Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnap

Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnap (International Day of Zero Waste) lett az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) kezdeményezésének eredményeként március 30.

A Globális Szövetség a Hulladékégetés Alternatíváiért (Global Alliance for Incinerator Alternatives, GAIA) egy alulról szerveződő csoportokból, valamint országos és regionális szövetségekből álló hálózat. 92 ország több mint 1000 szervezetét képviseli. Olyan jövőt épít, ahol az erőforrások hulladékká alakítása helyett a  természet védelmére kerül a hangsúly. Az egyéni, és közösségi szokások és gyakorlatok megváltoztatásán dolgozank a lakosság szemléletének formálásával, közösségek szervezésével, zero waste rendszerek bevezetésével, és a szakpolitikákat érintő érdekérvényesítés segítségével helyi, országos és nemzetközi szinten.

A GAIA nyilatkozatában a tagállamok megerősítik, hogy a nulla hulladékra való törekvés az összes erőforrás megőrzését jelenti a termékek, a csomagolóanyagok és anyagok felelős előállítása, fogyasztása, újrahasználata és hasznosítása révén anélkül, hogy elégetnénk azokat. Továbbá, hogy nem történik olyan káros kibocsátás a földbe, a vízbe vagy a levegőbe, amely veszélyeztetheti a környezetet vagy az emberi egészséget. A nyilatkozatot 221 tagszervezet (köztük a magyar Humusz Szövetség is) és a 6 vezető tag írta alá.

Mi a probléma a hulladékkal?

Becslések szerint az emberiség évente 2,24 milliárd tonna települési szilárd hulladékot termel, melynek közel felét nem kezelik megfelelően, és hulladéklerakókban (vagyis inkább hegyekben) végzi. Ennek tetemes részét képzi a közel 1 milliárd tonna élelmiszerhulladék és a 14 millió tonna műanyaghulladék. A zero waste egyéni és szervezett kezdeményezések ennek jelentős részét képesek megelőzni, jelentőségük hatalmas a jövőnket tekintve. A nem vagy nem megfelelően kezelt hulladék a környezetbe kerülve komoly károkat okoz. Nem csak a természetben, de károsítája az élőlények egészségét (az emberekét is), a teljes élővilágot és súlyosbítja a klímaválság negatív hatásait.

El kell fogadni, hogy a hulladéklerakóknak fontos szerepe van abban, hogy a fogyasztói társadalom által megtermelt szemét minél kevésbé kerüljön a természetbe. Igyekszik megakadályozni az esetleges fertőzések elterjedését is. Azonban a hulladéklerakóknak óriási jelentőséget tulajdonítunk. Az emberek többségében még mindig az a téveszme él, hogy a szemétszállító autó elviszi a házunk elől a szemetünket, és az meg is szűnik létezni. A hulladéklerakók a befogadóképességeik határát súrolják. A fogyasztói társadalom által megtermelt szeméttel egyre nehezebben boldogulnak. A megelőzés valóban létfontosságúvá, életmentővé vált.

Mi történik valójában a szemetünkkel a lerakókban?

 • A felhalmozott szerves anyagok bomlásnak indulnak, és káros üvegházhatású gázok – elsősorban metán – szabadulnak fel. A termelődő metán mellett a szén-dioxid, vízgőz, oxigén, nitrogén, hidrogén, mind hozzájárulhatnak az éghajlatváltozáshoz. Tovább melegítik a légkört, és növelik a szmog kialakulásának kockázatát.
 • A hulladéklerakók kialakítása gyakran a vadon élő állatok természetes élőhelyeinek elpusztításával jár együtt.
 • A hulladéklerakóknak valamilyen béléssel (műanyag, agyag, de én láttam már autógumis megoldást is) kell rendelkezniük. Ezek gyakran szivárognak, szennyezik a vizi élővilágot. Ez az úgynevezett csurgalékvíz legnagyobb százalékban ammóniát tartalmaz, amely a természetes vizekbe bejutva súlyos oxigénhiányos állapotot, azaz „holt zónákat” idéz elő.

A lényeg, hogy a szemetünk nem tűnik el azzal, hogy a szemétszállító autó összeszedi a házunk elől. Ezen a problémán a hulladék égetése sem sokat segít. Habár energiát termelünk vele, de a szemét csak átalakul, és a levegőt szennyezi tovább. Összességében mindenképpen elmondható, hogy a hulladék utólagos kezelése fontos része a probléma megoldásának, de a valós megoldást a hulladék keletkezésének megelőzése, azaz a zero waste rendszerek jelentik.

A termékek és az azokhoz kapcsolódó folyamatok teljes életciklusát figyelembe kell venni. A termékek előállítása során az erőforrásokat fenntartható módon kell felhasználni. A termékeket olyan módon kell tervezni, hogy lehetőség szerint sokáig használhatóak legyenek, majd pedig használatuk után a lehető legnagyobb mértékben újrahasznosíhatóak, vagy a körforgásba tökéletesen beilleszthetőek maradjanak.

A zero-waste megközelítés célja a hulladék mennyiségének minimalizálása, a hulladéklerakók és égetők leterheltségének (sőt számának) csökkentése, valamint a környezeti hatások és a természeti erőforrások kimerülése elleni küzdelem. A zero waste célja, hogy hosszú távon megőrizze a Föld erőforrásait és a környezetet a jövő generációi számára.

Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnap

8 egyszerű zero waste tipp, amire bármelyikünk képes

A Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnap éppen ezekre a problémákra világít rá, és maximálisan támogatja a zero waste megoldásokat, gazdasági, politikai és egyéni szinten is. A mikrokörnyezetünkben az egyéni megoldásokkal konkrét lépéseket tudunk tenni.

 • Csökkentsd a vásárlásaid számát, mennyiségét! Csak annyit és azt vásárold meg, amire feltétlenül szükséged van. Próbáld meg figyelmen kívül hagyni a reklámokat, ne engedj teret az impulzusvásárlásoknak.
 • Kerüld az egyszer használatos eszközök használatát! Az egyszer használatos eszközök újrahasználata sem jó megoldás, mivel az egészségre ártalmas anyagok oldódhatnak ki belőle (például a PET palack nem kulacs).
 • Válaszd a csomagolásmentes vagy valóban környezetbarát csomagolású termékeket. A csomagolásnál érdemes figyelembe venni, hogy az a későbbiekben tovább használható-e. Ilyen például egy befőttesüveg. Az újrahasználat során a keletkező hulladék típusa is fontos: egy PET palack átalakításával sok esetben feldolgozhatatlan műanyag szemetet termelünk.
 • A textiltermékek esetében a műszálas textilek nem csak az előállításuk során okoznak komoly környezeti károkat, de a használatuk során is a mikroszálak leválásával, illetve az elhasználódást követően feldolgozhatatlan műanyag szemétté válnak.
 • Keresd meg a megoldást a komposztálásra, a növényi hulladék érték, de csak akkor ha nem a lerakóban vagy égetőben végzi.
 • Válassz a minél tartósabb termékek közül. Egy elektronikai eszköz esetében például jó útmutató erre a gyártói garancia. Minél hosszabb, annál megbízhatóbb várhatóan hosszú távon.
 • Részesítsd előnyben a helyi termékeket.
 • Tegyél az élelmiszerpazarlás ellen! Ne felejtsd el, szinte minden maradék ételből készülhet egy jó krémleves, és minden maradék desszert tökéletes pohárkrém alap. Legyél kreatív!

Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Adományaitokkal lehetőségem lenne eljutni oktatási intézményekbe, ahol a diákok és a pedagógusok számára díjmentesen tartanék előadásokat, workshopokat a hulladékmentes életmódról, annak fontosságáról. Támogatásra a Patreon oldalon van lehetőségetek:

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Forrás:

 • https://greendex.hu/mi-a-problema-a-szemettelepekkel/
 • https://www.un.org/en/observances/zero-waste-day
 • https://www.no-burn.org/gaia-public-declaration-on-un-international-day-of-zero-waste/#hungarian
 • https://humusz.hu/hirek/nemzetkozi-hulladekmegelozesi-vilagnap-nulla-hulladekkal-egy-jobb-vilagert/30632

Még szintén kedvelheted...