Menstruáció hulladék és tabuk nélkül

A menstruáció a legtöbb nő életének természetes része. Megtanulunk együtt élni vele, megtanuljuk kezelni, és idővel megtaláljuk a számunkra legjobb megoldásokat is. A zero waste intimhigiéniai termékek bővülő választéka és a hagyományos termékek környezetre gyakorolt hatása miatt, szerencsére egyre több nő választja a hulladékmentes, sok évig használható alternatívákat a menstruáció idején.

Menstruációs alternatív megoldások előnyei röviden

A zero waste intimhigiéniai termékek, mint az intimkelyhek, mosható betétek és menstruációs bugyik egyre népszerűbbek a nők körében, mert nemcsak a környezetbarát megoldást jelentenek, de hosszú távon pénzt is spórolhatunk velük. Eldobható tampont és betétet használva, minden nő átlagosan 12 000 darab terméket dob ki a kommunális szemétgyűjtőbe, ami átlagosan 150 kg veszélyes hulladékot jelent az élete során. Azaz az eldobható megoldások ebben az esetben is a háztartási szemét mennyiségét növelik, nem is kis mértékben. Az újrahasználható termékek használatával viszont ezt a mennyiséget gyakorlatilag nullára csökkenthetjük, így hosszú távon óriási hatást gyakorolhatunk a környezetünk védelmére és pénztárcánkra is.

A tartós menstruációs alternatívák továbbá az egészségünk szempontjából is kedvezőbbek lehetnek, mivel a megfelelő termék kiválasztásával, használatuk során, nem kerül a szervezetünk kapcsolatba káros anyagokkal, adalékanyagokkal és vegyszerekkel. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy ebben is – mint minden más zero waste megoldásnál – mindannyian egyediek vagyunk, akár a testi felépítésünket nézzük, akár az életmódunkat. Ez a magyarázata annak, hogy nincs minden nő számára egyforma ideális megoldás, ezért azt mindenkinek saját magának kell megtalálnia. Érdemes akár párhuzamosan többféle módszert is alkalmazni, mert lehet, hogy éppen ez fogja meghozni a kívánt eredményt.

Ebben a cikkben bemutatok 5 kiváló hulladékmentes menstruációs lehetőséget, amelyek segíthetnek, hogy környezettudatos és egészséges döntést hozzunk a menstruációs időszakban. Olvass tovább, hogy megtudd, melyek ezek és hogyan használhatod őket a következő menstruációs ciklusod során.

A 4 legjobb hulladékmentes alternatíva a menstruáció időszakára

A modern nők egész életük során többnyire egyszer használatos tamponokat és a betéteket használnak menstruációjuk időszakában, amelyek nem csak az egészségre lehetnek kedvezőtlen hatással, de jelentős környezeti terhelést is okoznak, ráadásul drágák. Azonban ma már számos zero waste menstruációs alternatív eszköz is rendelkezésre áll, amelyek számos előnnyel is járnak a hagyományos termékekkel szemben. Ebben a cikkben összegyűjtöttem a szerintem 4 legjobb zero waste megoldást, amelyekkel a modern nők igazán modernek lehetnek a menstruáció idején is.

Menstruációs mosható betét

A mosható betétek egyik legnagyobb előnye, hogy hosszú távon költségkímélőek. A mosható betétek – ahogy a nevük is jelzi – mosható anyagból, valamilyen textilből készülnek. Újra és újra kimoshatóak, így sok évig használhatóak maradnak. Azonban, ahhoz hogy azok megfelelően működjenek, javasolt legalább 4-10 betétből álló készletet vásárolni. A típusok, formák, nedvszívó képesség, anyagok tekintetében ma már óriási a kínálat, ezért nehéz lehet a megfelelőt kiválasztani. A jó hír, hogy nincs rossz betét, csak a megfelelő élethelyzetben kell azokat bevetni. Ha például egy betét a saját tapasztalataim alapján nem válik be éjjelre, akkor a jövőben nappal fogom használni.

A mosható betéteknek gyakorlatilag nincs negatív környezeti hatása, mivel újra és újra használhatók. Szemétté csak sok év használat után válnak (szemben az egyszer használatos verziókkal). Ha igazán környezettudatos és fenntartható döntést szeretnénk hozni, akkor a választásnál figyelmebe vehetjük a termék elkészítésének helyét, módját, a használt alapanyagokat is.

A már nem használt mosható betétek sorsa sokszor kérdéses. Azonban sok nő használtan is megvásárolja ezeket (ennek nem csak anyagi, de környezetvédelmi oka is lehet), hiszen a mosható betétek tökéletesen fertőtleníthetőek. Az én régi betéteimet a lányom használja.

Mosható betét vásárlás előtt érdemes tájékozdódni, a kiszemelt darabok anyagát, összetételét, rétegvastagságát illetően, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk meg. Én a magam részéről például kimondottan kerültem a műszálas textilekből készült darabokat.

Intimkehely vagy menstruációs kehely

Az intimkehely egy akár több évtizedig is használható menstruációs eszköz. A menstruáció során a hüvelybe helyezett kehely formájú tárgy felfogja és ott összegyűjti a menstruációs vért, amit a használat után egyszerűen ki kell önteni a WC-be. Az intimkelyhek környezetbarátak, hiszen használatukkal nem termelünk szemetet és rengetegszer felhasználhatóak. Ezen felül, az intimkehely nem tartalmaz vegyi anyagokat, amelyek károsak lehetnek az egészségre – feltéve persze, ha megbízható forrásból származnak.

Az intimkehely egy tölcsérszerű eszköz (érdekességképpen, amikor én lassan 15 éve megvettem a saját példányomat, akkor még intim tölcsérnek nevezték), amelyet orvosi minőségű szilikonból készítenek. A kelyhet a hüvelybe kell helyezni, a tamponhoz hasonlóan. A hüvely falára tapadva és enyhe vákuumot képezve akár 10-12 órán át is biztonságosan felfogja a menstruációs vért. (Fontos! Mindig győződj meg arról, hogy a kiszemelt intim kehely valóban orvosi szilikonból készült-e, így biztosan nem fog egészségügyi problémákat okozni a megfelelő használat során).

Az intimkehely első változata az SL Hockert által 1867-ben megalkotott gumigyűrűre erősített gumizsák volt, amelyet az Egyesült Államokban szabadalmaztattak. A golyó formát 1932-ben szabadalmaztatták. 1937-ben pedig Leona Chalmers jóvoltából kereskedelmi forgalomban is megjelent az első használható kehely.

Forrás: https://en.luneale.co/blogs/cuplife/histoire-cup-menstruelle

Menstruációs bugyi

A menstruációs bugyik olyan fehérneműk, amelyek kifejezetten a menstruáció időszakára lettek kifejlesztve. A menstruációs bugyik különböző vastagságokban kaphatóak, és biztosítják a megfelelő védelmet a vérzés időszaka alatt. Ma már többféle hazai márka is elérhető, és a nők egyéni igényeinek megfelelően kiválaszthatóak a legideálisabbak. Habár nem a legolcsóbbak, de azok számára, akik ódzkodnak a hüvelybe felhelyezhető eszközöktől, tökéletes választás lehet. A saját tapasztalatom alapján kamasz lányoknak, iskolai használatra, remekül beválik.

@hulladeknelkul

Női dolgok következnek, nemcsak nőknek. Hiszen nem baj ha a férfiak is tudnak ezekről a megoldásokról. A menstruáció igazán nagy mennyiségű szeméttermeléssel jár. Tudtad? 3000 nap/nő/élet, 8,2 év/nő/élet, 12.000 betét/nő/élet, 150 kg/nő/élet veszélyes hulladék Küldj hozzászólásban egy ❤-t, ha kipróbálnád! #menstruáció #menses #alternatív #megoldás #tippek #hulladéknélkül #hulladékmentes #tanácsadás #zerowastetanácsadó #zerowaste

♬ Red Lights (StemDrop001) – @KyleRep – Kyle Reppa

Mosható menstruációs tamponok

A hagyományos tamponok káros vegyi anyagokat tartalmazhatnak, amelyek a hüvelyen keresztül felszívódnak a testbe, és káros hatással lehetnek az egészségre. Azok számára akik az intimkelyhet nem találják megfelelő megoldásnak (például az ára vagy a formája miatt), létezik egy még viszonylag kevésbé elterjedt alternatíva is, mégpedig a mosható textil tampon. Ezek legalább annyira kényelmesek, biztonságosak mint az egyszer használatos verziók, és alacsony a környezetre gyakorolt hatásuk is.

Általában természetes textilekből, például organikus pamutból vagy bambuszból készülnek, és megfelelő tisztítás és mosás után akár több évig is használhatóak. Megjelenésüket tekintve nagyon emlékeztetnek a hagyxománmyos eldobható tamponokhoz. A textil terméket fel kell tekerni tampon formába, és ugyanúgy használhatóak mint a hagyományos tamponok.

Az újrahasználható tamponok különböző formákban és méretekben kaphatók, viszpnylag egyszerűen ki lehet választani az egyéni igényeinkhez megfelelő darabokat. A mosható betétekhez hasonlóan kell tisztítani őket, és ugyanúgy 6-10 db-ra van szükség belőlük egy teljes menstruációs ciklushoz. Hosszú távon költséghatékonyak, mert nem kell minden hónapban eldobható tamponokat vásárolni.

ImseVimse tamponok
Forrás: https://www.euronews.com/green/2020/01/16/can-reusable-tampons-beat-period-pants-as-must-have-eco-periodwear

Fontos megjegyezni, hogy a mosható, újrahasználható tamponok megfelelő tisztítást és karbantartást igényelnek annak érdekében, hogy higiénikusak és biztonságosak legyenek a használatuk során. Fontos betartani a gyártói utasításokat a tisztítás és tárolás tekintetében, valamint megfelelő időközönként cserélni azokat (az intimkehely akár 10-12 órát is bír csere nélkül, a mosható tamponoknál ez az időtáv sokkal rövidebb).

Lehet fenntartható a menstruáció

A menstruációs időszakban való hulladékmentes alternatívák választása nemcsak a környezetre, hanem a nők egészségére is pozitív hatással lehet. A fent felsorolt ​​négy lehetőség mindegyike hosszú távú költségkímélő alternatívát kínál, amelyek biztonságosak és kényelmesek használatuk során. Mindenki megtalálhatja a magának legmegfelelőbb változatokat, akár több verzió kombinálásával, figyelembe véve az egyéni preferenciákat és szükségleteket. Azonban, mindenképpen javasolt alapos utánajárás, és esetleg orvosi tanácsadás, mielőtt bármelyik alternatívát kipróbáljuk.


Ha elakadnátok az úton és további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon és TikTok profilomnál rendszeresen jelentkezem hulladék-csökkentő videókkal. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

A hírlevélre való feliratkozással az elsők között kaphatsz újabb és újabb tippeket az otthonod hulladékának csökkentéséhez, a természettel összhangban való mindennapokhoz:

Még szintén kedvelheted...