Kevesebb hulladék a háznál – lépésről lépésre – 2. hét, 8-14. nap

A kevesebb hulladék elérése egy háztartásban nem mindig bonyolult, sőt a legtöbb esetben egyszerű alternatív megoldásokkal könnyedén elérhető. Ezen a héten a következő tippek segítenek a hulladékcsökkentésben: olaj használat, sebtapasz, kávézacc, okos zöldségtárolás, jótékony esővíz, egyszerű takarítóeszközök, régi műanyagok.

8.  Olaj a fürdőszobában

Arctisztításra, sminkeltávolításra, arcápolásra, arckrémek alapanyagaként – gyakorlatilag bármire tökéletesen használhatóak a tiszta olajok. Nem kell túlgondolni ezt a lépést: az élelmiszerüzletekben kapható hidegen sajtolt olivaolaj ugyanolyan tökéletes erre a célra, mint a szőlőmagolaj vagy akár a napraforgóolaj is. De a mandula, jojoba vagy ricinus olajnak is kimondottan jótékony hatása van az arcbőrre. Kevesebb hulladék pedig azáltal érhető el, hogy nem vásárolunk sokféle, többnyire műanyag dobozos, kozmetikumot, mivel gyakorlatilag egy jó minőségű olajjal ezek kiválthatóak.

9. Alternatív sebtapasz

A gyerekek általában nagyon szeretik a különféle mintás, színes ragtapaszokat. 3 gyerekes anyukaként tisztában vagyok vele, hogy mennyire vonzó tud lenni számukra. Ráadásul egyfajta nevelési célzattal is hajlamosak vagyunk a gyerekek kisebb-nagyobb sérüléseit ilyen látványos sebtapasszal leragasztani, hiszen ezeknek a mintája el is tereli a gyerekek figyelmét a problémáról. Más oldalról közelítve azonban ezek a ragtapaszok – főleg ha a legkisebb, szinte láthatatlan, sérülésekre is mértéktelenül használjuk – rengeteg nem kívánatos szeméttel járnak. Mi lehet a megoldás? Patikában kapható papírcsomagolású steril gézlapokat (vagy vérvételes vattapárnákat) egy kis csík textillel rögzítsd a sérült ujjacskákra. Ha pedig a textillel nem lehet megoldani, akkor válaszd inkább a leukoplast ragasztócsíkot. Az otthoni elsősegély csomag kevesebb hulladékkal járó megoldási lehetőségéről a blogon írtam korábban. 

OLVASS TOVÁBB!

10. Mi legyen a kávézaccal?

A kávézacc kimondottan hasznos és rengetegféleképpen lehet a háztartásban használni mielőtt a komposztálóba kerülnének. Használhatod a konyhában, a fürdőszobában, takarításnál, főzésnél, a konyhakertben, vagy a növényápolásnál. Kevesebb a hulladék, ha a kávézacc sem a szemétben végzi. Ebben a cikkben több felhasználási területet mutatok nektek:

OLVASS TOVÁBB!

11. Zöldség tárolás okosan

Főleg tavasszal és nyáron, amikor rengeteg szezonális zldséget kaphatunka  helyi termelőktől, ebben az isőben okoz sokunknak problémát a zöldségek megfelelő tárolása. A piacon megvesszük frissen ropogósan, aztán ha mégsem tudjuk feldolgozni, megenni, akkor pár nap után fonnyadtan már senki nem kívánja a családban. Ilyenkor ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket újra kell gondolni, és készíteni belőlük valami finomságot. Azonban annak is megvannak a módszerei, hogy a zöldségeket tovább frissen tartsuk. Ráadásul a legtöbb esetben még a hűtőszekrényre sincs szükség. Ezekről a módszerekról olvashatsz a következő cikkekben. 

OLVASS TOVÁBB!

12. A jótékony esővíz

Az esővizet érdemes gyűjteni, főleg ha van kertetek. Akinek csak egy terasza van, ő is megpróbálhatja felfogni a lágy esővizet. A növények hálásak lesznek, ha ezzel locsoljátok őket. Az esővizet a növények locsolásán kívül használhatjuk például leszűrés után hajmosásra/haj öblítésére, vagy a mosott ruhák öblítésére is. A természetesen lágy víz selymessé teszi a hajat, puhává a textilt, a növények szebben fejlődnek (sok növény kimondottan érkéeny a klór vagy mésztartalmű csapvízre – mint például az orchidea), és ingyen van. Télen az olvasztott havat használhatjuk. Az esővíz vagy a hólé leszűrésének legegyszerűbb módja, ha egy konyharuhán (vagy régi textil pelenkán) keresztül szűrjük meg a vizet.

13. Egyszerűsítsd le a takarítóeszközöket!

A takarítóeszközök kínálata az üzletekben a tisztítószerekéhez hasonlóan szinte végtelen. Azonban ezen a téren is segít ha tudatosan választunk közülük. Érdemes végiggondolni, hogy milyen célra szertenénk használni valamilyen eszközt, és ez az eszköz vagy ennek alternatív változata fellelhető-e az otthonunkban. Portörlőnek tökéletesek a régi, használhatatlanná vált puha pamut pólók anyagai, a zöldségtisztítókefe erős sörtéje segítségével szuperül takarítható a fürdőszobai fuga és a csempére, zuhanyzóra lerakódó vízkő, a mosogatáshoz sincs szükség feltétlenül többféle eszközre. Azonban a műszálas, mikroszálas textileket érdemes kerülni a választáskor, mivel a használatuk és a tisztításuk során mikroszálak és mikroműanyagok válnak le, ami műanyagszennyezéssel jár együtt. A környezettudatos takarítóeszköz használatról a Dobd ki a szemetest című könyvben részletesen olvashattok.

14. Régi műanyag edényeink 

A környezettudatos, hulladékmentes életmód nem arról szól, hogy egyik napról a másikra minden használati tárgyunkat le kellene cserélnünk “környezetbarát” eszközökre. A hulladékmentesség fő célja, hogy a használati tárgyaink életútja minél hosszabb legyen, majd amikor azok hasznélhatatlanná válnak (az újrahasználat után is), akkor lehetőség szerint vissza tudjanak kerülni a természet körforgásába. Igaz, hogy a régi műanyag tárolóedényekre ez nem áll, azonban az életút meghosszabbítása ezeknél az eszközöknél is mindenképpen fontos szempont.Azaz amikor csomagolás nélkül vásárolunk, akkor bátran használjuk a régi műanyag dobozainkat. Az alábbi videón megörökítettem az első Vásároljunk együtt! workshopomat. Itt is jól látszik, hogy többségünk régi műanyag dobozokat használ a vásárláshoz.

 

Időpont egyeztetés, kérdések a zero waste tanácsadásról

Ha további kérdésed van, vagy szeretnél időpontot kérni valamelyik zero waste tanácsadásomra, írj e-mailt (info@hulladeknelkul.hu) vagy bátran hívj telefonon: +36205112011 


Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Még szintén kedvelheted...