Zero waste könyv új kiadás – Kulisszatitkok 2019

Újabb legyőzött akadályok – a zero waste könyv folytatása

Az elmúlt egy év alatt folyamatosan éreztem a késztetést, hogy tovább kell lépnem, mert a zero waste életmódra való átállás már nem jelentett igazi kihívást. Továbbá megtapasztaltam, hogy a szűkebb és tágabb környezetemben egyaránt rengetegen vannak, akik várják a folytatást. Egyértelművé vált, hogy a hulladékcsökkentés a globális klíma probléma megoldásában csak egy kis szeletet jelent. A saját életemet megfigyelve, majd az eddig elvégzett és a még elvégzésre váró feladataimat rendszerezve született meg a gondolat, hogy mi legyen a folytatás. Tudtam, hogy a zero waste könyv bővítésre szorul.

Egy ötlet megszületése azonban még nem jelent tényleges megvalósítást. Így éreztem én is, amikor már tudtam, hogy a könyvet bővíteni szeretném. Azonban a kivitelezés nehezebb volt mint gondoltam, hiszen az új téma, az egyéni felelősségvállalás és a társadalmi szerepvállalás sokkal nehezebben megfogható téma. Ráadásul ennek a gyakorlatba való átültetése igazi kihívást jelentett. Amit eddig csak érzésből csináltam (például előadásokra jártam, workshopokat tartottam), azt most egy komplex rendszerbe kellett foglalnom. Majd az egészet át kellett ültetnem olyan általános, de mégis kézzelfogható módszertanba, amit bárki könnyen tud a hétköznapjai során alkalmazni. Nehéz feladat volt, de szakértői támogatással úgy érzem, sikerült. Rémán Izabella, a Lelkesedés Könyvek Kiadó alapítója, a Gyermekkor Ökológiája magyarországi képviselője, és Takács-Sánta András, az ELTE docense, a Humánökológia Mesterszak igazgatója, a Kisközösségi Program ötletgazdája és vezetője, mint vendégszerzők, segítettek a Társadalmi szerepvállalás fejezet véglegesítésében. Így indult el a Dobd ki a szemetest! zero waste könyv átdolgozásának folyamata.

Technikai akadályok – fotózás

Az új fejezet természetesen megérdemelt egy új fotót is, amelyet a @Merci Skoda Photography készített el egy szép napos őszi délelőtt. Az elképzelés szerint a fotón mindenképpen szerettem volna, ha megjelenik a lányom is, Panni, mivel a zero waste életmódból való továbblépésre való igényem őmiatta (és a másik két gyermekem miatt is, de ők nem voltak hajlandóak kamera elé állni) is jelentkezett. A fotók elkészültek, szuperek lettek, mi – felnőttek – ki is választottuk a szerintünk tökéletes fotót, amely a Dobd ki a szemetest! könyv új fejezetének bevezetőjeként szolgálna. A kamasz gyermekem azonban megvétózta a képet és egy teljesen másikat választott ki. Mivel a kiskamaszom rendíthetetlenül ragaszkodott az általa választott képhez, megadtuk magunkat, és az ő kívánsága érvényesült.

Fotó: Skoda Mercédesz

A nyomdapapír

A könyv elkészült, valamelyest az egész csapat megnyugodott, már csak arra vártunk, hogy a nyomda visszaigazolja a Németországból rendelt papír érkezését. Ugyanis újrahasznosított anyagból készült nyomdapapír 2018 ősze óta Magyarországon már nem kapható. Kizárólag országon kívülről lehet beszerezni. Ezt az akadályt nem tudtuk másképp leküzdeni, csak az elfogadással alkalmazkodni tudtunk. A repapírhoz ugyanis mindannyian ragaszkodtunk. Igaz a könyv bekerülési költsége így jelentősen megemelkedett, de az alapanyag egy olyan szempont volt számunkra, amiből nem akartunk leadni. A sokk akkor érkezett amikor kiderült, hogy az új papír hófehér színű. A nyomda rendkívül támogatólag és pozitívan állt az ügyhöz. Mindent megmozgatott, míg beszerezte azokat az igazolásokat, amelyek alátámasztják, hogy a papír a fehér volta (ami a hétköznapi ember szemének megtévesztő lehet) ellenére 100%-ban újrahasznosított FCF minősítésű nyomdai papírt jelent. A nyomda ebben az évben is bizonyította, hogy a fenntarthatóság, és a környezetvédelem számukra legalább olyan fontos mint nekünk.

dobd ki a szemetest bővített
Fotó: Bársony Cintia

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!

Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! You Tube csatornámon időről-időre jelentkezem hulladék-csökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon  és a Pinteresten is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.

Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.

zero waste könyv szerzője Tóth Andi, Háztartásom Hulladék Nélkül
Tóth Andi – Háztartásom Hulladék Nélkül
A zero waste könyv kiadója, a Lelkesedés Kiadó
Lelkesedés Kiadó

Még szintén kedvelheted...