Hulladékcsökkentő tippek. Lépjünk a tettek mezejére! 3. hét, 15-21. nap

E heti újabb hulladékcsökkentő tippek címszavakban: szappan maradék felhasználása, arctisztító kendők vattakorong helyett, tojáshéj felhasználása, zöldség hulladék, növények tápoldatozása, hatékony tisztítószerek, csomagolásmentes vásárlás.

15. Régi szappanból újat

Egy zero waste családban, mint amilyen a miénk is, nem használunk bolti tusfürdőt. Igaz a fiúk kedvéért kb. 3 havonta készítek sajátot, de az esetek döntő többségében átálltunk a szappan használatára. A hulladékcsökkentő megoldás ha nem csupán a tusfürdők flakonjait tüntetjük el, hanem a maradék szappanokat tökéletes felhasználjuk.

Idővel a szappantartókban gyülekező apró maradvány szappanokkal is kezdeni kell valamit. Természetesen a kidobom a szemetesbe nem lehet opció. A szappanmaradékot hozzá lehet ragasztani az új szappanhoz, azonban készíthető belőle „új” szappan is. A módszer nagyon egyszerű és gyors. A maradék szappanokat egy tálba kell helyezni, picike vizet önteni rá, majd az egészet gőz fölött összeolvasztani. Ha teljesen megolvadt, akkor egy szilikonos muffin formában érdemes száradni hagyni (ez akár több nap is lehet). Adagolható hozzá ízlés szerint illóolaj is. A színe nem feltétlenül mutatós, de ez nem is véletlen, hiszen többféle színű maradványból lett összekeverve. 

16. Mosható arctisztító kendők/párnák

A zero waste életmódban folyamatosan törekszünk arra, hogy minél több eldobható eszközünket, használati tárgyunkat leváltsuk alternatív, környezettudatos változatra, ami újabb hulladékcsökkentő lépést jelent.  Pontosan ez a helyzet az eldobható kozmetikai vattapamacsokkal, vattakorongokkal. Azonban erre nagyon egyszerű a mosható, tartós megoldást bevezetni otthon, hiszen nagyon egyszerűen elkészíthető. Ami szükséges hozzá: tű, cérna, régi kopott törölköző, pelenka, vagy bármilyen természetes anyagú régi textília. Persze varrógéppel könnyebb és gyorsabb is a megvalósítás, de kézzel elkészíteni sem ördöngősség.

1️⃣ Gondold át, hány darab arctisztító kendőre van valóban szükséged. Példa: napi 3-t használsz, és nem szeretnéd kézzel mosni, akkor 3 naponkénti mosást számolva 9 darabnál többre nem lesz szükséged. Na jó dobj még hozzá 1-2 darab tartalékot. Ha hajlandó vagy naponta akár kézzel és szappannal kimosni, akkor kevesebb is elegendő, hiszen ebben a napos időben egyik napról a másikra bőven megszárad.

2️⃣ Darabold fel kicsire (mondjuk 7×7 cm-s darabokra) a textilt. Célszerű (és mindenképpen zero waste) olyan méretet kiszámolni, aminek révén nem lesz olyan textilhulladékod, amit másra már nem tudsz használni. Ezért – hacsak nem vegyes kisebb méretű textilhulladékot használnál fel erre a célra – érdemes szögletes formát választani. De ha az anyag úgy adja ki, akkor az se tartson vissza, hogy nem lesz instagram-minőségű a látvány, hiszen nem is ez a cél. 

3️⃣ Vékonyabb textilek esetén több réteget, vastagabbnál maximum 2 réteget varrj össze. Lehet kézzel, pelenkaöltéssel, kifordítva, befordítva, varrógéppel, steppelve, vagy simán cikkcakkozva, ahogy jól esik. A cél, hogy olyan kis kendőket gyárts, amivel az arcodat kényelmesen és tartósan tudod majd tisztítani.

17. A tojáshéj új élete

A zero waste életmódban gyakorlatilag mindennek van helye, és mindent tárgy, eszköz újragondolható. A háztartásban keletkező tojáshéj sem hulladék, hulladékcsökkentő alternatíva ennek a kevésnek tűnő, azonban nagyon hasznos anyagnak a felhasználása. Rengeteg mindenre használható. Az alábbi blog cikkemben 17 felhasznállási területet mutatok nektek.

OLVASS TOVÁBB!

18. Nincs zöldség hulladék

A főzések során keletkező, sokak által hulladéknak vélt maradékokat (nyersanyag vagy akár készétel) maximálisan felhasználom. Amikor zöldséges ételt készítek, akkor a zöldségek héját, maradékát együtt lefőzöm, és zöldség alaplevet készítek belőle.  A megmaradó megfőtt zöldségek vagy a kutyám kapja meg, vagy immáron már a komposztra kerülnek. A hulladékcsökkentő módszer az is, ha a zöldhulladékot a komposztra dobjuk a szemetes helyett, miután minden lehetséges formában felhasználtuk.

19. Növények tápoldatozása természetesen

A kerti és a szobanövények tápoldatozását többnyire nem szívesen kerüljük ki, hiszen ez a művelet sokat segít a növények egészséges életének elérésében. A növények földje a cserepekben előbb-utóbb kimerül, ezért a hiányzó tápanyagokat, ásványi anyagokat érdemes időről-időre pótolni. Azonban ehhez nem szükséges különféle flakonos, csomagolt növényi trágyát megvásárolnunk. Egy átlagos háztartás tele van olyan anyagokkal amelyeknek a növényeink is örülnek. Ilyenek a tészta, burgonya, rizs, tojás főzővize (feltéve ha nem sózzuk meg). De tökéletes erre a célra például az akvárium vize is (vagy a kerti tóé). Az esővíz szintén csodákra képes. De ha van komposztálónk, akkor egy kevés komposzt vízben való kiáztatásával nyert öntözővíz is szuper tápanyag kiegészítésként szolgál. 

20. Egyszerű és hatékony tisztítószerek

A hulladék nélküli háztartásban a takarításhoz használt tisztítószerek is nagyon egyszerűek, azonban ugyanolyan hatékonyak mint bármilyen korábban használt darabok. A tisztítószerek fő alapanyagai általában minden háztartásban megtalálhatóak: ecet, szódabikarbóna, mosószóda, esetleg olaj. Nincs szükségem speciális eszközökre sem. Egy szimpla puha pamut kendő tökéletes erre a célra. Ez akár egy régi póló vagy törölköző, tetra pelenka is lehet.

21.  Csomagolásmentes bevásárlás és a befőttes üvegek

A zero waste életmód első szabálya a visszautasítás (Refuse – Köszönöm, nem kérem!). Abból a termékből sosem lesz az otthonunkban szemét, amit haza sem viszünk. A vásárlások alklamával mindenképpen figyeljünk arra, hogy ha a visszautasítás nem opció, akkor a megvásárolni kívánt terméket lehetőség szerint csomagolás nélkül vegyük meg. Ehhez nincs szükség semmilyen beruházásra, hiszen az otthon fellelhető régi műanyag dobozok, befőttes üvegek tökéletesen megfelelnek erre a célra. 

OLVASS TOVÁBB!

Időpont egyeztetés, kérdések a zero waste tanácsadásról

Ha további kérdésed van, vagy szeretnél időpontot kérni valamelyik zero waste tanácsadásomra, írj e-mailt (haztartasom.hulladek.nelkul@gmail.com) vagy bátran hívj telefonon: +36205112011 


Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Még szintén kedvelheted...