Dobd ki a szemetest! című könyv és egy kis ízelítő

Sokan kértétek tőlem, hogy áruljak el kicsit többet a könyv tartalmáról, annál ami a Lelkesedés*Tanulás*Szabadság Könyvek honlapján olvasható. 

Miben más a többi hasonló könyvhöz képest?

Annyi mindenképpen kiderült az elmúlt napokban/hetekben, hogy a hulladék nélküli háztartás lesz a témája. Hogy miben lesz más, mint az eddig megjelent hasonló könyvek? A következőktől:

  • magyar viszonyok,
  • kimondottan a magyarországi helyzetben megvalósítható lehetőségek
  • hogyan értem el a hulladékunk tizedére való csökkentését egy életmódváltással. 

Mit nyújthat neked a könyv?

A könyv arról szól, hogy én milyen lépéseket tettem a szemét minimalizálása céljából, hogyan értem el egy magyar kisvárosban, hogy a háztartási hulladékunk kb. a 90%-val csökkent. A saját módszereimet próbálom nektek átadni, méghozzá oly módon, hogy a lépések egy jól követhető rendszerbe vannak foglalva.  Lépésről lépésre, a legegyszerűbbektől az egyre bonyolultabbak felé tudtok haladni a segítségével. Így eljuthattok arra a szintre is, hogy a saját háztartásotok szinte semmilyen hulladékot nem termel. 

  • Hogyan kezdj neki? 
  • Mik lehetnek a legelső lépések?
  • Hogyan készíts egyszerűen nagyszerű kozmetikumokat és tisztítószereket?
  • Milyen hardcore hulladékminimalizáló módszerekkel teljesítheted ki a háztartásodat (mint például a wc-papír nélküli hétköznapok vagy a kutyakaki komposztgödör készítése)?
  • Hogyan naplózz és ennek milyen haszna van?
  • Hogyan kövesd a változásokat egy ellenőrző lista segítségével?

A könyv egy olyan képes kézikönyv, ami útmutatást ad bárkinek, aki változtatni szeretne az életén. Az okok különbözőek lehetnek, hiszen mi is különbözőek vagyunk: van aki a környezetet védi, van aki az egészségét, van aki a családjára és gyerekeire gondol, és olyan is van aki spórolni szeretne. Az okok  nem számítanak. Az egyetlen ami számít, hogy már a legapróbb lépéssel is komoly, kézzelfogható eredményeket érhettek el.

A könyvet szép fotók illusztrálják, ezek mind egytől egyig a saját kis környezetemben készültek, ami remélem, hogy szintén inspiráló a könyv olvasóinak.

Bevásárlás a könyv alapján (Fotó: Merci Skoda Photography)

A tippeken túl minden egyes fejezetnél olvasható egy-egy érdekesség, ami lehet az adott témának egy történelmi érdekessége, vagy statisztikai felmérések, kutatások eredményei, vagy saját életemből vett baki. Minden fejezet végén szerepel továbbá egy Megtakarítás című rész, ami az adott gyakorlati tipp alkalmazásából származó megtakarításomat mutatja, forintosítva, a saját háztartásomban.

Azt  gondolom, hogy ezek a konkrét ötletek bármelyik háztartásban megállhatják a helyüket. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy minden háztartás egyedi, ezért mindenkinek saját magának kell eldönteni, hogy mi az, amire képes, mi az amire hajlandó, mi az amit meg tud valósítani. Az egyik tipp első olvasatra még nehézkesnek tűnhet, de pár hét hónap múlva már egyszerűnek érezhetitek. 

Hitelesség és életszerűség

A könyvet nemcsak a fotók, az érdekességek, a konkrét gyakorlati tippek és a konkrét számokkal alátámasztott megtakarítások bemutatása színesítik, hanem a saját életünkből vett pillanatképek is, amik rámutatnak alkalmanként elkövetett hibáimra. Ezek többnyire visszatekintve kimondottan mókás helyzetek voltak, bár abban a pillanatban nem pont így gondoltam rájuk. Remélem a hasonló helyzeteket ti is ugyanígy fogjátok fel, hiszen ez mind arra vezet hogy pozitív hozzáállással vágjatok bele az életmód váltásba. Ne a hibákat és a nehézségeket keressétek, hanem a megoldásokat, a lehetőségeket. Lássatok távolba, lássátok azt hogy ez az egész miért is jó. lássátok, hogy hosszú távon, a tágabb környezetünket tekintve, miért van szükség ezekre a változtatásokra. 

… mert hiszem, hogy minden kis lépés számít! 

Érdekel a téma? Csatlakozz!

Ha folyamatosan szeretnél velem “találkozni”, a bloghoz és a facebook oldalhoz ITT csatlakozhatsz. Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről, ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót. A követés funkción belül pedig állítsd be a „megjelenítés elsőként” lehetőséget. Így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről. Érdemes feliratkozni a blogra is (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.

Újdonság, hogy már elérhető a Háztartásom hulladék Nélkül YouTube csatornám is, ahol folyamatosan kisfilmek segítségével mutatom meg a zero waste életmód praktikáit.

Ha tetszett a cikk megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért! Tarts velem ezen az úton! A könyv megrendelhető a hulladeknelkul.hu oldalon vagy a kiadótól közvetlenül is.

Tóth Andi – Háztartásom Hulladék Nélkül
Lelkesedés Kiadó
Minden támogatásért hálás vagyok, mert ez már nem hobbi, hanem kőkemény munka: PATREON TÁMOGATÁS

Még szintén kedvelheted...