A hulladékmentes életmód nulladik lépése

A hulladékmentes életmód bevezetését lehet egyszerűnek és gyorsnak is megélni, de lehet több évig tartó, kis lépésekből összeálló folyamat is. Ez nagyon egyéni, mindenkinél máshogy zajlik. A hulladék nélküli életmódra való átállást segítő legtöbb tipp és tanács általában egyszerű dolgokat ajánl, leginkább olyanokat, hogy például mire lehet lecserélni az egyszer használatos eszközöket, mit mivel cseréljünk le. A zero waste életmód azonban ennél sokkal többet jelent, hiszen az eszközeink tudatos leváltása már csak a következő lépés kell hogy legyen.

Mosogatás
Fotó: Merci Skoda Photography

A nulladik lépés, az általam is oly sokat emlegetett, a fogyasztás csökkentése, a mértékletesség – ez az, ami valóban át tudja formálni a szemléletmódunkat, szokásainkat, gondolkodásunkat.

4 tipp a valódi hulladékmentes életmód elkezdéséhez

1. VÁSÁROLJUNK KEVESEBBET!

Ha valamit nem vásárolsz meg, akkor abból nem is keletkezik szemét a háztartásodban. A hulladékmentes életmód egyik alapköve ez. Nagyon sokszor hatalmába kerít minket az impulzusvásárlás, ami egyértelmű következménye a fogyasztásközpontú gazdaságnak, és persze a reklámoknak. Valamit meglátunk, beleszeretünk, vagy csak szimpatikus, úgy érzzük, hogy nem lehet kihagyni az akciót – ez mind fölösleges vásárláshoz, ezzel együtt szemét termeléshez vezet. Ráadásul a termékek gyártása során is rengeteg hulladék, szemét keletkezik, amit nem is látunk, mivel nem az otthonunkban jelenik meg. Ezt láthatatlan hulladéknak hívjuk. Ide tartoznak a selejtes termékek (elsősorban egyébként nem ezek játszák a főszerepet), a logisztikával együtt járó hulladéktermelés, az alapanyagok kitermelése során keletkező hulladékok. Ezek megfelelő kezelése további elkerülhető károsanyagkibocsátással, energiafelhasználással jár.

Persze felvetődhet a kérdés: Hogy lehet kevesebbet vásárolni, ha valamire szükségünk van? A választ olyan kérdések feltételében találhatjuk, amiket megválaszolva sokkal tudatosabb döntést tudunk hozni:

 • Valóban szükséged van rá?
 • Tudod mással helyettesíteni?
 • Feltétlenül saját tulajdonú termékre van szükséged?

Ha a fenti kérdésekre őszinte választ adunk, akkor az legtöbb esetben el is kerültük az olyan fölöslegse vásárlást, amelynek szükségességéről a kérdések megválaszolása előtt még meg voltunk győződve.

2. VÁSÁROLJUNK TUDATOSAN!

Mivel a mai társadalmi és gazdasági helyzetben gyakorlatilag kivitelezhetetlen a teljes önellátó életmód, ezért a vásárlás elkerülhetetlen része életünknek. Ha az első pont végiggondolását követően még mindig szükséges vásárolni, akkor a vásárláskor érdemes a lehető legteljesebb életciklusát megvizsgálni az adott terméknek. Azaz megvizsgálni, hogy az adott árucikk hol és milyen körülmények között készült, honnan érkezik, elhasználódását követően mi lesz a sorsa – végső soron a teljes életút során milyen látható és láthatatlan hulladékok keletkeznek. A hulladékmentes életmód során ezeknek a láthatatlan hulladékoknak a keletkezésével si foglalkoznunk kell.

 • Környezettudatos vásárlás előtt megválaszolásra váró kérdések:
 • Tudok kölcsönkérni rokontól, baráttól, ismerőstől?
 • Van lehetőség kölcsönzésre?
 • Kapható használtan?
 • Helyben beszerezhető?
 • Helyben készült?
 • Ha elromlik, javítható?
 • Mi történik vele, ha valóban ki kell dobni?
3. ÉRTÉKELJÜK, AMINK VAN!

Ha megtanuljuk értékelni, amink már egyébként is a tulajdonunkban van, akkor nem fogunk annyira vágyni újabb dolgok beszerzésére. Egyszerű példán keresztül: ha van egy 10 éves cipőd, ami kisebb felújítást (pl. rendszeres cipőápolás, talpbetét cseréje) követően, még mindig jó állapotú, kényelmes, használható, akkor tanuld meg értékelni, hogy van. Tanuld meg szeretni, amid van. Ilyen pozitív és tudatos hozzáállás mellett, semmilyen akció és reklám sem fog rávenni arra, hogy lecseréld a szeretett cipődet. Ehhez természetesen nem csupán szeretnünk kell a dolgainkat, hanem értékelni és hosszú távon vigyázni is kell rájuk.

hulladékmentes életmód
…mert hiszem hogy minden kis lépés számít.

Ha pedig valami újdonsággal szeretnénk megklepni magunkat, vagy a környezetünket, akkor válasszuk inkább az élményeket, amik igazán boldoggá tesznek.

4. LEGYÜNK ELÉGEDETTEK!

A jelenlegi fogyasztói társadalom arra épít, hogy az emberek minél többet vásároljanak. Ezt egy olyan rendszerben lehet elérni, ahol a fogyasztási javakat úgy tervezik, hogy minél hamarabb kidobásra kerüljenek. Azonban ez a pazarló életmód nem fenntartható, és már most is érzékeljük a negatív hatásait. Mivel egy ilyen rendszerben nem lehet tökéletesen környezettudatosan élni, így meg kell elégednünk azzal, amit a saját szintünkön, a lehető legjobban, tiszta lelkiismeret mellett, meg tudunk valósítani. A Dobd ki a szemetest! című könyvben rengeteg olyan tipp található, amely segít a tökéletlen hulladékmentes életmód felé megtenni a különböző lépéseket.

Lehet, hogy soha nem érjük el a nulla mennyiségű hulladékot a hulladék nélküli életmód során, azonban semmilyen ok nincs arra, hogy semmit ne tegyünk.

Anne-Marie Bonneau, zero waste chef

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon időről-időre jelentkezem hulladék-csökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

Források:

Még szintén kedvelheted...