lépések elkötelezett hulladékcsökkentőknek – 4. hét, 22-28. nap

Haladó lépések az utolsó héten, azoknak a hulladékcsökkentőknek, akik a legapróbb hulladék keletkezésre is figyelnek. 7 tipp, 7 hulladékcsökkentő megoldás: sampontömb tökéletes használata, textilzsebkendő, mosogatószivacs, növényi tej, komposztálás, folttisztítás, pólószatyor készítés, 

22. Sampontömb maradék nélklül

A flakonos és különféle vegyszereket tartalmazó, esetleg állatkísérletektől sem mentes samponok leváltására ma már többféle alternatív megoldás is létezik. Készíthető saját sampont is, ami nagyon hasonlít a bolti társaira: habzik, illatos, jó állagú (a recept a Dobd ki a szemetes könyvben megtalálható). Léteznek azonban samponszappanok és sampontömbök is. Mi a saját készítésű folyékony illetve a Szappnafalu sampontömbjét használjuk. A sampontömbnél ugyanúgy keletkeznek maradékok, mint a szappanoknál. A megoldás nagyon egyszerű. A pici maradékokat vízzel kell felönteni, abban felázik és krémszerűvé válik. Így már az utolsó cseppje is felhasználható. Néhány alternatív sampont korábban teszteltem, és erről a tapasztalataimat is leírtam. A sampontömb 100%-os felhasználása a haladó lépések közé tartozik, mivel a sampon legapróbb cseppjét is falhasználjuk, és nem veszik kárba. Azonban a sampontömb nem olcsó (viszont nagyon sokáig kitart), így még inkább érdemes figyelni a használatára.

OLVASS TOVÁBB! 

23. A textilzsepi extrémnek számít?

Gyerekkorunkban (ok, az sem ma volt) mi csak textil zsebkendőt használtunk, nem volt más. Ma már ismét textil zsebkendőt hazsnálunk, de lenne más lehetőségünk is a papír zsebkendő formájában. Azonban a zero waste háztartásba nálunk semmilyen eldobható, egyszer használatos eszköz nem fér bele, ezért papírzsebkendőt sem használunk. Van akinek ez a váltás már az extremitás határait súrolja, másoknak ez teljesen természetes. Mi az utóbbiak táborát szaporítjuk. A mosógép kimossa, alkalmanként beáztatom nátrium-perkarbonátos vízbe1-1 éjszakára, és alkalmanként kimosom magas hőfokon őket. Egyébként semmilyen extra kezelést nem igényel. Cserébe mindig kéznél van, sosem fogy ki, otthon is elkészíthető, nincs rendszeres csomagolási hulladék sem. Ideális alternatíva az otthoni hulladék csökkentésére, annak ellenére, hogy sokan a haladó lépések közé sorolják ezt az alternatívát.

OLVASS TOVÁBB!

24. Környezetbarát megoldások műanyag mosogatószivacsra

A műanyag mosogatószivacsok több szempontból sem felelnek meg egy környezettudatos életmódnak. Műanyagból készülnek, a használat során lehulló mikroműanyag darabok szennyezik a környezetet, bekerülnek a csatornába. Gyorsan elkopnak, nem tartósak, kidobásuk csak a kommunális szeméttárolóba lehetséges a szennyezettségük miatt. További feldolgozásuk nem megoldható. Azonban létezik több olyan környezetbarát megoldás, amelyek közül mindenki megtalálhatja a neki megfelelő típust: luffa szivacs, régi textilből készített tawashi, természetes anyagú mosogatókefék, mosogatókendő. Az én nagy kedvencem a luffa szivacs, amit akár otthon is meg lehet termeszteni.

25. Növényi tej egyszerűen

Amennyiben nincs lehetőség közeli kistermelőtől házi tejet váésárolni, akkor a nagyüzemi tejtermelés elkerülése érdekében érdemes egy próbát tenni a növényi tejekkel. A nagyüzemi húsfeldolgozás (és ezzel együtt tejtermékek készítése) jelentős mértékű környezeti terheléssel jár. Ennek enyhítésére két megoldás létezik: az egyik a csökkentett hús/tejtermék fogyasztás melyek bezserzési forrása helyi kistermelő, vagy átállás (akár részben) a növényi étrendre. A növényi tej készítéséhez sem feltétlenül szükséges speciális eszköz. A zabtej és a mogyorótej elkészítéséhez elegendő egy turmixgép. 

26. Komposztálj!

Egy átlagos háztartás teljes hulladékának több mint 30%-a komposztálható, lebomló hulladékból áll. Habár nem bonyolult a komposztálás, még társasházban sem, mégis a haladó lépések között említem, mivel a legtöbben koszos, szagos, kényelmetlen megoldásnak érzik. Ha csak a komposztálást vezetnénk be az életmódunkba, akkor a felgyülemlő szemét harmadától lehetne „megszabadulni”. Azt vallom, hogy ami a természeté, illetve a természettől elvettük (kölcsönvettük), azt kötelességünk visszaadni neki. Azaz bármilyen növényi, lebomló hulladékot nem a kommunális szeméttárolóba, hanem a komposztálóba dobjuk. Ezzel magunknak is jót teszünk, hiszen a keletkező komposzt, humusz révén olyan tápanyagokhoz jutunk, amit a növényeink (akár kerti, akár beltéri) meghálálnak. Akik lakásban laknak, azoknak is meg van a lehetőségük a komposztálásra, hiszen nem csak beltéri komposztáló rendszerek léteznek, de közösségi komposztálók is. 

27. Fehérség klór és optikai fehérítő nélkül

A fehér textilek között többnyire konyharuhák, textil zsebkendők, törölközők, kéztörlők, a family clothes kendők, textilszalvéták, fehérneműk szoktak szerepelni. Általában heti egy alkalommal mosok fehéret. Amikor szükséges, akkor ezeket előző este beáztatom nátrium-perkarbonátos vízbe, illetve ahol a ruhadarab igényli, ott mosószappannal átdörzsölöm. Majd lehetőség szerint napon szárítom ezeket. Ezzel a módszerrel lehet, hogy nem kapunk tökéletes vakító fehérséget, ahogyan azt a reklámokban látjuk, de számomra fontosabb, hogy ne verjem át a szememet optikai fehérítőkkel és ne károsítsam a környezetet klórtartalmú fehérítőkkel.

28. Kiszuperált pólóból szatyor

A kinőtt, megnyúlt, kiszakadt, kifakult pólók újragondolásával könnyen új élet adható ezeknek az elnyűtt ruhadaraboknak. Az átalakítással akár varrás nélkül pólószatyorként lehet tovább használni, így más funkcióban még később kerül a szemétbe. Ezzel kímélhető a környezeti terhelés, hiszen sem egy új szatyor legyártása, sem pedig a régi pólók szeméttelepre kerülése nem okoz további környezeti károkat. A pólószatyor elkészítése olyan egyszerű, hogy akár gyerekekkel együtt is érdekes aktivitást jelenthet. A póló alját rojtozzátok be, és kössétek össze a szemben lévő rojtokat. A póló ujját vágjátok le. Ha pántos vagy ujjatlan pólót alakítotok át, akkor még ezzel sem kell foglalkozni.

Időpont egyeztetés, kérdések a zero waste tanácsadásról

Ha további kérdésed van, vagy szeretnél időpontot kérni valamelyik zero waste tanácsadásomra, írj e-mailt (haztartasom.hulladek.nelkul@gmail.com) vagy bátran hívj telefonon: +36205112011 

Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Még szintén kedvelheted...